Завземане на бизнес и манипулиране на пазара свивали вложенията у нас

Компрометирано управление на закони и рискове пред инвеститорите са донесли преки и косвени загуби и са поставили под риск инвестиции за 2,8 - 4 млрд. лв.

Това показва мащабно изследване на инвестиционната среда, обяви икономистът Красен Станчев. Той и екипът му са изследвали стопанските и фискалните последици от средата за инвестиции в България.

Казусите са от последните четири години и са обобщени в 3 групи: рискове за банки и финансов сектор, регулаторно манипулиране на пазара и “твърдо” и “меко” превземане на бизнес.

Завземането на бизнес Станчев определи като използване на правораздавателни органи за завземане на ресурс и за заличаване на следи. Той посочи като класически примери КТБ и “Двете каки” срещу “Белведере”. Щетите за икономиката от краха на КТБ са много по-големи от ангажирането на публичен ресурс, а сривът е станал възможен заради липсата на законови правила. В същото време мажоритарният собственик на банката Цветан Василев е бил провъзгласен за доктор хонорис кауза, припомни Станчев.

Заплаха за инвестициите създавали и решения срещу нарочени за монополи банки, ЕРП-та, ВЕИ-та, частни съдебни изпълнители. С въвеждането на “такса” за ВЕИ от тях били иззети около 300 млн. лв., които стояли замразени в БНБ, защото нямало законово основание нито да се ползват, нито да се върнат, каза Станчев.

Като пример за неефективно законово решение икономистът посочи и законовата забрана на частните съдебни изпълнители да събират частни вземания. Така банки и много компании прехвърлили събирането им към колекторските фирми. И загубили от това заради по-високата обезценка при продажбата на задълженията, а длъжниците били лишени от законовата защита, която имали преди , обясни икономистът.

Само от забавяне и промени в концесионни договори, например с “Дънди Прешъс”, са отложени вложения за близо 1 млрд. лв., съобщи той.

Продължителните обсъждания в парламента на законопроекти “против търговските вериги” пък задържали капитали за поне 300 млн. лв. Още се смятали загубите от проекта “Белене”, както и последиците за близо 1000 български фирми подизпълнители след преразглеждането на договорите с двете “Марици”, смята Станчев. Той определи като тревожен спада на чуждите инвестиции, които през 2016 г. са били колкото 1996 г., а през 2013 г. емигрантите са изпратили на роднините си повече, отколкото са били вложенията в икономиката.