Бойко Сачански, управител на BILLA България: Планираме мрежата от BILLA магазини да стигне 150 (целият текст)

  • 4
authorАвтор: Драгомир Николов

Бойко Сачански, управител на BILLA България: Планираме мрежата от BILLA магазини да стигне 150 (целият текст)

Бойко Сачански е завършил международни икономически отношения в УНСС и
Немския университет за административни науки в гр. Шпайер.
Професионалната си кариера започва във ВТО "Булгарплодекспорт", в
кантора "Износ на пресни плодове и зеленчуци за Западна Европа". Работил
е в дирекция "Икономически анализи и прогнози" на Първа частна банка и в
Министерството на транспорта като референт за Германия в отдел
"Международно сътрудничество".

За концерна REWE Бойко Сачански работи от 2000 г. Започва като
управител на първия супермаркет BILLA в България, след това става
регионален мениджър, маркетинг мениджър, а през 2010 г. заминава за
Русия, където продължава развитието си и достига до позицията главен
оперативен директор. От 1 март 2015 г. е управител на BILLA България.
Председател е на на Управителния съвет на Сдружението за модерна
търговия.

- Каква е Вашата прогноза за развитието на компанията, както и на сектора за търговия с бързооборотни стоки през следващите 12 месеца?

- Развитието на компанията за изминалата година е отлично и това ни дава основание да планираме още по-големи инвестиции в страната. В началото на тази година ние станахме първата търговска верига в България, чийто брой магазини надхвърли 100. През следващите три до четири години планираме мрежата от BILLA магазини в страната да достигне 150, с фокус основно в София, Пловдив, Варна и Бургас.
В момента има 3 ясни лидера на българския ритейл пазар – „Кауфланд“, BILLA и „Лидл“, като всички останали играчи са далеч след тях в пазарния си дял.
Миналата година един от големите и основни ритейл играчи на българския пазар, Пени, се изтегли от страната, а очакваното сливане на двете търговски вериги „Пикадили“ и „Карфур“ не се състоя. Това само доказва очакванията развитието на модерната търговия спрямо неорганизираната да не търпи съществени промени през следващите години, а 3-те топ вериги с най-голям дял от пазара да продължава да се дистанцират като позицията от всички останали.

- Какви са водещите тенденции на пазара, на който работи компанията?
- Нашите анализи върху потребителското поведение на пазара на бързооборотни стоки показват, че българинът пазарува по-малко и по-често, като тенденцията на повишаване на честотата на покупките се запазва. Това е поради факта, че клиентите търсят свежи продукти на достъпни цени, с добро качество.
През последните години се очертава и нарастващ интерес към български продукти. Очакмаче търсенето им постепенно да се увеличава още, тъй като все повече потребители осъзнават, че българските продукти имат същото, а често дори по-добро качество спрямо продукти от държави от Западна Европа.
Затова и основен елемент от политиката на BILLA България е да увеличава непрекъснато процента на български продукти в своята верига и да подпомогне подобряването на репутацията на българската продукция.

- Какви са основните проблеми на пазара, на който работите?
- За съжаление все още част от по-дребните търговци работят в сивия сектор. Това им дава известни предимства при формирането на продажните цени, но за пазара, за потребителите и за страната като цяло нерегламентираната и неконтролирана търговия с хранителни и други бързооборотни стоки има изключително негативно влияние. Неплатените данъци удрят по бюджета и от там – по общото благосъстояние на нацията. Да не говорим за рисковете за живота и здравето на хората.
Друг проблем за развитието на модерната търговия с бързооборотни стоки са някои опити за свръхрегулация на пазара и въвеждане на различни ограничения, забрани и санкции, които в крайна сметка са в ущърб на потребителя. Няма бранш, работещ с по-ниска надценка от търговията с храни, но въпреки това в България продължава да се експлоатира популистката идея за „лошия“ търговец и „добрия“ производител. Постоянно растящият (въпреки демографската криза) брой клиенти в нашите магазини обаче е най-красноречивата оценка за нашата работа и ясно показва, че се справяме отлично с всички предизвикателства.

- Какво променихте в компанията през последните 12 месеца, за да я направите по-успешна и конкурентна?
- През последната година BILLA България активно инвестира в иновативни проекти. Ние вярваме, че в дългосрочен план на пазара успяват само онези компании, които са иновативни и инвестират в непрекъснато подобряване на услугите си.
Например миналата година ние станахме първата търговска верига, която предлага надеждна и безплатна Wi-Fi връзка във всички свои магазини.
BILLA България също обръща специално внимание на произхода, обработката, съхранението и качеството на продуктите. Само през миналата година BILLA проведе обучение и сертифицира над 270 свои пекари. Голяма част от магазините ни в страната разполагат със собствени транжорни, а пък млечните продукти, които са част от портфолиото от собствени марки на BILLA (BILLA Brand, Clever и BILLA Premium), се произвеждат от качествено българско мляко и от едни от най-добрите производители на млечни продукти в България. Нашите клиенти познават и оценяват това качество и затова интересът към тези стоки постоянно расте.
Освен това BILLA България се гордее със своята силна социална аганжираност. За да отговорим на нуждите на хора с увреждания, от август 2015 г. въведохме политика за асистирано пазаруване на незрящи хора и хора със зрителни увреждания във всички наши магазини. Всяка година служители на BILLA България участват активно в инициативата „Да изчистим България”. През април тази година стартирахме съвместна кампания с фондация „Искам бебе” в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, а през май дадохме началото на дългосрочната национална кампания „Ние обичаме България“ в подкрепа на 100-те национални туристически обекта.

- Как навлизането на големите търговски вериги промени пазарът на бързооборотни стоки в България, според Вас?
- Навлизането на големи търговски вериги на даден пазар винаги поражда силна ценова конкуренция, а тя сама по себе си е полезна както за потребителите, така и за търговските вериги, защото действа като фактор, изискващ постоянно въвеждане на иновации, подобряване на качеството на предлаганите стоки и услуги. Така само най-добрите съумяват да оцелеят на пазара и да продължат да се развиват.

- Какви стимули предлага Вашата верига за работа и предлагане на продуктите на български производители?
- BILLA България поддържа дългогодишни партньорски отношения с производители на български плодове и зеленчуци. В резултат на това успешно партньорство и в отговор на желанието на клиентите ни за по-голяма прозрачност на източниците на стоките, предлагани в нашите магазини, ние стартирахме кампанията „Градините на BILLA”. В момента работим с над 200 различни градини, обработвани от повече от 30 производители от всички райони на България – Софийското поле, Тракия, Добруджа, Силистренска и Варненска област, Югозападна България, Северозападна България.
Предимството за тях е, че имат дългосрочен, лоялен, стабилен и предвидим партньор в наше лице. Това им дава сигурност за реализацията на тяхната продукция, както и увереността, че разполагат с пазар за нея. Като пример може да се посочи кризата с пазара на домати в началото на лятото на 2013 г. В период на почти нулево търсене на български домати и масово изхвърляне на стоката, производителите – партньори на BILLA реализираха 100% от продукцията си в нашите магазини. Този начин на работа предоставя възможност на фермерите да инвестират в нови площи за производство, в по-модерна техника и технологии за производство. Наличието на предвидим партньор като BILLA в много случаи може да спомогне за лесен достъп до по-евтини кредити поради по-ниските нива на риск. Банките оценяват високо едни такива дългосрочни отношения.

- Как се отразиха върху бизнеса Ви промените в Закона за защита на конкуренцията, които съкратиха срока за разплащане с доставчиците и той стана двойно по-къс от евродирективата? Има ли други от новите текстове, които създават проблеми в дейността Ви?
- Специално за BILLA законовите промени, които въведоха разплащателен срок от 30 дни към доставчиците не промени нищо, тъй като в общия случай средно това е периодът на плащането ни към доставчиците.
Като цяло лоялните търговски практики, които се прилагат от повечето търговски вериги в България, гарантират добри условия на всички доставчици и без тези законови промени.

- В ЕС все повече страни регламентират законодателно даряването на храни, което засяга най-вече супермаркетите. Досега в България не се постигна съгласие за необходимите промени, които да отпушат този процес. Наскоро бе лансирана поредната законодателна инициатива - търговските вериги да бъдат освободени от ДДС при даряването на храни и да не плащат корпоративен данък за храни, чийто срок на годност изтича до 1 месец. Вашият коментар? Имали други мерки, чрез които да се стимулира даряването на храни?
- Ние бихме подкрепили подобни законови промени, но към днешна дата рестрикциите в българското законодателство несъмнено усложняват процеса по оползотворяването на храната, която не може да бъде продадена в самата верига, но пък е годна за консумация. В случай, че държавата предприеме действия по промяна на закона, касаещ именно този въпрос, вярвам, че както BILLA България, така и останалите търговски вериги биха се включили в инициативата.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

"Газпром" обмисля да продължи "Турски поток" през България и Сърбия или през Гърция и Италия

"Газпром" обмисля да продължи "Турски поток" през България и Сърбия или през Гърция и Италия

Москва ще бъде готова да започне продължаването на газопровода "Турски поток" на европейска територия едва след като получи твърди гаранции от ЕС, че проектът няма да последва съдбата на "Южен поток", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. Лавров каза в интервю за "Сръбски телеграф", цитирано от агенцията,

Експерт: Цените на горивата паднаха заради по-ниската цена на суровината и заради натиска

Експерт: Цените на горивата паднаха заради по-ниската цена на суровината и заради натиска

Цените на горивата в България намаляват, както заради по-ниската цена на суровината, така и заради протестите и натиска върху производителите и търговците. Така коментира пред NOVA  инж. Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум спадът на цените на дребно от последните дни. На места в страната това намаление достигна до 15 стотинки на

Германски министър: Да се намалят данъците заради свиването на икономиката ни

Германски министър: Да се намалят данъците заради свиването на икономиката ни

Германия се нуждае от намаляване на данъците и други мерки, за да подкрепи дългосрочно икономическия си растеж, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер в публикувано днес интервю, цитирано от Ройтерс. Тази седмица най-голямата европейска икономика отчете за първи път от 2015 година свиване с 0,

Зелето поскъпва, ябълките и портокалите - по-евтини

Зелето поскъпва, ябълките и портокалите - по-евтини

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро падна тази седмица с 0,37 на сто до 1,364 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото ниво на индекса - 1 000, е от 2005 година. Оранжерийните домати се продават тази седмица по 2,24 лева за килограм,

Втори пореден ден фериботите за Закинтос и Кефалония не работят поради лошото време

Втори пореден ден фериботите за Закинтос и Кефалония не работят поради лошото време

За втори пореден ден без фериботни връзки с континентална Гърция остават островите Закинтос и Кефалония поради силните ветрове в района, съобщава "Катимерини". Националната метеорологична служба издаде нов метеорологичен бюлетин, в който обявява забрана за отплаване на корабите от Закинтос и Кефалония за пристанището Килини и обратно до 18 часа

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Безплатно саниране е възможно с ЕСКО договор

Безплатно саниране е възможно с ЕСКО договор

Проектът позволява инвестицията да се изплати от понижените сметки за енергия До 40% от сметките за ток, парно, топла и студена вода може да бъдат спестени с подписване на ЕСКО договор. Това са споразумения, по-известни като “договор с гарантиран резултат”. Имат за предмет изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в сгради,

Министърът на търговията на Турция ще е в България днес и утре

Министърът на търговията на Турция ще е в България днес и утре

Министърът на търговията на Турция г-жа Рухсар Пекджан ще бъде на официално посещение в България в неделя и понеделник, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на турското Министерство на търговията. По време на двудневното си посещение Пекджан ще бъде придружавана от делегация, в която ще участват около 200 представители на

След месец ще е ясно дали “Турски поток” минава през България

След месец ще е ясно дали “Турски поток” минава през България

До края на годината, тоест след месец, ще стане ясно дали газът от “Турски поток” ще се транспортира през България към Европа. Това става ясно от документ, който “Булгартрансгаз” внесе за одобрение в КЕВР на 16 ноември. Преди дни бе официално открита морската част на “Турски поток” от руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп

Удължават лифта, за да ходят софиянци с метро до Витоша

Удължават лифта, за да ходят софиянци с метро до Витоша

Пътническа въжена линия до планината Витоша, която да има обща спирка с метрото, планира Столичната община. Намеренията на кметството в бъдеще метрото да се свърже със Симеоновския лифт са обявени отдавна. Идеята е първата линия на метрото да продължи от Бизнес парка и да стигне до околовръстното шосе при “Икеа”,

Най-коментирани

Кариерен форум за български студенти и млади кадри ще се проведе в Германия

Кариерен форум за български студенти и млади кадри ще се проведе в Германия

Кариерен форум за българи ще се състои на 29 ноември в Германия. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. Събитието, насочено към български студенти и млади квалифицирани кадри, ще се състои в периода 10.00 - 16.00 часа, в Гьоте университет, Франкфурт на Майн. Негов организатор e Германо-българската индустриално-търговска камара.

Банско забранява пластмасата в ски зоната

Банско забранява пластмасата в ски зоната

Всички заведения в ски зоната на Банско от този сезон няма да използват пластмаса по никакъв повод, съобщиха на пресконференция от концесионера "Юлен". Те ще бъдат заменени с такива, които могат да се преработват на 100%, като например стъклени бутилки, бамбукови сламки и картонени чаши. Тази стъпка е предприета по повод Световната битка с

Лиляна Павлова: Регионалните политики на Балканите се развиват бързо

Лиляна Павлова: Регионалните политики на Балканите се развиват бързо

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова получи от името на България престижната Годишната награда на Виенския икономически форум на церемония днес. Призът е за страната ни като партньор на форума за 2018 година и по повод големия принос за развитието на регионалното икономическо сътрудничество по време на

Ердоган: Очакваме първи доставки на газ през "Турски поток" през 2019 г.

Ердоган: Очакваме първи доставки на газ през "Турски поток" през 2019 г.

Турция очаква първи доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 г., заяви Ердоган на церемония за завършването на строителството на морския участък на газопровода, предава БТА. Очаквайте

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Свързват системите на КАТ и новия контролен орган Толполиция на пътя ще снима, а след това ще може и да глобява за липса на винетка. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени в парламента преди дни. Новите текстове се налагат заради въвеждането от началото на следващата година на електронна винетка за леките автомобили

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Стабилният валутен курс на Северна Корея опровергава икономистите

Стабилният валутен курс на Северна Корея опровергава икономистите

Въпросът, който измъчва наблюдателите на икономиката на Северна Корея, е как страната може да поддържа стабилен валутен курс и да не допуска хиперинфлация въпреки строгите санкции, политическото напрежение и нарастващия търговски дисбаланс? Накратко, Северна Корея купува много повече, отколкото продава на Китай и заради санкциите почти не прави

Ангелкова: У нас вече идват все  по-богати туристи

Ангелкова: У нас вече идват все по-богати туристи

Приходите се увеличават повече, отколкото е ръстът на гостите Приходите от международен туризъм за първите девет месеца на 2018 г. възлизат на 3,2 млрд. евро според данните на БНБ, съобщиха от министерството на туризма. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. В същото време обаче за деветте месеца на 2018 г.

Приходите от международен туризъм от  януари до септември са 32 млрд. евро, ръстът е със 7%

Приходите от международен туризъм от януари до септември са 32 млрд. евро, ръстът е със 7%

Приходите от международен туризъм възлизат на 3,2 млрд. евро в периода януари-септември тази година, показват последните данни на БНБ. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. За 9-те месеца на 2018 г. над 7,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с 5,5% в сравнение със същия период година по-рано,

"Йени шафак": Исторически ден за "Турски поток"

"Йени шафак": Исторически ден за "Турски поток"

Предстоящата днес церемония по завършване на строителството на морския участък на газопровода "Турски поток", на която ще присъстват президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, е сред водещите теми на турския печат. "Исторически ден за мегапроекта" ("Акшам"), "Исторически ден за Турски поток" ("Йени шафак"),

300 лева глоба и 70 лева такса, ако караш без винетка

300 лева глоба и 70 лева такса, ако караш без винетка

Цените на винетки за догодина остават същите 300 лв. глоба и 70 лв. компенсаторна такса ще плащат шофьорите, които не са си купили винетка и бъдат хванати на пътя. За камионите над 12 тона и превозните средства между 3,5 и 12 тона компенсаторната такса е съответно 175 и 125 лв. Глобата за тях е 1800 лв.

От март 2019-а на касовата бележка за гориво  ще има разбивка на цената

От март 2019-а на касовата бележка за гориво ще има разбивка на цената

Така ще знаем стойността без налозите От март 2019 г. на всяка касова бележка за продажба на гориво ще има разбивка на цената. Това е записано в проект за промени на наредбата за фискалните устройства, които финансовият министър Владислав Горанов обяви за обществено обсъждане. Всеки търговец ще прави на фискалния бон разбивка на сумата за

ДАНС, митници и НАП влязоха в данъчни складове край  Враца

ДАНС, митници и НАП влязоха в данъчни складове край Враца

Спецоперация на ДАНС, Агенция „Митници“ и НАП втори ден проверява данъчни складове край Враца. Първоначалната информация бе, че проверката е в складове на Гриша Ганчев. От отлично информирани източници обаче, "24 часа" научи, че всъщност проверката е в данъчни складове на русенската фирма ДМВ ЕООД. Фирмата е купила складовете от "Петрол".

Предлагат за обсъждане в касовите бележки за гориво да се вписва ДДС и акцизът

Предлагат за обсъждане в касовите бележки за гориво да се вписва ДДС и акцизът

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промяна на Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, съобщава пресцентърът на финансовото ведомство, цитиран от БТА. Срокът за подане на предложения е 21 декември.

Камиони, изрисувани с красиви места от страната ни, популяризират България

Камиони, изрисувани с красиви места от страната ни, популяризират България

Читатели, забелязали рекламата на колела в чужбина, призовават страната ни да я увеличи „В Словакия карах зад камион, чието ремарке бе изрисувано с гледки от Пловдив. Стана ми приятно, че рекламират родния ми град“, пише българин, живеещ от години зад граница. След час видял друг камион с картина от 7-те рилски езера.

Бизнесът вдига заплатите догодина

Бизнесът вдига заплатите догодина

Бизнесът предвижда догодина да се вдигнат средните заплати с поне двуцифрено число. "През последните две години имаме двуцифрен ръст на средата работна заплата. Тази тенденция ще се запази и през следващата година" каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на работодателите и синдикатите при премиера Бойко Борисов.

Шанхай с $238 млрд. чуждестранни инвестиции от началото на реформите и отварянето

Шанхай с $238 млрд. чуждестранни инвестиции от началото на реформите и отварянето

От началото на политиката за реформи и отваряне към света Шанхай е привлякъл 238 милиарда долара чуждестранни инвестиции, става ясно от данни на местната Комисия за търговия. Благодарение на това финансиране в града са били реализирани 95 000 проекта, а само за миналата година стоте най-големи чужди компании там са реализирали приходи от близо 3

Държавата дава по още 100 лв. за помощи за топло

Държавата дава по още 100 лв. за помощи за топло

Още по 100 лв. помощи за топлоенергия ще получат 210 хил. българи. Това решение взе правителството на днешното заседание. Така общо енергийно бедните ще получат по 474,15 лв. Допълнителните 100 лв. ще се изплащат от 12 декември на всички одобрени от Агенцията за социално подпомагане, обясни социалният министър Бисер Петков.

Задържаният за финансови злоупотреби Карлос Гон остава начело "Рено"

Задържаният за финансови злоупотреби Карлос Гон остава начело "Рено"

Карлос Гон остава председател и главен изпълнителен директор на "Рено". Това стана ясно след извънредното заседание на съвета на директорите на автомобилната компанията, съобщава БНТ. Той беше задържан в Япония заради злоупотреба с активи на партньора на "Рено" - Нисан Мотър Корпорейшън и укриване на данъци.

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Свързват системите на КАТ и новия контролен орган Толполиция на пътя ще снима, а след това ще може и да глобява за липса на винетка. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени в парламента преди дни. Новите текстове се налагат заради въвеждането от началото на следващата година на електронна винетка за леките автомобили