Бойко Сачански, управител на BILLA България: Планираме мрежата от BILLA магазини да стигне 150 (целият текст)

  • 3
authorАвтор: Драгомир Николов

Бойко Сачански, управител на BILLA България: Планираме мрежата от BILLA магазини да стигне 150 (целият текст)

Бойко Сачански е завършил международни икономически отношения в УНСС и
Немския университет за административни науки в гр. Шпайер.
Професионалната си кариера започва във ВТО "Булгарплодекспорт", в
кантора "Износ на пресни плодове и зеленчуци за Западна Европа". Работил
е в дирекция "Икономически анализи и прогнози" на Първа частна банка и в
Министерството на транспорта като референт за Германия в отдел
"Международно сътрудничество".

За концерна REWE Бойко Сачански работи от 2000 г. Започва като
управител на първия супермаркет BILLA в България, след това става
регионален мениджър, маркетинг мениджър, а през 2010 г. заминава за
Русия, където продължава развитието си и достига до позицията главен
оперативен директор. От 1 март 2015 г. е управител на BILLA България.
Председател е на на Управителния съвет на Сдружението за модерна
търговия.

- Каква е Вашата прогноза за развитието на компанията, както и на сектора за търговия с бързооборотни стоки през следващите 12 месеца?

- Развитието на компанията за изминалата година е отлично и това ни дава основание да планираме още по-големи инвестиции в страната. В началото на тази година ние станахме първата търговска верига в България, чийто брой магазини надхвърли 100. През следващите три до четири години планираме мрежата от BILLA магазини в страната да достигне 150, с фокус основно в София, Пловдив, Варна и Бургас.
В момента има 3 ясни лидера на българския ритейл пазар – „Кауфланд“, BILLA и „Лидл“, като всички останали играчи са далеч след тях в пазарния си дял.
Миналата година един от големите и основни ритейл играчи на българския пазар, Пени, се изтегли от страната, а очакваното сливане на двете търговски вериги „Пикадили“ и „Карфур“ не се състоя. Това само доказва очакванията развитието на модерната търговия спрямо неорганизираната да не търпи съществени промени през следващите години, а 3-те топ вериги с най-голям дял от пазара да продължава да се дистанцират като позицията от всички останали.

- Какви са водещите тенденции на пазара, на който работи компанията?
- Нашите анализи върху потребителското поведение на пазара на бързооборотни стоки показват, че българинът пазарува по-малко и по-често, като тенденцията на повишаване на честотата на покупките се запазва. Това е поради факта, че клиентите търсят свежи продукти на достъпни цени, с добро качество.
През последните години се очертава и нарастващ интерес към български продукти. Очакмаче търсенето им постепенно да се увеличава още, тъй като все повече потребители осъзнават, че българските продукти имат същото, а често дори по-добро качество спрямо продукти от държави от Западна Европа.
Затова и основен елемент от политиката на BILLA България е да увеличава непрекъснато процента на български продукти в своята верига и да подпомогне подобряването на репутацията на българската продукция.

- Какви са основните проблеми на пазара, на който работите?
- За съжаление все още част от по-дребните търговци работят в сивия сектор. Това им дава известни предимства при формирането на продажните цени, но за пазара, за потребителите и за страната като цяло нерегламентираната и неконтролирана търговия с хранителни и други бързооборотни стоки има изключително негативно влияние. Неплатените данъци удрят по бюджета и от там – по общото благосъстояние на нацията. Да не говорим за рисковете за живота и здравето на хората.
Друг проблем за развитието на модерната търговия с бързооборотни стоки са някои опити за свръхрегулация на пазара и въвеждане на различни ограничения, забрани и санкции, които в крайна сметка са в ущърб на потребителя. Няма бранш, работещ с по-ниска надценка от търговията с храни, но въпреки това в България продължава да се експлоатира популистката идея за „лошия“ търговец и „добрия“ производител. Постоянно растящият (въпреки демографската криза) брой клиенти в нашите магазини обаче е най-красноречивата оценка за нашата работа и ясно показва, че се справяме отлично с всички предизвикателства.

- Какво променихте в компанията през последните 12 месеца, за да я направите по-успешна и конкурентна?
- През последната година BILLA България активно инвестира в иновативни проекти. Ние вярваме, че в дългосрочен план на пазара успяват само онези компании, които са иновативни и инвестират в непрекъснато подобряване на услугите си.
Например миналата година ние станахме първата търговска верига, която предлага надеждна и безплатна Wi-Fi връзка във всички свои магазини.
BILLA България също обръща специално внимание на произхода, обработката, съхранението и качеството на продуктите. Само през миналата година BILLA проведе обучение и сертифицира над 270 свои пекари. Голяма част от магазините ни в страната разполагат със собствени транжорни, а пък млечните продукти, които са част от портфолиото от собствени марки на BILLA (BILLA Brand, Clever и BILLA Premium), се произвеждат от качествено българско мляко и от едни от най-добрите производители на млечни продукти в България. Нашите клиенти познават и оценяват това качество и затова интересът към тези стоки постоянно расте.
Освен това BILLA България се гордее със своята силна социална аганжираност. За да отговорим на нуждите на хора с увреждания, от август 2015 г. въведохме политика за асистирано пазаруване на незрящи хора и хора със зрителни увреждания във всички наши магазини. Всяка година служители на BILLA България участват активно в инициативата „Да изчистим България”. През април тази година стартирахме съвместна кампания с фондация „Искам бебе” в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, а през май дадохме началото на дългосрочната национална кампания „Ние обичаме България“ в подкрепа на 100-те национални туристически обекта.

- Как навлизането на големите търговски вериги промени пазарът на бързооборотни стоки в България, според Вас?
- Навлизането на големи търговски вериги на даден пазар винаги поражда силна ценова конкуренция, а тя сама по себе си е полезна както за потребителите, така и за търговските вериги, защото действа като фактор, изискващ постоянно въвеждане на иновации, подобряване на качеството на предлаганите стоки и услуги. Така само най-добрите съумяват да оцелеят на пазара и да продължат да се развиват.

- Какви стимули предлага Вашата верига за работа и предлагане на продуктите на български производители?
- BILLA България поддържа дългогодишни партньорски отношения с производители на български плодове и зеленчуци. В резултат на това успешно партньорство и в отговор на желанието на клиентите ни за по-голяма прозрачност на източниците на стоките, предлагани в нашите магазини, ние стартирахме кампанията „Градините на BILLA”. В момента работим с над 200 различни градини, обработвани от повече от 30 производители от всички райони на България – Софийското поле, Тракия, Добруджа, Силистренска и Варненска област, Югозападна България, Северозападна България.
Предимството за тях е, че имат дългосрочен, лоялен, стабилен и предвидим партньор в наше лице. Това им дава сигурност за реализацията на тяхната продукция, както и увереността, че разполагат с пазар за нея. Като пример може да се посочи кризата с пазара на домати в началото на лятото на 2013 г. В период на почти нулево търсене на български домати и масово изхвърляне на стоката, производителите – партньори на BILLA реализираха 100% от продукцията си в нашите магазини. Този начин на работа предоставя възможност на фермерите да инвестират в нови площи за производство, в по-модерна техника и технологии за производство. Наличието на предвидим партньор като BILLA в много случаи може да спомогне за лесен достъп до по-евтини кредити поради по-ниските нива на риск. Банките оценяват високо едни такива дългосрочни отношения.

- Как се отразиха върху бизнеса Ви промените в Закона за защита на конкуренцията, които съкратиха срока за разплащане с доставчиците и той стана двойно по-къс от евродирективата? Има ли други от новите текстове, които създават проблеми в дейността Ви?
- Специално за BILLA законовите промени, които въведоха разплащателен срок от 30 дни към доставчиците не промени нищо, тъй като в общия случай средно това е периодът на плащането ни към доставчиците.
Като цяло лоялните търговски практики, които се прилагат от повечето търговски вериги в България, гарантират добри условия на всички доставчици и без тези законови промени.

- В ЕС все повече страни регламентират законодателно даряването на храни, което засяга най-вече супермаркетите. Досега в България не се постигна съгласие за необходимите промени, които да отпушат този процес. Наскоро бе лансирана поредната законодателна инициатива - търговските вериги да бъдат освободени от ДДС при даряването на храни и да не плащат корпоративен данък за храни, чийто срок на годност изтича до 1 месец. Вашият коментар? Имали други мерки, чрез които да се стимулира даряването на храни?
- Ние бихме подкрепили подобни законови промени, но към днешна дата рестрикциите в българското законодателство несъмнено усложняват процеса по оползотворяването на храната, която не може да бъде продадена в самата верига, но пък е годна за консумация. В случай, че държавата предприеме действия по промяна на закона, касаещ именно този въпрос, вярвам, че както BILLA България, така и останалите търговски вериги биха се включили в инициативата.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Единият се представял за адвокат и водел дела срещу “Енерго-Про”  Продавал вземанията на подставени фирми, които прибирали парите 300 крадци на ток по изумителен начин са били измамени от други крадци. Варненската районна прокуратура задържа в четвъртък за 72 часа 46-годишния Петър Колев, който заедно с брат си и техен приятел успял да измами

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

Много ли са  1500 лева за  номер с 4 еднакви цифри?

Много ли са 1500 лева за номер с 4 еднакви цифри?

Ако те са различни, но избрани от шофьора, се предвижда табелата да е 6 пъти по-скъпа - до 300 лева Нови, по-високи цени за табели, които шофьорите поръчват, за да бъдат разпознаваеми и видими или да си помнят по-лесно номерата на колите, са описани в промяна на наредба на МВР. Тя е пусната за обществено обсъждане и реакции. От 1000 на 1500 лв.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Да учиш, като работиш, е мярка срещу младежката безработица Класна стая в хотел, в която се обучават бъдещи камериерки - това е един от примерите за практическо прилагане на дуалното образование, при което обучението и практиката вървят едновременно. Методиката се прилага в образователния център към хотел “Белвю” в Брюксел по договор с едно от

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Поел съм ангажимент и до 15-20 дни промяната на концесията за ски зоната над Банско, която отложихме през декември м.г., ще бъде внесена в правителството. Това съобщи по БНТ вицепремиерът, ресорен за туризма, Валери Симеонов. Според него самата процедура ще се забави поради липсата на необходимите към новия Закон за концесиите наредби.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Само за десет дни били обявени 9511 свободни места Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други страни извън ЕС поне за две години. Сега разрешението се издава за срок от една година. Искането е записано в становището на работодателите за приетия на първо четене от парламента проект за промени в Закона за трудовата миграция

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

Най-коментирани

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Агенцията по заетостта отчита 237 322 регистрирани безработни през януари. Това съобщиха от агенцията. Това е най-ниската численост през първия месец на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г. досега. Равнището на регистрираната безработица през януари е 7.2 на сто.

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро, докато в Европа е 32 000 евро. Трябва да ги догонваме, заяви проф. Димитър Иванов в сутрешния блок на Би Ти Ви. У нас моторите на растежа не са запалени, каза икономистът. "Поръчките от чужбина за промишлеността за миналата година са спаднали с 30%, а те определят апетита към нашето производство.

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

По тарифирането на тол-системата ще се работи в партньорство с превозвачите Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от специално поставени за целта пос-терминали и от бензиностанции, като цената им няма да бъде променяна. Ще бъдат въведени и уикенд винетки. Това коментира министърът на регионалното развитие и

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Министри на туризма в Европейския съюз да намерят пари и да пуснат дронове с камери над най-важните туристически обекти в страните си. Това и още 4 предложения направи по време на министерската среща в НДК дигиталният посланик на България и бивш външен министър Соломон Паси. Според него това ще стимулира туризма на целия континент - заетите хора,

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

Приходите от международен туризъм в България през 2017 г. възлизат на 6,895 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това е с 9,3 процента повече спрямо рекордната до момента 2016 г., когато според ревизираните данни приходите са стигнали 6,311 млрд. лв. Това е чудесно постижение и доказва ефективността на нашите усилия да надграждаме постигнатото и да

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581, 31 лв. месечно, според данните на Института за синдикални и социални изследвания /ИССС/ на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година. Това съобщиха на пресконференция днес президентът на КНСБ Пламен Димитров,

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW представи второто поколение на кросоувъра X4. Пред публика джипката ще дебютира на салона в Женева в началото на март. Това беемве ще продължи историята на успеха на първото Sports Activity Coupe в премиум сегмента на средния клас. От въвеждането на пазара на модела през 2014 г. са продадени над 200 000 екземпляра по целия свят.

Над 4,750 млрд. лева  директни плащания са получили фермерите  от началото на  програмния период

Над 4,750 млрд. лева директни плащания са получили фермерите от началото на програмния период

От март стартира и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2018 От началото на новия програмен период 2014-2020 г. до момента земеделските стопани са получили общо 4 750 251 032 лева по схемите и мерките на директните плащания, сочат данните на Държавен фонд “Земеделие” - Разплащателна агенция.

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG подписа споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от Петр Келнер, съобщиха от скандинавската компания. Чрез стойността на сделката се прави и оценка на 100% от българската медийна група - 185 млн. евро. Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG.

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

За първи път приемат документи изцяло по електронен път На 14 февруари стартира приемът по една от най-дългоочакваните подмерки по “Програмата за развитие на селските райони”. Тя е сред най-големите частни мерки от настоящия програмен период. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов преди дни на среща със стотици земеделци.

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

В края на миналата седмица “Мтел” показа първата у нас демонстрация на 5G. Потърсихме главния технически директор на телекома Тодор Ташев, който ни обясни какви са предимствата на новата технология и как тя ще промени живота на потребителите. - “Мтел” вече обяви, че предлага 4,5G услуги. Сега казвате, че 5 е по-бързо от 4, какво се крие зад това?

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

Търсачката за изображения в интернет „Гугъл“ ограничи способността на потребителите да свалят изображения на компютрите си, заради споразумение, постигнато с портала за стокова фотография „Гети имиджис“. Порталът подаде оплакване до Европейската комисия, а „Гугъл“ премахна бутона „прегледай изображението“, пише Би Би Си.