"Много хора ще ви обикалят да ви убеждават, че знаят как и ще ви прокарат проектите за финансиране. Искам да ви кажа, че няма как да бъде финансиран проект, ако не отговаря на условията на програмата. Не ви трябват помощници и комисионери, за да си реализирате проектите." С тези думи се обърна шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов към кметовете и земеделските стопани по време на дискусията "Региони в растеж", която в. "24 часа" организира в Пловдив. Събитието е с помощта на СИБанк и бензиностанции "Газпром".

22,8% е усвояемостта по програмата за селските райони в Южен Централен район, каза още Порожанов.

Над 4 млрд. лв. пък ще бъдат нсочени към земеделците от района в следващите години до 2023 г., съобщи още шефът на фонд "Земеделие". Най-много пари - 1,350 млрд. лв. са предназначени за земеделците от област Пловдив, 1,1 млрд. лв. са за хасковските, 600 млн. лв. за Пазарджик и над 500 млн. лв. за Смолян, обясни Порожанов.

Видео: Станимир Въгленов

От тази година вече се достига таванът на преките помощи за земеделците, заяви шефът на земеделския фонд. Това означава, че всяка година ще се разпределят помощи в размер на 800 млн. евро като тези пари се усвояват на 98-99%, допълни Порожанов.

Общо 19 млрд. лв. ще влязат в българските земеделци до 2023 г. от бюджета и европейските фондове, допълни още той.

165 млн. лв. са разпределени вече към земеделски производители, сключени са и 70 договора за преработка на продукция, допълни още Порожанов.