Бг веригите – между намеренията и реалността (целият текст)

  • 2
authorАвтор: Христо Николов

Бг веригите – между намеренията и реалността (целият текст)

Велики планове в началото, които биват изоставени при първия по-сериозен сблъсък с действителността. Добри намерения, но липса на реална преценка от страна на мениджмънта. Всичко това характеризира търговските вериги с чисто българска собственост с някои малки изключения.

Досега само една българска верига е успяла да премине през целия български преход напълно устойчиво, непрекъснато подобрявайки резултатите си. Останалите или са в периферията на интересите на собственика си, или от първоначалната идея в тях днес не е останало почти нищо. Или вече са в небитието.

Бг играч в ТОП 5


„Фантастико“ е петата по оборот търговска верига в страната, като в последните години приходите й се движат между 300 млн. и 400 млн. лв. От създаването на първите магазини през 1991 г. досега, когато веригата има 38 обекта, тя винаги се е управлявала консервативно, като семейна фирма. Дори не е известно някога да е теглила заеми. Собственик на „ВАН Холдинг“, „Европа – ВН“ и „Винтерко БГ“, които държат обектите, е Валери Николов, а търговски директор - синът му Владимир Николов. Тази форма на собственост почти не се е променяла през годините.
„Фантастико“ никога не е бил на загуба за разлика от доста по-мощни чужди вериги. Може растежът да е бил минимален или някому да се струва твърде бавен, но фирмата успява да излезе на печалба и да разширява дейността си дори в годините на криза и свиване на потреблението.
Собственикът на веригата предпочита да купува помещенията, в които разполага магазините, макар че има и обекти под наем. През първото десетилетие от съществуването си „Фантастико“ търсеше малки помещения в жилищни райони, но след навлизането чуждите вериги вече не открива обект, по-малък от 1500 кв.м. Веригата се слави като една от малкото с дълго работно време – почти половината й магазини работят от 7 до 24 часа без почивен ден.
Едно от неосъществените до днес намерения на Николови е „Фантастико“ да присъства във всеки по-голям град. Засега извън столицата има само един магазин – в Кюстендил. Причината за това според Валери Николов е, че трудно се намират подходящи помещения или терени за закупуване.

Еврокриза за „Европа“

Само година след първите магазини „Фантастико“ бизнесменът Христо Ковачки също започна да отваря търговски обекти за бързооборотни стоки. Това всъщност е първият му известен бизнес – енергетиката идва по-късно. Той изкупува работещи дотогава магазини за хранителни стоки, като в първите години запазва старите им имена. Общото „Европа“ идва през 2001 г. и от този момент те започват да работят като верига – с единно снабдяване и собствени търговски марки.

В пика на разширяването си веригата притежаваше 42 обекта в цялата страна, повечето собствени, а по оборот се нареждаше на шесто място сред компаниите в бранша. През 2007 г. Ковачки обяви, че ще качи общата фирма, която ги управлява – „Магазини Европа“, на борсата. Почти по същото време се понесе слух, че литовската „Максима“, собственик на „Т-Маркет“, преговаря за закупуване на повечето от магазините. И двете неща не са станали факт до ден-днешен.

Финансовата криза сложи край на разрастването на „Европа“ и я повлече надолу. След 2009 г. магазините се зареждаха с все по-беден асортимент, много от тях затвориха. Приблизително по същото време се разбра, че Ковачки иска да продаде веригата, но не може да намери купувач за исканата от него цена. Лека-полека останаха само 7 магазина с името „Европа“. А много производители на български стоки се наредиха на опашки пред съдилищата в опити да си вземат парите, които веригата им дължи. Тогава се разбра и че тя има доста странна структура - почти всеки магазин се управлява от отделна фирма, която се сменя на година-две. Очевидно в опит да се избегнат, доколкото може, плащанията към доставчиците и хазната.

„Пикадили“ – на косъм

Първият магазин „Пикадили“ се появи през 1995 г. във Варна, до 2009 г. станаха седем. Разрастването извън морската столица започна през 2006 г. с магазин в „Сити Център София“. Първите обекти бяха с големина между 500 и 1000 кв.м, а през 2008 г. започна да се развива формата „Пикадили Дейли“ – по-малки магазини в близост до жилищни зони или до големи офис сгради.
Първоначално зад „Пикадили“ стоеше дружеството „Боляри“ АД на Георги Папуров с 80% и ЕБВР с 20%. Концепцията за магазините е на варненския бизнесмен Стефан Косев, който впоследствие създаде и концепцията на столичния „Парадайс мол“. Замислен като противовес на магазините дискаунтъри, от самото начало основните стоки в „Пикадили“ бяха с доказано високо качество и с по-високи цени. Веригата първа у нас въведе собствен внос на риба и рибни продукти, които се транжират пред купувача, програма за лоялност, витрини за топла храна.

През 2007 г. веригата бе продадена на сръбската „Делта“, която я препродаде през 2011 г. на белгийската „Делез Груп“. През юни 2014 г. белгийците се изтеглиха от България и „Пикадили“ се озова в ръцете на дружеството „АП Март“. Зад него първоначално стояха бизнесмените Ангел Ангелов и Петър Дудоленски, а впоследствие бе продадено на братята Валентин и Десислав Попови и на Николай Лазаров. Бе обявено, че „Пикадили“ се слива с „Карфур“, но това така и не се осъществи.

За веригата настъпиха лоши времена. Разнообразието от стоки видимо намаля, много доставчици престанаха да работят и с „Карфур“, и с „Пикадили“, защото се бавеха плащания. Магазините й в Бургас и Велико Търново бяха затворени, много обекти от типа „Дейли“ в столицата също не оцеляха, а останалите намалиха площта си.

CBA – отговорът на малките

ЦБА или както се изписва по магазините – CBA, е най-голямата българска търговска верига. Тя има над 60 магазина из цялата страна, но оборотите й досега винаги са я нареждали между 10-то и 20-то място в класацията на търговските вериги.
В сегашния си вид веригата работи от 2013 г. и бе създадена от сливането на регистрираното във Варна дружество „ЦБА“ АД, притежание на пет български физически лица и „ЦБА Франчайз“, собственост на „ЦБА Асет Мениджмънт“, което е публично дружество.

Преди това „ЦБА“ АД имаше трийсетина магазина под това име в Североизточна България. Те бяха създадени от обединяването на български търговци, съюзили се като отговор на навлизането в България на чужди вериги. Акционер в дружеството за известно време беше и унгарската „CBA“, което създаде впечатение, че става въпрос за едноименната унгарска верига. В момента обаче магазините ЦБА са изцяло българска собственост. Много от тях работят в помещения под наем и само единици са в собствени сгради.

При обединението през 2013 г. бе обявено, че ЦБА ще работи предимно с български производители, като има подписани договори с над 700 наши фирми. Въпреки това по рафтовете и щандовете на магазините има и доста вносни стоки. Почти всички магазини ЦБА имат топли витрини. Като концепция се нареждат между типичните дискаунтъри и обикновените супермаркети.

Площта на магазините ЦБА доста варира. Има обекти, които са буквално по 50 квадрата, но има и големи – от 2000 квадратни метра.

Веригата има собствен логистичен център на 8 места в страната, който подпомага централизираното снабдяване.


„Магазинъ 345“

която има обекти само в столицата, през отделни години е попадала в Топ 30 на търговските вериги. Става въпрос за малки супермаркети в жилищни райони, с 1-2 каси. Общият им брой е 16. Отличителната им черта е, че работят денонощно.
Зад веригата стои фирма „345“ ООД, която създава първият такъв магазин през 2000 г. Фирмата очевидно е затваряла обекти, тъй като средносписъчният състав на персонала й намалява от 425 човека преди 5 години до 363 в момента.


„Про Маркет“
която също работи само в столицата и има 22 обекта, е типичен дискаунтър. В магазините й липсва разнообразие от стоки, а от всяка стокова група има по един, максимум два продукта. За сметка на това те са с най-ниските цени в своя клас.


„Фамилия“
в апогея си имаше около 30 магазина в страната. Създадена от бизнесмена Христо Попов през 2000 г., 5 години по-късно магазините бяха изкупени от фонда Equest. 2 години по-късно той започна разпродажба на обектите. Някои бяха купени от „Максима България“, която ги превърна в магазини на „Т-Маркет“. Други - от бивши мениджъри, опитали се да продължат бизнеса под името „Нова фамилия“, но безуспешно. 9 обекта бяха купени от дружеството „Елис 2005“, което ги превърна в магазини „Верде“, предлагащи плодове и зеленчуци и пакетирани хранителни стоки.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Предвижда се участъкът да се ползва от коли на път от ГКПП Кулата към София Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, съобщиха от съда. Решението още не е публикувано, тъй като се обезличават личните данни в него, както изисква законът.

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Условието да се вземат парите, е да няма дългове към общината Жителите на Букурещ ще получават близо 2400 евро, ако купят нова кола и с нея заменят старата, която трябва да предадат за рециклиране. Това съобщиха медии в северната ни съседка. Сумата се получава от това, че към националната помощ от 1400 евро, която действа още от миналата година,

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Текстилни стоки от Китай, Турция и Бангладеш не са били допуснати до българския пазар поради липса на анализ за допустими стойности на азобагрила, липса на документи и маркировка, поради което се смятат за опасни за човешкото здраве. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здарвеопазването, цитирани от БТА.

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ “Белене” у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Турската централна банка повиши лихвата по рефинансирането от 13,5 на 16,5 процента

Турската централна банка повиши лихвата по рефинансирането от 13,5 на 16,5 процента

Турската централна банка обяви днес, че повишава с 300 базови пункта една от основните си лихви, за да подкрепи турската лира, която отслабва рекордно през последните дни, предаде Франс прес. След спешно заседание на централната банка, свикано заради поевтиняването на лирата с над 3,5 процента спрямо долара,

Най-коментирани

"24 часа" и МРРБ организират втори форум за магистрала "Хемус" във Велико Търново

"24 часа" и МРРБ организират втори форум за магистрала "Хемус" във Велико Търново

“24 часа” и Министерството на регионалното развитие и благоустройството организират в понеделник, 28 май, дискусионен форум на тема “Магистрала “Хемус” – възраждане на българския Север”. Заради големия интерес, това е втора среща по темата, която медията и министерството организират във Велико Търново, първата беше преди година.

Ангелкова участва в откриването на Петербургския икономически форум

Ангелкова участва в откриването на Петербургския икономически форум

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в отриването на Петербургския международен икономически форум, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма. Събитието се провежда в периода 24-26 май в Санкт Петербург. Министърът е там по лична покана на досегашния вицепремиер и председател на организационния комитет на форума Сергей Приходко.

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

Борисов: Без “Белене” може да внасяме  (Обзор)

Борисов: Без “Белене” може да внасяме (Обзор)

За новата централа няма да са нужни договор за тока и държавни гаранции “Относно АЕЦ “Белене” какви ли не теории чух. В момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем мерки за тази стока - тя не е домати и краставици, а ядрени реактори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап.

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

КРИБ със становище срещу промените в Закона за хазарта

КРИБ със становище срещу промените в Закона за хазарта

Определя ги като неверни и правно неиздържани   Конфедерацията на работодателите и индустриалците е против промените в Закона за хазарта. В становище на най-голямата работодателска организация се посочва, че част от измененията са неверни и правно неиздържани. "Житейски и правно нелогично е да бъде забранявана или строго ограничавана непряката

ЕК: Първо в банковия съюз, след това приемате еврото (Обзор)

ЕК: Първо в банковия съюз, след това приемате еврото (Обзор)

ЕЦБ смята, че още не сме готови за еврозоната  Брюксел обяви допълнително изискване за влизане в еврозоната - членство в банковия съюз. Това съобщи зам.- председателят на ЕК Валдис Домбровскис малко след като ЕЦБ пусна доклада си за конвергенцията на държавите кандидатки. Той се мотивира с поуките от кризата,

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

България вече  може да договаря  по-евтин руски газ

България вече може да договаря по-евтин руски газ

“Газпром” се отказа да иска обезщетение заради “Южен поток” “Булгаргаз” и други клиенти на “Газпром” в България могат да поискат по-ниска цена на газа, когато действащата се отклонява от конкурентните западноевропейски стойности. Тази възможност се отваря след решението на ЕК, с което на руската компания се налагат ред задължения при доставката

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Предвижда се участъкът да се ползва от коли на път от ГКПП Кулата към София Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, съобщиха от съда. Решението още не е публикувано, тъй като се обезличават личните данни в него, както изисква законът.

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Текстилни стоки от Китай, Турция и Бангладеш не са били допуснати до българския пазар поради липса на анализ за допустими стойности на азобагрила, липса на документи и маркировка, поради което се смятат за опасни за човешкото здраве. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здарвеопазването, цитирани от БТА.

Оборотите в транспорта, складирането и пощите повече през първото тримесечие на 2018 г.

Оборотите в транспорта, складирането и пощите повече през първото тримесечие на 2018 г.

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, се увеличава с 3.5 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година. Ръст се наблюдава при всички дейности в сектора,

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу "Газпром" най-сетне е прекратено и руската компания вече не е застрашена от гигантски глоби за милиарди евро, обобщава "Взгляд" вчерашното решение на ЕК. В замяна обаче ЕС задължи "Газпром" да доставя газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени и да разреши на клиентите си в ЕС

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото, съобщи Нова тв. Те ще бъдат с 7% повече от миналата година. 1 млн. туристи са посетили България само през май. За сравнение преди година те са били 880 000. Лятото ще има отлив на руски туристи заради завръщането на Турция на този пазар,

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Условието да се вземат парите, е да няма дългове към общината Жителите на Букурещ ще получават близо 2400 евро, ако купят нова кола и с нея заменят старата, която трябва да предадат за рециклиране. Това съобщиха медии в северната ни съседка. Сумата се получава от това, че към националната помощ от 1400 евро, която действа още от миналата година,

Ще променят закони, за  да влезем в еврозоната

Ще променят закони, за да влезем в еврозоната

Българските разпоредби са по-строги от европейските, твърдят от министерството на Владислав Горанов Измененията на българското законодателство, които да дадат допълнителна правна сигурност на ЕЦБ, може да бъдат извършени в кратък срок в периода, предшестващ присъединяването на България към еврозоната.

България със 7 места нагоре в класация за конкурентност

България със 7 места нагоре в класация за конкурентност

Българската икономика е на 48-о място по конкурентоспособност в ежегодната класация на Центъра за изследване на демокрацията и на швейцарския Институт за развитие на управлението. Сегашното класиране е със седем места нагоре в сравнение с 2015 г., но е малко по-лошо, отколкото е било през 2007 г. В класацията тази година участват 63 държави.