Бг веригите – между намеренията и реалността (целият текст)

  • 2
authorАвтор: Христо Николов

Бг веригите – между намеренията и реалността (целият текст)

Велики планове в началото, които биват изоставени при първия по-сериозен сблъсък с действителността. Добри намерения, но липса на реална преценка от страна на мениджмънта. Всичко това характеризира търговските вериги с чисто българска собственост с някои малки изключения.

Досега само една българска верига е успяла да премине през целия български преход напълно устойчиво, непрекъснато подобрявайки резултатите си. Останалите или са в периферията на интересите на собственика си, или от първоначалната идея в тях днес не е останало почти нищо. Или вече са в небитието.

Бг играч в ТОП 5


„Фантастико“ е петата по оборот търговска верига в страната, като в последните години приходите й се движат между 300 млн. и 400 млн. лв. От създаването на първите магазини през 1991 г. досега, когато веригата има 38 обекта, тя винаги се е управлявала консервативно, като семейна фирма. Дори не е известно някога да е теглила заеми. Собственик на „ВАН Холдинг“, „Европа – ВН“ и „Винтерко БГ“, които държат обектите, е Валери Николов, а търговски директор - синът му Владимир Николов. Тази форма на собственост почти не се е променяла през годините.
„Фантастико“ никога не е бил на загуба за разлика от доста по-мощни чужди вериги. Може растежът да е бил минимален или някому да се струва твърде бавен, но фирмата успява да излезе на печалба и да разширява дейността си дори в годините на криза и свиване на потреблението.
Собственикът на веригата предпочита да купува помещенията, в които разполага магазините, макар че има и обекти под наем. През първото десетилетие от съществуването си „Фантастико“ търсеше малки помещения в жилищни райони, но след навлизането чуждите вериги вече не открива обект, по-малък от 1500 кв.м. Веригата се слави като една от малкото с дълго работно време – почти половината й магазини работят от 7 до 24 часа без почивен ден.
Едно от неосъществените до днес намерения на Николови е „Фантастико“ да присъства във всеки по-голям град. Засега извън столицата има само един магазин – в Кюстендил. Причината за това според Валери Николов е, че трудно се намират подходящи помещения или терени за закупуване.

Еврокриза за „Европа“

Само година след първите магазини „Фантастико“ бизнесменът Христо Ковачки също започна да отваря търговски обекти за бързооборотни стоки. Това всъщност е първият му известен бизнес – енергетиката идва по-късно. Той изкупува работещи дотогава магазини за хранителни стоки, като в първите години запазва старите им имена. Общото „Европа“ идва през 2001 г. и от този момент те започват да работят като верига – с единно снабдяване и собствени търговски марки.

В пика на разширяването си веригата притежаваше 42 обекта в цялата страна, повечето собствени, а по оборот се нареждаше на шесто място сред компаниите в бранша. През 2007 г. Ковачки обяви, че ще качи общата фирма, която ги управлява – „Магазини Европа“, на борсата. Почти по същото време се понесе слух, че литовската „Максима“, собственик на „Т-Маркет“, преговаря за закупуване на повечето от магазините. И двете неща не са станали факт до ден-днешен.

Финансовата криза сложи край на разрастването на „Европа“ и я повлече надолу. След 2009 г. магазините се зареждаха с все по-беден асортимент, много от тях затвориха. Приблизително по същото време се разбра, че Ковачки иска да продаде веригата, но не може да намери купувач за исканата от него цена. Лека-полека останаха само 7 магазина с името „Европа“. А много производители на български стоки се наредиха на опашки пред съдилищата в опити да си вземат парите, които веригата им дължи. Тогава се разбра и че тя има доста странна структура - почти всеки магазин се управлява от отделна фирма, която се сменя на година-две. Очевидно в опит да се избегнат, доколкото може, плащанията към доставчиците и хазната.

„Пикадили“ – на косъм

Първият магазин „Пикадили“ се появи през 1995 г. във Варна, до 2009 г. станаха седем. Разрастването извън морската столица започна през 2006 г. с магазин в „Сити Център София“. Първите обекти бяха с големина между 500 и 1000 кв.м, а през 2008 г. започна да се развива формата „Пикадили Дейли“ – по-малки магазини в близост до жилищни зони или до големи офис сгради.
Първоначално зад „Пикадили“ стоеше дружеството „Боляри“ АД на Георги Папуров с 80% и ЕБВР с 20%. Концепцията за магазините е на варненския бизнесмен Стефан Косев, който впоследствие създаде и концепцията на столичния „Парадайс мол“. Замислен като противовес на магазините дискаунтъри, от самото начало основните стоки в „Пикадили“ бяха с доказано високо качество и с по-високи цени. Веригата първа у нас въведе собствен внос на риба и рибни продукти, които се транжират пред купувача, програма за лоялност, витрини за топла храна.

През 2007 г. веригата бе продадена на сръбската „Делта“, която я препродаде през 2011 г. на белгийската „Делез Груп“. През юни 2014 г. белгийците се изтеглиха от България и „Пикадили“ се озова в ръцете на дружеството „АП Март“. Зад него първоначално стояха бизнесмените Ангел Ангелов и Петър Дудоленски, а впоследствие бе продадено на братята Валентин и Десислав Попови и на Николай Лазаров. Бе обявено, че „Пикадили“ се слива с „Карфур“, но това така и не се осъществи.

За веригата настъпиха лоши времена. Разнообразието от стоки видимо намаля, много доставчици престанаха да работят и с „Карфур“, и с „Пикадили“, защото се бавеха плащания. Магазините й в Бургас и Велико Търново бяха затворени, много обекти от типа „Дейли“ в столицата също не оцеляха, а останалите намалиха площта си.

CBA – отговорът на малките

ЦБА или както се изписва по магазините – CBA, е най-голямата българска търговска верига. Тя има над 60 магазина из цялата страна, но оборотите й досега винаги са я нареждали между 10-то и 20-то място в класацията на търговските вериги.
В сегашния си вид веригата работи от 2013 г. и бе създадена от сливането на регистрираното във Варна дружество „ЦБА“ АД, притежание на пет български физически лица и „ЦБА Франчайз“, собственост на „ЦБА Асет Мениджмънт“, което е публично дружество.

Преди това „ЦБА“ АД имаше трийсетина магазина под това име в Североизточна България. Те бяха създадени от обединяването на български търговци, съюзили се като отговор на навлизането в България на чужди вериги. Акционер в дружеството за известно време беше и унгарската „CBA“, което създаде впечатение, че става въпрос за едноименната унгарска верига. В момента обаче магазините ЦБА са изцяло българска собственост. Много от тях работят в помещения под наем и само единици са в собствени сгради.

При обединението през 2013 г. бе обявено, че ЦБА ще работи предимно с български производители, като има подписани договори с над 700 наши фирми. Въпреки това по рафтовете и щандовете на магазините има и доста вносни стоки. Почти всички магазини ЦБА имат топли витрини. Като концепция се нареждат между типичните дискаунтъри и обикновените супермаркети.

Площта на магазините ЦБА доста варира. Има обекти, които са буквално по 50 квадрата, но има и големи – от 2000 квадратни метра.

Веригата има собствен логистичен център на 8 места в страната, който подпомага централизираното снабдяване.


„Магазинъ 345“

която има обекти само в столицата, през отделни години е попадала в Топ 30 на търговските вериги. Става въпрос за малки супермаркети в жилищни райони, с 1-2 каси. Общият им брой е 16. Отличителната им черта е, че работят денонощно.
Зад веригата стои фирма „345“ ООД, която създава първият такъв магазин през 2000 г. Фирмата очевидно е затваряла обекти, тъй като средносписъчният състав на персонала й намалява от 425 човека преди 5 години до 363 в момента.


„Про Маркет“
която също работи само в столицата и има 22 обекта, е типичен дискаунтър. В магазините й липсва разнообразие от стоки, а от всяка стокова група има по един, максимум два продукта. За сметка на това те са с най-ниските цени в своя клас.


„Фамилия“
в апогея си имаше около 30 магазина в страната. Създадена от бизнесмена Христо Попов през 2000 г., 5 години по-късно магазините бяха изкупени от фонда Equest. 2 години по-късно той започна разпродажба на обектите. Някои бяха купени от „Максима България“, която ги превърна в магазини на „Т-Маркет“. Други - от бивши мениджъри, опитали се да продължат бизнеса под името „Нова фамилия“, но безуспешно. 9 обекта бяха купени от дружеството „Елис 2005“, което ги превърна в магазини „Верде“, предлагащи плодове и зеленчуци и пакетирани хранителни стоки.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Окончателно: ЕС спира производството на колите, които са само на бензин и дизел!

Окончателно: ЕС спира производството на колите, които са само на бензин и дизел!

Средните емисии на CO2 на новите леките автомобили, регистрирани в ЕС ще трябва да бъдат с 15% по-ниски през 2025 г. и с 35% по-ниски през 2030 г. в сравнение с ограниченията за емисиите, валидни през 2021 г. Това реши съветът на министрите след 13-часово заседание в Люксембург. За лекотоварните превозни средства Съветът на министрите прие целите,

Най-коментирани

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Малина Крумова ще я оглави, там ще работят около 60 души Държавна агенция за пътна безопасност, подчинена на Министерския съвет, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център. Ще я оглави Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

Вчера в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно съобщава bulgarian.cri.cn Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година,

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай е бил най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първата половина на 2018 г., привличайки приблизително 70 милиарда щатски долара входящи потоци, според последния мониторинг на инвестиционните тенденции, публикуван в понеделник от Конференцията на ООН за търговията и развитието (UNCTAD). Това съобщиха от bulgarian.cri.

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година 2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам. Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ. Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път по бул. „Цар Борис III“ поради получен отказ от класирания на първо място участник „Джи Пи Груп“ АД. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,