Бг веригите – между намеренията и реалността (целият текст)

  • 2
authorАвтор: Христо Николов

Бг веригите – между намеренията и реалността (целият текст)

Велики планове в началото, които биват изоставени при първия по-сериозен сблъсък с действителността. Добри намерения, но липса на реална преценка от страна на мениджмънта. Всичко това характеризира търговските вериги с чисто българска собственост с някои малки изключения.

Досега само една българска верига е успяла да премине през целия български преход напълно устойчиво, непрекъснато подобрявайки резултатите си. Останалите или са в периферията на интересите на собственика си, или от първоначалната идея в тях днес не е останало почти нищо. Или вече са в небитието.

Бг играч в ТОП 5


„Фантастико“ е петата по оборот търговска верига в страната, като в последните години приходите й се движат между 300 млн. и 400 млн. лв. От създаването на първите магазини през 1991 г. досега, когато веригата има 38 обекта, тя винаги се е управлявала консервативно, като семейна фирма. Дори не е известно някога да е теглила заеми. Собственик на „ВАН Холдинг“, „Европа – ВН“ и „Винтерко БГ“, които държат обектите, е Валери Николов, а търговски директор - синът му Владимир Николов. Тази форма на собственост почти не се е променяла през годините.
„Фантастико“ никога не е бил на загуба за разлика от доста по-мощни чужди вериги. Може растежът да е бил минимален или някому да се струва твърде бавен, но фирмата успява да излезе на печалба и да разширява дейността си дори в годините на криза и свиване на потреблението.
Собственикът на веригата предпочита да купува помещенията, в които разполага магазините, макар че има и обекти под наем. През първото десетилетие от съществуването си „Фантастико“ търсеше малки помещения в жилищни райони, но след навлизането чуждите вериги вече не открива обект, по-малък от 1500 кв.м. Веригата се слави като една от малкото с дълго работно време – почти половината й магазини работят от 7 до 24 часа без почивен ден.
Едно от неосъществените до днес намерения на Николови е „Фантастико“ да присъства във всеки по-голям град. Засега извън столицата има само един магазин – в Кюстендил. Причината за това според Валери Николов е, че трудно се намират подходящи помещения или терени за закупуване.

Еврокриза за „Европа“

Само година след първите магазини „Фантастико“ бизнесменът Христо Ковачки също започна да отваря търговски обекти за бързооборотни стоки. Това всъщност е първият му известен бизнес – енергетиката идва по-късно. Той изкупува работещи дотогава магазини за хранителни стоки, като в първите години запазва старите им имена. Общото „Европа“ идва през 2001 г. и от този момент те започват да работят като верига – с единно снабдяване и собствени търговски марки.

В пика на разширяването си веригата притежаваше 42 обекта в цялата страна, повечето собствени, а по оборот се нареждаше на шесто място сред компаниите в бранша. През 2007 г. Ковачки обяви, че ще качи общата фирма, която ги управлява – „Магазини Европа“, на борсата. Почти по същото време се понесе слух, че литовската „Максима“, собственик на „Т-Маркет“, преговаря за закупуване на повечето от магазините. И двете неща не са станали факт до ден-днешен.

Финансовата криза сложи край на разрастването на „Европа“ и я повлече надолу. След 2009 г. магазините се зареждаха с все по-беден асортимент, много от тях затвориха. Приблизително по същото време се разбра, че Ковачки иска да продаде веригата, но не може да намери купувач за исканата от него цена. Лека-полека останаха само 7 магазина с името „Европа“. А много производители на български стоки се наредиха на опашки пред съдилищата в опити да си вземат парите, които веригата им дължи. Тогава се разбра и че тя има доста странна структура - почти всеки магазин се управлява от отделна фирма, която се сменя на година-две. Очевидно в опит да се избегнат, доколкото може, плащанията към доставчиците и хазната.

„Пикадили“ – на косъм

Първият магазин „Пикадили“ се появи през 1995 г. във Варна, до 2009 г. станаха седем. Разрастването извън морската столица започна през 2006 г. с магазин в „Сити Център София“. Първите обекти бяха с големина между 500 и 1000 кв.м, а през 2008 г. започна да се развива формата „Пикадили Дейли“ – по-малки магазини в близост до жилищни зони или до големи офис сгради.
Първоначално зад „Пикадили“ стоеше дружеството „Боляри“ АД на Георги Папуров с 80% и ЕБВР с 20%. Концепцията за магазините е на варненския бизнесмен Стефан Косев, който впоследствие създаде и концепцията на столичния „Парадайс мол“. Замислен като противовес на магазините дискаунтъри, от самото начало основните стоки в „Пикадили“ бяха с доказано високо качество и с по-високи цени. Веригата първа у нас въведе собствен внос на риба и рибни продукти, които се транжират пред купувача, програма за лоялност, витрини за топла храна.

През 2007 г. веригата бе продадена на сръбската „Делта“, която я препродаде през 2011 г. на белгийската „Делез Груп“. През юни 2014 г. белгийците се изтеглиха от България и „Пикадили“ се озова в ръцете на дружеството „АП Март“. Зад него първоначално стояха бизнесмените Ангел Ангелов и Петър Дудоленски, а впоследствие бе продадено на братята Валентин и Десислав Попови и на Николай Лазаров. Бе обявено, че „Пикадили“ се слива с „Карфур“, но това така и не се осъществи.

За веригата настъпиха лоши времена. Разнообразието от стоки видимо намаля, много доставчици престанаха да работят и с „Карфур“, и с „Пикадили“, защото се бавеха плащания. Магазините й в Бургас и Велико Търново бяха затворени, много обекти от типа „Дейли“ в столицата също не оцеляха, а останалите намалиха площта си.

CBA – отговорът на малките

ЦБА или както се изписва по магазините – CBA, е най-голямата българска търговска верига. Тя има над 60 магазина из цялата страна, но оборотите й досега винаги са я нареждали между 10-то и 20-то място в класацията на търговските вериги.
В сегашния си вид веригата работи от 2013 г. и бе създадена от сливането на регистрираното във Варна дружество „ЦБА“ АД, притежание на пет български физически лица и „ЦБА Франчайз“, собственост на „ЦБА Асет Мениджмънт“, което е публично дружество.

Преди това „ЦБА“ АД имаше трийсетина магазина под това име в Североизточна България. Те бяха създадени от обединяването на български търговци, съюзили се като отговор на навлизането в България на чужди вериги. Акционер в дружеството за известно време беше и унгарската „CBA“, което създаде впечатение, че става въпрос за едноименната унгарска верига. В момента обаче магазините ЦБА са изцяло българска собственост. Много от тях работят в помещения под наем и само единици са в собствени сгради.

При обединението през 2013 г. бе обявено, че ЦБА ще работи предимно с български производители, като има подписани договори с над 700 наши фирми. Въпреки това по рафтовете и щандовете на магазините има и доста вносни стоки. Почти всички магазини ЦБА имат топли витрини. Като концепция се нареждат между типичните дискаунтъри и обикновените супермаркети.

Площта на магазините ЦБА доста варира. Има обекти, които са буквално по 50 квадрата, но има и големи – от 2000 квадратни метра.

Веригата има собствен логистичен център на 8 места в страната, който подпомага централизираното снабдяване.


„Магазинъ 345“

която има обекти само в столицата, през отделни години е попадала в Топ 30 на търговските вериги. Става въпрос за малки супермаркети в жилищни райони, с 1-2 каси. Общият им брой е 16. Отличителната им черта е, че работят денонощно.
Зад веригата стои фирма „345“ ООД, която създава първият такъв магазин през 2000 г. Фирмата очевидно е затваряла обекти, тъй като средносписъчният състав на персонала й намалява от 425 човека преди 5 години до 363 в момента.


„Про Маркет“
която също работи само в столицата и има 22 обекта, е типичен дискаунтър. В магазините й липсва разнообразие от стоки, а от всяка стокова група има по един, максимум два продукта. За сметка на това те са с най-ниските цени в своя клас.


„Фамилия“
в апогея си имаше около 30 магазина в страната. Създадена от бизнесмена Христо Попов през 2000 г., 5 години по-късно магазините бяха изкупени от фонда Equest. 2 години по-късно той започна разпродажба на обектите. Някои бяха купени от „Максима България“, която ги превърна в магазини на „Т-Маркет“. Други - от бивши мениджъри, опитали се да продължат бизнеса под името „Нова фамилия“, но безуспешно. 9 обекта бяха купени от дружеството „Елис 2005“, което ги превърна в магазини „Верде“, предлагащи плодове и зеленчуци и пакетирани хранителни стоки.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

MTG нарече Дидие Щосел “чудесен ръководител”, той изпрати мейл до екипа на медията, че работният процес продължава независимо от сделката Появиха се първи прогнози за промени през май-юни, както и очакване, че Комисията за защита на конкуренцията може и да забави финала заради предстояща покупка на “Теленор” от чешкия милиардер Нова тв става

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Брекзит през 2019 г., и обеща модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде Ройтерс. "Те имат огромен принос за нашата страна,

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

"Инерком груп" купиха българските активи на ЧЕЗ. Това потвърди за "24 часа" говорителката на ЧЕЗ в Прага Алис Хоракова.  Окончателното решение беше взето от борда на днешното им заседание преди минути. Пазарджишката компания "Инерком груп" със собственик Гинка Върбанова беше спряган за фаворит по сделката.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

Купувач е Гинка Върбакова, която има соларни паркове “Инерком България” купи бизнеса на ЧЕЗ в България, съобщи за “24 часа” говорителката на компанията в Прага Алис Хоракова. Окончателното решение е взето на заседание на наздорния съвет в четвъртък. “Инерком България”, със собственик Гинка Върбакова,

Най-коментирани

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

269 дни - т.е. близо 9 месеца, е средната продължителност на чакането на българска фирма да получи възможност за присъединяване към електроразпределителната мрежа. Това показват данни от анкета, която е направило наскоро икономическото министерство. Тя бе представена на съвместно заседание на парламентарната икономическа комисия с подкомисията за

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройството и застрояването на Столична община, и се надяваме да бъдат одобрени от Народното събрание, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след като валидира пощенска марка на тема "София - Европейска столица на спорта",

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Това е достойната постъпка при съмнение за въздействие, обясни енергийният министър и потвърди, че познава от 20 години Гинка Върбакова от Пазарджик, която е новият собственик на най-голямото енергоразпределително дружество у нас с 3 милиона клиенти и оборот от 1,8 милиарда лева   Теменужка Петкова отиде изненадващо в парламента в петък,

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българският доставчик на храна BGmenu е продаден на една от големите компании в Европа, извършваща същата услуга - Takeaway.com. Сделката включва и румънския бизнес “Оливиера” и е на стойност 10,5 млн. евро. Освен това Takeaway.com ще инвестира значителна сума в българския пазар, за да развие бизнеса си у нас.

Забраните за строителство са талибанщина

Забраните за строителство са талибанщина

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков не се бои да нарече „талибански“ исканията за спиране на всякакво строителство в столичния „Младост“. „Една забрана не води до нищо хубаво. Води до повече глупости, защото се стига до всякакви чудатости“, казва той. Истината изисква да се отбележи, че и сега има закони,

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Предстои сделката да получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Инерком България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ, a. с. в България. Това съобщиха от "Инерком" официално в писмо до медиите. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и Инерком България беше подписан на 23.02.2018 г.

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Какво налага да се направи ново райониране на страната и какви ще са ползите за населението. Тези въпроси ще бъдат поставени на дискусия, която "24 часа" организира в понеделник в София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще обясни как държавата ще постигне целта си да създаде силни и жизнени райони,

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

24 експоната станаха победители в Конкурса за иновации на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“, които се провеждат в Пловдив. В надпреварата участваха рекорден брой претенденти - общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф.

Теменужка Петкова подаде оставка

Теменужка Петкова подаде оставка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова току-що обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка. Причината - съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си. Очаквайте

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Министерският съвет трябва да се занимае с тази тема, няма кой друг, а може би и прокуратурата трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров пред журналисти в парламента в коментар на информация за продажбата на електроразпределителното дружество.

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КВЕР и други институции.Това отговори на притесненията на БСП председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Той самият по-рано тази сутрин изрази притеснения пред медиите, но, по думите му от трибуната на НС, темата не трябва да се драматизира, предава БТА.