Бг веригите – между намеренията и реалността (целият текст)

  • 2
authorАвтор: Христо Николов

Бг веригите – между намеренията и реалността (целият текст)

Велики планове в началото, които биват изоставени при първия по-сериозен сблъсък с действителността. Добри намерения, но липса на реална преценка от страна на мениджмънта. Всичко това характеризира търговските вериги с чисто българска собственост с някои малки изключения.

Досега само една българска верига е успяла да премине през целия български преход напълно устойчиво, непрекъснато подобрявайки резултатите си. Останалите или са в периферията на интересите на собственика си, или от първоначалната идея в тях днес не е останало почти нищо. Или вече са в небитието.

Бг играч в ТОП 5


„Фантастико“ е петата по оборот търговска верига в страната, като в последните години приходите й се движат между 300 млн. и 400 млн. лв. От създаването на първите магазини през 1991 г. досега, когато веригата има 38 обекта, тя винаги се е управлявала консервативно, като семейна фирма. Дори не е известно някога да е теглила заеми. Собственик на „ВАН Холдинг“, „Европа – ВН“ и „Винтерко БГ“, които държат обектите, е Валери Николов, а търговски директор - синът му Владимир Николов. Тази форма на собственост почти не се е променяла през годините.
„Фантастико“ никога не е бил на загуба за разлика от доста по-мощни чужди вериги. Може растежът да е бил минимален или някому да се струва твърде бавен, но фирмата успява да излезе на печалба и да разширява дейността си дори в годините на криза и свиване на потреблението.
Собственикът на веригата предпочита да купува помещенията, в които разполага магазините, макар че има и обекти под наем. През първото десетилетие от съществуването си „Фантастико“ търсеше малки помещения в жилищни райони, но след навлизането чуждите вериги вече не открива обект, по-малък от 1500 кв.м. Веригата се слави като една от малкото с дълго работно време – почти половината й магазини работят от 7 до 24 часа без почивен ден.
Едно от неосъществените до днес намерения на Николови е „Фантастико“ да присъства във всеки по-голям град. Засега извън столицата има само един магазин – в Кюстендил. Причината за това според Валери Николов е, че трудно се намират подходящи помещения или терени за закупуване.

Еврокриза за „Европа“

Само година след първите магазини „Фантастико“ бизнесменът Христо Ковачки също започна да отваря търговски обекти за бързооборотни стоки. Това всъщност е първият му известен бизнес – енергетиката идва по-късно. Той изкупува работещи дотогава магазини за хранителни стоки, като в първите години запазва старите им имена. Общото „Европа“ идва през 2001 г. и от този момент те започват да работят като верига – с единно снабдяване и собствени търговски марки.

В пика на разширяването си веригата притежаваше 42 обекта в цялата страна, повечето собствени, а по оборот се нареждаше на шесто място сред компаниите в бранша. През 2007 г. Ковачки обяви, че ще качи общата фирма, която ги управлява – „Магазини Европа“, на борсата. Почти по същото време се понесе слух, че литовската „Максима“, собственик на „Т-Маркет“, преговаря за закупуване на повечето от магазините. И двете неща не са станали факт до ден-днешен.

Финансовата криза сложи край на разрастването на „Европа“ и я повлече надолу. След 2009 г. магазините се зареждаха с все по-беден асортимент, много от тях затвориха. Приблизително по същото време се разбра, че Ковачки иска да продаде веригата, но не може да намери купувач за исканата от него цена. Лека-полека останаха само 7 магазина с името „Европа“. А много производители на български стоки се наредиха на опашки пред съдилищата в опити да си вземат парите, които веригата им дължи. Тогава се разбра и че тя има доста странна структура - почти всеки магазин се управлява от отделна фирма, която се сменя на година-две. Очевидно в опит да се избегнат, доколкото може, плащанията към доставчиците и хазната.

„Пикадили“ – на косъм

Първият магазин „Пикадили“ се появи през 1995 г. във Варна, до 2009 г. станаха седем. Разрастването извън морската столица започна през 2006 г. с магазин в „Сити Център София“. Първите обекти бяха с големина между 500 и 1000 кв.м, а през 2008 г. започна да се развива формата „Пикадили Дейли“ – по-малки магазини в близост до жилищни зони или до големи офис сгради.
Първоначално зад „Пикадили“ стоеше дружеството „Боляри“ АД на Георги Папуров с 80% и ЕБВР с 20%. Концепцията за магазините е на варненския бизнесмен Стефан Косев, който впоследствие създаде и концепцията на столичния „Парадайс мол“. Замислен като противовес на магазините дискаунтъри, от самото начало основните стоки в „Пикадили“ бяха с доказано високо качество и с по-високи цени. Веригата първа у нас въведе собствен внос на риба и рибни продукти, които се транжират пред купувача, програма за лоялност, витрини за топла храна.

През 2007 г. веригата бе продадена на сръбската „Делта“, която я препродаде през 2011 г. на белгийската „Делез Груп“. През юни 2014 г. белгийците се изтеглиха от България и „Пикадили“ се озова в ръцете на дружеството „АП Март“. Зад него първоначално стояха бизнесмените Ангел Ангелов и Петър Дудоленски, а впоследствие бе продадено на братята Валентин и Десислав Попови и на Николай Лазаров. Бе обявено, че „Пикадили“ се слива с „Карфур“, но това така и не се осъществи.

За веригата настъпиха лоши времена. Разнообразието от стоки видимо намаля, много доставчици престанаха да работят и с „Карфур“, и с „Пикадили“, защото се бавеха плащания. Магазините й в Бургас и Велико Търново бяха затворени, много обекти от типа „Дейли“ в столицата също не оцеляха, а останалите намалиха площта си.

CBA – отговорът на малките

ЦБА или както се изписва по магазините – CBA, е най-голямата българска търговска верига. Тя има над 60 магазина из цялата страна, но оборотите й досега винаги са я нареждали между 10-то и 20-то място в класацията на търговските вериги.
В сегашния си вид веригата работи от 2013 г. и бе създадена от сливането на регистрираното във Варна дружество „ЦБА“ АД, притежание на пет български физически лица и „ЦБА Франчайз“, собственост на „ЦБА Асет Мениджмънт“, което е публично дружество.

Преди това „ЦБА“ АД имаше трийсетина магазина под това име в Североизточна България. Те бяха създадени от обединяването на български търговци, съюзили се като отговор на навлизането в България на чужди вериги. Акционер в дружеството за известно време беше и унгарската „CBA“, което създаде впечатение, че става въпрос за едноименната унгарска верига. В момента обаче магазините ЦБА са изцяло българска собственост. Много от тях работят в помещения под наем и само единици са в собствени сгради.

При обединението през 2013 г. бе обявено, че ЦБА ще работи предимно с български производители, като има подписани договори с над 700 наши фирми. Въпреки това по рафтовете и щандовете на магазините има и доста вносни стоки. Почти всички магазини ЦБА имат топли витрини. Като концепция се нареждат между типичните дискаунтъри и обикновените супермаркети.

Площта на магазините ЦБА доста варира. Има обекти, които са буквално по 50 квадрата, но има и големи – от 2000 квадратни метра.

Веригата има собствен логистичен център на 8 места в страната, който подпомага централизираното снабдяване.


„Магазинъ 345“

която има обекти само в столицата, през отделни години е попадала в Топ 30 на търговските вериги. Става въпрос за малки супермаркети в жилищни райони, с 1-2 каси. Общият им брой е 16. Отличителната им черта е, че работят денонощно.
Зад веригата стои фирма „345“ ООД, която създава първият такъв магазин през 2000 г. Фирмата очевидно е затваряла обекти, тъй като средносписъчният състав на персонала й намалява от 425 човека преди 5 години до 363 в момента.


„Про Маркет“
която също работи само в столицата и има 22 обекта, е типичен дискаунтър. В магазините й липсва разнообразие от стоки, а от всяка стокова група има по един, максимум два продукта. За сметка на това те са с най-ниските цени в своя клас.


„Фамилия“
в апогея си имаше около 30 магазина в страната. Създадена от бизнесмена Христо Попов през 2000 г., 5 години по-късно магазините бяха изкупени от фонда Equest. 2 години по-късно той започна разпродажба на обектите. Някои бяха купени от „Максима България“, която ги превърна в магазини на „Т-Маркет“. Други - от бивши мениджъри, опитали се да продължат бизнеса под името „Нова фамилия“, но безуспешно. 9 обекта бяха купени от дружеството „Елис 2005“, което ги превърна в магазини „Верде“, предлагащи плодове и зеленчуци и пакетирани хранителни стоки.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

В ГВА е внесен за одобрение генерален план за превръщане на летателна площадка в аеропорт Собствениците на летателната площадка при радомирското село Кондофрей имат намерение да я разширят до частно летище. За това инвестиционно намерение съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Изявлението му бе по повод реакцията на лидера на БСП

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи  у нас

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи у нас

“Самсунг Си енд Ти корпорейшън” е приключила на 7 януари продажбата на шестте соларни парка от 43 мегавата в България. Те вече са собственост на чешката “Портанеро инвест” и люксембургското подразделение на геманската “КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг”. Цената не е обявена, но това е най-голямата сделка с продажба на соларни паркове в България от 2012

74% от шведските  фирми у нас планират  разширение на бизнеса

74% от шведските фирми у нас планират разширение на бизнеса

74% от шведските фирми, работещи в България, планират да разширят бизнеса си тук през следващите 3 години, като 60% от онези сред тях, които имат производствени бази тук, възнамеряват да инвестират още в тях. Това гласят резултатите от проучване сред шведския бизнес, представено в четвъртък вечерта на неформална сбирка в столичен клуб по повод

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Нов автомобилен тунел на стойност 4,6 милиарда долара бе открит днес в центъра на Хонконг, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според съобщение на местните власти осъществяването на инфраструктурния проект е отнело десет години. Тунелът с дължина 3,7 км преминава по северния бряг на остров Хонконг, а отчасти и по дъното на морето.

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП, съобщава БТА. Оксфам призовава държавните да облагат най-богатите хора.

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро. Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Заведени дела има от няколко енергийни компании, исковете са за над 1 млрд. лева 22 държави от ЕС, сред които България и Чехия, излязоха с декларация, с която заявяват, че ще бъдат прекратени арбитражните дела, заведени по силата на споразумения за защита на инвестициите. Документът е публикуван в четвъртък,

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Данъчни под прикритие дават къща под наем  за биткойни, хващат укриване на доходи

Данъчни под прикритие дават къща под наем за биткойни, хващат укриване на доходи

Подозират фиктивни кражби, за да се крият данъци  Над 20 борси у нас само за виртуалните валути И при сделките с тях вече имало лица бушони 100-тина нашенци играят на световни платформи Криптомашини за добив се предлагат и на лизинг “Играчи под прикритие” от специален отдел за електронен одит на НАП играят на електронните борси за търговия

Най-коментирани

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев ще открият Българо-македонски бизнес форум утре, 17 януари, в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Представители на над 50 български компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството,

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Над 100 български и македонски компании участваха в бизнес форум в Скопие Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план,

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

“Спящите акции” втора серия

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че МРРБ е отворено за диалог, чрез който да се намерят начини за подкрепа на социални групи, които нямат възможност да платят цена на питейната вода. По темата вече са водени разговори със социалното министерство, допълни тя.

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

За довеждащия транспорт до метрото няма да се плаща допълнителен билет, казва в интервю зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт на София Още акценти от интервюто:  Със 133 млн. лв. купуваме още автобуси, 15 електробуса, 13 трамвая и 10 метровлака Предлагаме 1,7 млрд. лв. бюджет. Ще инвестираме в столицата 632 млн. лв.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

За довеждащия транспорт до метрото няма да се плаща допълнителен билет, казва в интервю зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт на София Още акценти от интервюто:  Със 133 млн. лв. купуваме още автобуси, 15 електробуса, 13 трамвая и 10 метровлака Предлагаме 1,7 млрд. лв. бюджет. Ще инвестираме в столицата 632 млн. лв.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов. В студиото на „Лице в лице” по bTV, той подчерта, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция.

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР, най-вероятно ще оглави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), потвърдиха пред "24 часа" източници от правителството. Предишният председател на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка заради гафовете с електронните винетки.

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1 и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt, цитирано от Automotive News Europe.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват през тази година да получат три 45 хиляди тонни кораба. Това съобщи собственикът на морския флот Кирил Домусчиев в социалната мрежа Фейсбук, след като БМФ получи кораба „Рожен“ в Нантонг, Китай : "Поредната нова придобивка, Приятели! Освен "Рожен" тази година чакаме да получим от корабостроителницата още три 45

Либия: Трябва да възстановим икономическите си връзки с България

Либия: Трябва да възстановим икономическите си връзки с България

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря в Брюксел с министъра на външните работи на Либия Мохамед Тахер Сиала, с когото обсъди подготовката на предстоящата визита на премиера на Либия Файез Сарадж в България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.