По всички програми са договорени 4,6 млрд. лв.

Европейската комисия няма да съкращава бюджети по оперативните програми за България заради бежанците. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на Антони Тренчев от Реформаторския блок.

Коментарът бе по повод информацията от последните дни, според която Брюксел ще пренасочва пари към фондовете за справяне с бежанския поток.

Дончев обясни, че намаляване на средствата по европейските оперативни програми е възможно само с промяна на миналогодишната финансова рамка.

“Не че е невъзможно, но ще е безкрайно трудно политическо упражнение”, каза той и припомни, че след представяне на исканията за плащане в определен срок комисията трябва да ги обслужи. “Интензивното харчене и усвояване на средства в целия ЕС едва сега започва”, добави Дончев и повтори, че пренасочване на средства за бежанци няма да има отражение в който и да е български проект.

Страната ни се представяла добре и по отношение на акредитацията на програми с десет акредитирани от общо 11.

За сравнение Румъния от десет е акредитирала една, а Малта от шест - една.

По всички оперативни програми към вчерашна дата са договорени над 4,6 млрд. лева, което представлява 28% от общия бюджет на програмите, отчете Дончев. Изплатените средства са 508 млн. лева, което е 3,1% от бюджета.

В сравнение със същия момент от предишния програмен период темповете на договаряне и разплащане са 2-3 пъти по-бързи, каза вицепремиерът.

До края на годината се очакват плащания в размер на още около 200 млн. евро и годината може да приключи с не по-малко от 5% разплатени средства. Обявените към момента процедури са за около 65%, или почти 11 млрд. лв.