Вече платихме 1,2 млрд. лв. на американските централи, сега ще платим на

руснаците за реакторите

“Тези, които говорят в парламента, че сме най-бедните, да знаят, че сме събрали 2,5 млрд. лв., за да ги платим в посока Москва и Вашингтон, вместо да се дават за социални дейности, да се влагат в инфраструктура.”

Така премиерът Бойко Борисов коментира на заседанието на правителството във вторник предстоящото плащане на 1,3 млрд. лв. за реакторите за “Белене” на руската “Атомстройекспорт”. Той припомня, че тази година са платени и 1,2 млрд. лв. на американските централи.

Във вторник кабинетът гласува проектозакон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК за реакторите за АЕЦ “Белене”. Ако бъде гласуван от депутатите в парламента, той ще позволи НЕК

да плати

на руската

компания

628,957 млн.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова направи преглед от стартирането на “Белене” (виж карето) от 2004 г. до подписването от шефовете на НЕК през 2008 г. на допълнение от споразумението с руснаците, с което се поръчва оборудването. Петкова обяснява и какво би се случило, ако не се плати. Лихвата е 324 хил. лв. на ден. По-късно Борисов ги изчисли на 118 млн. лв. на година.

Има риск “Атомстройекспорт”

да обяви НЕК в

несъстоятелност,

а облигациите на БЕХ да станат предсрочно изискуеми, което ще създаде риск за цялата енергетика.

Руската компания може да предяви претенции и към българската държава. Това е ситуацията от действия през 2006 и 2008 г., каза Петкова. Министър Владислав Горанов уточни, че помощта към НЕК е възмездна и ще се връща.

Премиерът Борисов припомни, че за двете години управление на кабинета са събрани 3,7 млрд. лв. повече. “От тях преди 5-6 месеца платихме 1,2 млрд. лв. на американските централи, една също корупционна сделка навремето, останала без последствие”, заяви той. Отделни правителства са се надпреварвали

да сключват

договори,

за които

нямат пари,

реагира той.

“Ох, да не се връщаме към миналото, защото в момента имаме категорично разпореждане на съда в Женева да платим тези пари. Затова с финансовия, с енергийния министър, с вицепремиера Томислав Дончев разсъждавахме как да управляваме този процес. Но за да го управляваме добре, тези реактори трябва да станат фактически наши, за да може да се разпореждаме с тях. Дали ще ги слагаме в музея, дали ще строим, ще търсим инвеститор, ако действително проектът е толкова хубав и жизнен, както твърдят отляво, би трябвало да не можем да намерим време да приемем всички инвеститори”, казва Борисов на министрите.

Премиерът обяснява решението и с опасението да не възникнат и други искания, които да запорират сметките на НЕК.

В сряда на съвещание с приходните агенции, МВР, БОП и прокуратурата Борисов дал задача да съберат допълнително 300 млн. лв., за да има пари за хората с увреждания, за надзирателите в затворите, за хората по границата.

“Никога повече не бива да се допуска такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити. Със страх наблюдавам тръбите от “Южен поток”, които стоят по нашите пристанища. Много им е хубаво на тези правителства да вземат решения, а после да дойде някой да ги плати”, заявява Борисов и припомня, че има още 300 млн. евро да се плащат за новите влакове на “Сименс”, купени през 2006 г. Снимали са се, но са забравили да ги платят, някой друг да ги плаща. Така че и

догодина ще

събираме пари

за вересии,

допълва премиерът. Той поръчва на всички свои министри и на депутатите да го обясняват, за да знаят българите.

Борисов допълва, че ако правителството на Орешарски се било задържало още малко и Драгомир Стойнев останел министър на енергетиката, сега можело да се плаща за реактор и на “Уестингхаус”. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова:

Сметката за “Белене”

я плащаме ние сега

Проектът “Белене” е стартирал през 2004 г. с решение на Министерския съвет, през 2005 г. е взето окончателно решение. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Следва обществена поръчка, избрана е “Атомстройекспорт” за изпълнител. На 29 ноември 2006 г. е подписано споразумение в разрез със Закона за обществените поръчки. Страните се договарят да водят преговори, в рамките на които да подпишат договор. До окончателен договор не се е стигнало.

Независимо, че не е налице договор, на 5 ноември 2008 г. бившите двама изпълнителни директори на НЕК подписват допълнение, с което поръчват оборудването, без да има разрешение от принципала. Неговата стойност е 673 милиона евро.

Непосредствено след това се превежда авансът към “Атомстройекспорт” от 84 млн. евро и процесът става необратим, казва Петкова.

Сметката сега дойде при нас и трябва да я платим, обобщава министърката.

Комисии гласуваха

парите светкавично

Две парламентарни комисии светаквично одобриха отпускането на парите за реакторите за АЕЦ Белене.

На извънредно заседание във вторник - в същия ден след приемането на проектозакона от правителството, бюджетната комисия в парламента и тази по енергетика подкрепиха предоставянето на помощ за изплащане на задължения на НЕК. Предстои гласуване на законопроекта в пленарна зала по време на заседанието на парламента в сряда.

Законопроектът предвижда чрез увеличение на бюджета на Министерството на енергетиката да се предостави възмездна финансова помощ за изплащане на задълженията на НЕК. В законопроекта обаче не се цитира сума.

По-рано във вторник, по време на правителственото заседание министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че трябва да се платят 628 957 596 евро, ако това не стане, до края на годината сумата ще стане 646 230 132 евро.

Парите са общо взето колкото бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за една година. Така коментира здравният министър Петър Москов плащанията за реакторите.

Можем да честитим на руската страна, защото всъщност са си купили не Черноморието, а част от българските политически партии в името на търговския интерес на Русия, допълва Москов.

Премиерът Борисов през 2010 г. показа гьола в “Белене”, площадката, върху която трябваше да се строи първият реактор.
Премиерът Борисов през 2010 г. показа гьола в “Белене”, площадката, върху която трябваше да се строи първият реактор.
Министър Петкова прави преглед пред министрите на историята на проекта.
Министър Петкова прави преглед пред министрите на историята на проекта.
Петър Москов
Петър Москов