„Монтюпе” не е замърсителят на Русе, пише в разпространено до медиите писмо от директора Микаел Бризон. На 12 септември шефката на РИОСВ в дунавския град Лилия Атанасова обяви, че именно френската фабрика е локализирана да изпуска миризливи емисии във въздуха над Русе, заради което ще претърпи санкция от 500 000 лв. Административната наказателна мярка се налага заради акт за нарушаване на условията в комплексното разрешително за изпускане на неорганизирани емисии в околната среда, като това е и максималният размер на възможната глоба.

Според Микаел Бризон обаче, фирмата първо е била обвинена, след което санкционирана, без каквито и да е било доказателства за замърсяване в нощта на 10-ти септември 2016 г. „След затварянето на всички вентилационни отвори на Хале 3 (108 на брой), съгласно необоснована и неподплътена с доказателства и факти заповед на РИОСВ, което значително намали производствения капацитет на фирмата, и многобройните извършени от регулатора проверки, миризмите или замърсяването продължават, именно защото техният източник не е „Монтюпе”! „Монтюпе” спазва българското законодателство”, настоява Бризон. Според него, срещу фирмата се води насочена кампания.

„Като пример за насилствения натиск, упражняван от институциите върху „Монтюпе”, същите продължават да ни обвиняват след множеството оплаквания за неприятни миризми, които продължават да постъпват и в периода след така нареченото „разрешаване на проблема“ и затварянето на вентилационните отвори, което доведе до значително намаляване на производството на фирмата. В такъв случай, чии интереси се крият зад тези действия или бездействия? Кого прикриват? Защо трябва да се лъжат жителите на града? Толкова ли е трудно да се измери степента на замърсяване в различните квартали на града и на площадките на различните производствени предприятия?”, пита Бризон.

„Монтюпе” е отговорна международна компания, един от основните работодатели на града, който се развива и инвестира в икономиката на Русе и на България. Противно на това, което се разпространява като информация, ние управляваме заводи в цял свят, но за първи път сме въвлечени в такъв порочен кръг. Това ни кара да се съмняваме в действителното намерение на България да привлича чуждестранни инвеститори от световен ранг”, оплаква се директорът на фирмата.