Млади семейства реинвестират в по-големи жилища, сочи тенденцията на пазара

Жилище с две спални в затворен комплекс, осигуряващ денонощна охрана и зони за отдих сред зеленина и водни площи. Това е хитът на пазара за недвижими имоти във Варна през последните няколко месеца, сочат анализите на най-големите брокерски агенции в града.

Мястото има значение

Към този тип имоти проявяват интерес купувачи от чужбина и други градове в страната с цел инвестиция, но най-вече млади семейства. Те заменят едностайните апартаменти от първите години на съжителството си с нови - по-големи, в които да има достатъчно място за децата и възможности за по-качествен живот. За купувачите в последната категория особено важна е и локацията - близост до добри училища, спортни съоръжения, търговски центрове, детски градини.

А ако всичко това е разположено в централния варненски район "Одесос", където свободните терени са рядкост, предложението става неустоимо. Само на 5 минути с кола и на 2 спирки с градския транспорт от Катедралния храм "Свето Успение Богородично" започва строителството на най-новия жилищен комплекс от затворен тип във Варна. Наречен е "Лабиринт" по идея на бъдещи клиенти, които участваха в специално обявен конкурс за името.

"Намери своя дом в Лабиринта", призовават създателите на комплекса, които са се заели с нелеката задача да направят оазис в бетонната джунгла, в която българските градове се превръщат в последните десетилетия.

По законите на класиката

Символиката в "Лабиринт" не свършва дотук. Концепцията на жилищния комплекс е подчинена на идеята за Меандъра - разпространен в древността геометричен орнамент във вид на линии, пречупващи се под прав ъгъл и многократно повтарящи се в ред. Абстрактен в същността си, орнаментът придава характерен геометричен акцент и въздействие. Той символизира законите на природата, нейната цикличност и възпроизводство. Меандърът стои еднакво добре в графичен и пластичен (триизмерен) вид.

Името Mеандър произлиза от античното наименование на реката Меандро, чието речно корито представлява поредица безкрайни витиевати завои. Меандърът е елемент, който се използва периодично през епохите - през римската, византийската, класицизма, викторианската, Ар деко.

"Вдъхновени от силното въздействие на Меандъра, проектирахме разпознаваем и запомнящ се жилищен комплекс, подчинен на яснотата и чистотата на геометричната форма. Ситуирахме шест едносекционни жилищни модула така, че всички апартаменти да имат благоприятно изложение. Само 18% от фасадните стени са изложени на север. Всяко друго градоустройствено решение би увеличило многократно процента на жилищата със северно, североизточно и северозападно изложение. Създадохме съвременен архитектурен ансамбъл от шест сгради, обединени в богата паркова среда с добре обмислена и организирана инфраструктура. Декоративната водна площ в центъра на композицията не е случайна, а продължение на идеята за уникалния природен феномен - Меандър, който пресъздадохме и в планировката на комплексащ", обясняват проектантите от STARH Stanislavov architects с водещ архитект Светослав Станиславов.

Заслугата за избора им е на инвестиционната компания „Мавели” АД, която се е заела с амбициозната задача да промени възприятието на варненци за жилищен комплекс от затворен тип. На 9 март 2016 г. инвеститорът на жилищен комплекс „Лабиринт“ обяви архитектурен конкурс с участието и на водещи консултанти от различни области.

Именно конкурсната форма за избор на проектант на бъдещия комплекс е средството за иновиране на практиките за проектиране и изграждане на съвременната градска среда чрез осигуряване на максимален комфорт на живущите. За „Мавели” АД това е и опит да се мисли за архитектурата, сградите и комфорта на бъдещите собственици по различен, иновативен и отговорен начин, коментират от компанията инвеститор.

Строителството ще бъде изпълнено от „Хидрострой” АД - член на Българската строителна камара и Българската браншова камара „Пътища”. Строителната компания е известна с обектите си в национален и регионален мащаб.

Максимален комфорт

Жилищният комплекс е разположен на терен с площ от 12 142 кв. м, от които са застроени под 2400 кв. м. Останалата част от затворения комплекс е предназначена за озеленяване, за водни площи и детска площадка.

Материалите и проектирането, всичко е подчинено на една единствена идея - да осигурява максимално качество на живот. "Когато проектирам жилищни сгради или комплекси, не приемам за меродавни тенденциите в България. Проектират се маломерни и понякога лъжовно малки квадратури. Това е грешка. Според мен бъдещето е в проектирането на оптимални като площ помещения. Дневни от 40 кв. метра, спални по 15-20 кв. метра, бани от 4 до 8 кв. м. Пазарът е пълен с необмислени жилища. Трябва да се създават нормални за обитаване жилища с килер и дрешник, нормална тераса. Опитвам се да наложа тенденцията да няма конструктивен елемент в жилищното пространство. При апартамент от 100 кв. м всички колони или шайби да са в ограждащите стени за по-голяма флексибилност. Радостно е, че инвеститорите като "Мавели" АД вече мислят по-разумно и не се търси количествено, а качествено застрояване. Всичко това важи и за жилищата в комплекс "Лабиринт". Нашите пространства тук не са "на хартия", а истински, за живеене - бани по 5-6 кв. метра, спални по 15 кв. метра. Това са оптимални пространства, които дават усливия за истинско качество на живот", обяснява арх. Светослав Станиславов.

Комплексът се състои от 6 еднакви сгради с по един вход и девет етажа. Те разполагат с общо 216 апартамента. В комплекса няма нито един с неблагоприятно географско изложение. Всички са със статут на жилища, без ателиета и студия. Най-много са апартаментите с 2 спални - 153, тези с три спални са 23, а с една - 40.

Паркинг за повече от една кола на апартамент

"Лабиринт" ще е един от малкото жилищни комплекси във Варна, които най-после обръщат внимание на една трайна тенденция - съвременните български семейства често имат повече от една кола. Затова за обитателите на 216-те апартамента са предвидени 308 паркоместа, 173 от които са в подземен паркинг.

Жилищният комплекс е с контролиран достъп, 24 часа видеонаблюдение и жива охрана. Цените на жилищата са от 650 до 800 евро за квадратен метър.