След Москва, Дубровник и Краков градът на тепетата грабна престижното отличие

Две признания получи Пловдив само в рамките на месеца. На 9-и градът спечели “Златната ябълка” за туризъм, седмица по-късно деветима президенти от Европа ахнаха на старините му и питаха кмета Иван Тотев как са запазени тези шедьоври. Президентът Росен Плевнелиев пък нарече Пловдив “съкровище под открито небе”.

Наградата за туризъм беше връчена под звуците на пловдивската опера пред Пеещите фонтани.
Наградата за туризъм беше връчена под звуците на пловдивската опера пред Пеещите фонтани.

Той е първият български град, който получи престижната награда на международната организация на журналистите и писателите в туризма - FIJET. Досега

това отличие

е попадало

само веднъж

у нас - през 1977 г.

е било присъдено на Рилския манастир. Лично президентът на FIJET Тиджани Хаддат пристигна под тепетата, за да връчи приза на кмета инж. Иван Тотев.

На церемонията на Пеещите фонтани присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, както и репортери от 12 държави, които ще пишат за Пловдив. В продължение на 4 дни те разгледаха Стария град, Римския стадион, Античния театър, Форума, Одеона, Малката и Голямата базилика, присъстваха на Националните есенни изложби и посетиха винени изби край града.

Екип на една от най-гледаните хърватски телевизии - Rijeka TV, пък засне филм за забележителностите на Пловдив.

“Даваме “Златната ябълка” на този български град не само заради културно-историческото му наследство. Впечатлени сме от усилията, полагани от общината за опазването му. Работи се не само за миналото, но и за бъдещето”, подчерта Тиджани Хаддат. По думите му Пловдив е “отговорен град”, каквито би трябвало да бъдат всички останали, които притежават старини, защото те са важни за хората по цял свят.

Председателят на журито по наградата и секретар на Българската асоциация на журналистите и писателите в туризма към FIJET Пламен Старев заяви, че от 1970 г. досега “Златната ябълка” има повече от 50 носителя. Преди 2 г. е дадена на най-стария жив град в света - Библос в Ливан.

Десетимата президенти от Европа се възхитиха от старините на Пловдив при посещението им в града през миналата седмица.
Десетимата президенти от Европа се възхитиха от старините на Пловдив при посещението им в града през миналата седмица.

“Изчакахме Москва, Дубровник и Краков да вдигнат по-високо летвата на отличието и тогава да го дадем на Пловдив”, каза Старев. По думите му конкуренцията за приза, който се връчва ежегодно, винаги е голяма. От всички номинирани градове, хора и паметници, допринесли за развитието на туризма, икономиката и културата на региона и страната си, комисията на FIJET избира само 3 предложения.

Те се разглеждат и се гласуват в борда на директорите на организацията, в който участват представители на 24 държави.

Решаващата

роля за избора на

Пловдив са били

старините му,

мащабните проекти, свързани с археологията и развитието на туристическите индустрии, както и изборът му за културна столица на Европа през 2019 г.

За спечелването на наградата са повлияли и престижни класации - Пловдив е в топ 3 на най-атрактивните европейски дестинации за т.г., където е изпреварил дори Милано и Виена. “Гардиън” пък го нарежда сред десетте града, които трябва да бъдат разгледани на всяка цена.

“Неслучайно Пловдив получава "Златната ябълка”. Усилията, които се полагат за развитието на сектора, са видими”, посочи Ангелкова. Тя уточни, че скокът на туризма в Пловдив е съотносим с общия ръст за страната - близо 20% за седемте месеца на годината.

    Кметът Иван Тотев: Голям успех е, ако гостите стигнат 2 милиона за година

Президентът на Италия остана поразен от нашите

римски паметници, твърди градоначалникът. С него разговаря Радко Паунов.

н Тотев, какво означава наградата “Златна ябълка”, която Пловдив получи?

- Най-добре обясни нейното значение Максим Минчев, шеф на българската асоциация на журналистите и писателите в туризма ABUJET. Той каза: “Ако в киното най-голямата награда е Оскар, то “Златната ябълка” е аналог в туризма”. Това е награда, която трябва да е гордост за цялата страна. Във времена, когато конкуренцията в туризма е жестока между държавите, един български град спечели това отличие. Пловдив развива най-трудния туризъм - културния. Това е признание за усилията на нашата страна.

- Как ще се възползвате от това отличие?

- Всичко, което правим в последните години, е да бъдем видими. Знаем, че притежаваме огромно културно наследство, предлагаме качествени услуги за туристите. Но да те забележат на международната сцена, е трудно и струва много пари. Наред с признанията от световни медии като “Гардиан” и Lonely planet, това дава възможност да бъдеш признат от един иначе консервативен бранш, какъвто е туристическият.

- Кое помогна на Пловдив да спечели - неговите старини или фактът, че е избран за европейска столица на културата през 2019 г.?

- Оценката е комплексна. Със сигурност е формирана от даденостите на града, от признанието, че е един от най-старите живи градове в света, както и фактът, че е определен за европейска столица на културата. Но и числовите измерения са много важни. Пловдив удвои нощувките си. През 2011 г. те бяха 240 000, а т.г. очакваме да надминат 500 000. Тези показатели са впечатляващи и журито ги е отчело.

- Защо чужденците толкова харесват Пловдив?

- Най-пресни са ми спомените от срещата на 10-имата президенти от Европа, която се проведе в Пловдив. Не очаквах такава реакция, все пак са хора, които не показват много често емоции. Те бяха зашеметени от красотите на нашия град. Държавните глави на Полша Анджей Дуда, на Латвия Раймондс Вейонис, на Малта Мари-Луис Колейро Прека и дори на Италия Серджо Мартела ме питаха как успяваме да опазим тези старини. Президентът на Италия беше впечатлен от Античния театър и Римския стадион. Той каза, че те не отстъпват по никакъв начин на аналогичните паметници в неговата страна. Оценката от такива хора за нас е важна, защото беше искрена. Горди сме с това, което имаме, но е радостно, че тези дадености работят за Пловдив.

- Как си обяснявате тогава полярните оценки - чужденците харесват Пловдив, но не са малко и хората от града, които го хулят?

- Това е въпрос на народопсихология. Странни са критиките на някои, за съжаление, пловдивчани, които непрекъснато гледат да изтъкват негативното.

- Реална ли е прогнозата ви, че през 2019 г. в Пловдив туристите ще наброяват 3 милиона?

- Голямо е предизвикателството. През тази година очаквам броят на гостите да бъде между 800 хиляди и 1 милион души. Догодина при всички случаи ще се увеличават. Всяко число над 2 милиона за нас ще е огромен успех.

- А има ли градът капацитет да посрещне толкова туристи?

- Много е голям ръстът на българските посетители в Пловдив. Смятаме да работим в тази посока. В момента в града се строят хотели от световни вериги. Легловата база е около 5000. Нямаме притеснения за посрещането на туристи.