Ще се дават заеми с ниска лихва за оборотни средства и инвестиции

Малките и средните български фирми могат да получат заем с ниски лихви, за да развият бизнес и да осигурят работа на хора под 25-годишна възраст. Ще ги кредитира Алианц банк, която подписа договор с Европейската инвестиционна банка.

ЕИБ отпуска 30 милиона евро за финансиране на инвестиционни проекти и оборотни нужди на малки, средни и по-големи предприятия в България при преференциални лихвени нива и срок на кредита до 12 години. Заемът е предназначен за насърчаване на създаването на работни места при младите хора под 25-годишна възраст и е в рамките на инициативата Jobs for Youth.

Договорът за заем бе подписан от Флавия Паланза, директор на операции по заеми в Централна и Югоизточна Европа в ЕИБ, Георги Заманов - член на управителния съвет и изпълнителен директор на Алианц банк, и Дорчо Илчев, член на управителния съвет и изпълнителен директор на Алианц банк.

“Подкрепата за българските предприятия е сред основните приоритети в бизнеса на Алианц банк. Средствата, отпуснати от ЕИБ, ще помогнат на Алианц банк да посрещне търсенето на кратко-, средно- и дългосрочни заеми за местни компании при настоящите предизвикателни пазарни условия. Убеден съм, че ще успеем да финансираме добри проекти, които ще създадат добавена стойност за българската икономика и допълнителен капацитет за заетостта в нея”, коментира Георги Заманов.

“Този заем е в рамките на приоритетите на ЕИБ за подобряване на достъпа на малки, средни и средноголеми предприятия до финансиране, тъй като този сектор представлява двигателят на българската икономика за растеж и заетост. В същото време средства от ЕИБ ще бъдат насочени към младите хора в България, които се сблъскват с висока безработица, като им предложат по-добра перспектива за живот”, изтъкна Флавия Паланза.