20 млекопреработвателни фирми показаха продукцията си на първия национален събор "Млечният път на България през вековете", съобщиха от пресцентъра на общината. Той се организира от Асоциацията на млекопреработвателите в България и Община Луковит с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие". С представането на традиционни български занаяти изложителите станаха близо 40. Идеята на събора, който преминава при завиден интерес, е да се популяризират национални вековни традиции и съвременни технологии, свързани с преработката, консумацията, продажбата и съхранението на млякото и млечните продукти в страната.

Кметът на Луковит Иван Грънчаров обяви, че приема националния събор като признание, че градът му е на картата на млекопреработването и животновъдството, и благодари на колегите си от бранша за участието в изложението, както и на съпътстващия бизнес.

Със събора Асоциацията на млекопреработвателите празнува и своята 25-годишнина. За четвъртвековния юбилей председателят на управителния й съвет Димитър Зоров получи почетната грамота на Българската стопанска камара от нейния зам.-председател Камен Колев.