В белгийския град Антверпен в експлоатация влезе новата сграда на пристанището, строена по проект на архитектурното студио на Заха Хадид. Футуристичният офис за 500 служители, които преди това били пръснати в няколко здания, e изграден като за основа е използвана старата сграда на пожарната. Над нея е творението на Хадид, което е вдъхновено от историята и значението на града. Пристанището е второ по големина в ЕС след това в холандския Ротердам, а освен това Антерпен е световен център за шлифоване на диаманти и за търговия с тях.

Затова новият офис е събрал двата факта във фасадата си. Тя е с формата на кораб, чиито нос сочи река Схелде, свързваща се със Северно море чрез естуара Вестерсхелде. Покрита е със стъклени панели с триъгълна форма, подобно на диамант. Те са разположени под различен ъгъл, а редуващите се светли и тъмни отразяват променящото се небе над града и придават пулсиращ чар на сградата.

Бившият просторен вътрешен двор на пожарната, в който в миналото са били гаражите, е превърнат в красив атриум. Там има още библиотека и читалня. Съвременните офиси са в новата част предлагаща и много пространства, които лесно могат да се трансформират според нуждите, като например повече или по-големи конферентни зали.
В чест на починалата внезапно през март архитектка по решение на градската управа и на администрацията на пристанището площадът, на който е новият офис вече се нарича „Заха Хадид дом 1“.

Снимки charter97.org