Стела Койчева: Липсата на персонал е проблем за всеки бизнес, но ние не се отказваме

"Дени хаус" в Слатина е подходящо място за детски и семейни тържества. Резервациите се правят отрано, защото понякога партитата са по няколко на ден. Кухнята е българска, предлагат се и пици. Заведението има детски кът, външна и вътрешна част с 50 места. Собственици са две семейства, които имат и седем хранителни магазина от 15 години.

- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?

- Имаме малки деца и търсейки къде да празнуваме рожден ден, всеки път трудно можехме да изберем. Тогава решихме, че ние можем да предложим такава услуга. Не беше лесно за мен и съдружничката ми. Намерихме помещение и не сме помисляли, че няма да успеем. Работим само от четири месеца, но сме доволни от постигнатото и ще продължим напред.

- Кое е това, което най-много ви мотивира?

- Трябва винаги да се гледа напред. Ресторант с детски кът в Слатина почти няма, полезно е за всички. Идеята ни е да дойдат семейства, да оставят децата да поиграят, докато родителите обядват или вечерят. Имаме много партита, понякога всеки ден, дори по няколко на ден. Тогава наемаме допълнително персонал.

- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?

- Всички хора, които полагат труд и старание, са важни. Ако ги няма, няма да успеем. В кухнята, продавачки, касиери, всички.

- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?
- При създаването на всеки обект е имало предизвикателство. Заведението ни пострада преди десет години, толкова дълго продъжлиха и нашите страхове. Така се ориентирахме към обекти, свързани с хранителните стоки.

- Какво научихте за тези години като предприемач?

- В бизнеса трябват упоритост, дисциплина, работа, постоянство. Нужен е добър екип. Проблем е зе всички бизнеси - да се намери добър персонал, но ние не се отказваме. Последният ни магазин е отворен преди три години, а след това отворихме и заведението. Това само означава, че нещата продължават напред.

- Как си представяте своя бизнес след 5 години?

- Като собственик искам да ми е по-спокойно, ангажиментите да са по-малко, да вървят с лекота. В момента работата е доста интензивна. Включвам се навсякъде да работя, когато има нужда. Нека проблемите да са по-малко след 5 г. Може да отворим и още обекти. Шегуваме се, че само аптека нямаме.

*"24 часа" е ексклузивен медиен партньор на кампанията „МЕТРО Ден на предприемача“. Рубриката представя български предприемачи и се осъществява със съдействието на „Метро Кеш енд Кери България“.