Варна става домакин на третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА). Форумът е на 27 и 28 септември в Св. св. Константин и Елена". Български и чуждестранни експерти вече идват за събитието, с което БСБСПА ще отбележи и 10-годишнината си. В Българския съюз по балнеология и спа туризъм членуват водещи четири - и петзвездни хотели в основните балнео и спа дестинации на България - Поморие, Хисаря, Сандански, Кюстендил и др., както и водещи български туроператорски компании и експерти. От 2007 г. съюзът е представител на България в Европейската асоциация на спа индустрията (ESPA). У нас ще е и президентът на ЕSPA Тиери Дюбоа.

РАЛИЦА СИМЕОНОВА

- Г-н Дюбоа, как европейската спа асоциация подкрепя развитието на медикъл и спа бизнеса в Европа?

- Според мен медикъл спа и спа бизнесът са повече допълващи се, отколкото конкуриращи се дейности в спа курорта, което изисква да се развиват рамо до рамо според изискванията на пациентите и клиентите. Европейската спа асоциация (ESPA) е създала две комисии, които ще подкрепят развитието на медицинския и спа бизнеса. Медицинската комисия се оглавява от испанския професор Пабло Маравер от Мадрид. Той работи с няколко чуждестранни професори по медицина - от Франция, Италия, Португалия, Германия, Полша и Чехия. Първата задача на тази комисия ще бъде да организира мултицентрални европейски изследвания, които

да очертаят

най-важните

хронични

болести,

които обикновено се лекуват в нашите спа центрове.

- Като новоизбран президент на ЕSPA, кои са най-важните задачи в програмата ви?

- Тези задачи не са само в програмата на президента на европейската асоциация, а са основни пунктове в дневния ред на всички членове на ЕSPA. Искаме да развием медикъл и спа грижите, да демонстрираме тяхната ефикасност и да бъдем по-добре разпознаваеми от медицинските среди.

Ако успеем да развием мултицентричните медицински изследвания, ще можем да очертаем европейски препоръки, че балнеотерапията е легитимна медицина и трябва напълно да бъде интегрирана със здравните системи. За да постигнем тази цел, не се нуждаем само от научни факти, но трябва да информираме и да убедим обществените власти и политиците на европейско ниво. Това специално подчертаваме в Брюксел. В медицинския сектор и в грижата за красотата и здравето имаме нужда да осигурим най-високо качество. За тази цел основахме неправителствена организация заедно с външни членове, за да се справим със сертификационния процес.

Въпреки че балнеотерапията съществува от дълги години, все по-често в нея се практикуват иновативни практики от различни области. Това трябва да бъде насърчено. По тази причина иновационните награди са решителна стъпка към промотиране на най-добрите практики, проучвания и обучение.

- Били ли сте в България преди, г-н Дюбоа?

- Не, това е моята първа визита във вашата страна. Но знам какво е постигнато в българските спа курорти, следя усилията, направени от спа мениджърите да бъдат на международно ниво.

България е прекрасна страна, където туристическата дейност е важна и динамично развиваща се, имате качествени и комфортни курорти и спа центрове. Вярвам, че хората тук могат и правят качествен туризъм.

- Какви са впечатленията ви от дейността на Българската спа асоциация?

- BUBSPA е наистина нов член на европейската асоциация, но представителите в борда, а и всички негови членове работят усилено за качествени продукти в медикъл и спа. Знам, че с тях имаме близки виждания за бъдещето на балнеотерапията в Европа. Третият конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм е важен, тъй като ще информира властите, политиците и членовете си за бъдещите идеи и намерения.

Затова съм тук -

да подкрепя

този форум

BUBSPA е представен в Европа много добре от Сиси Кацарова (Сийка Кацарова- първият българин, избран за зам.-председател в УС на ESPA). Повярвайте ми - тя ще направи така, че българският глас да бъде чут.

CV

- Роден на 13 декември 1949 г. в Ньои сюр Сен

- Кавалер на Ордена на Почетния легион

- Президент на Европейската спа асоциация ЕSPA от май 2016

- Президент на Националния съвет на термалните центрове от 2009 г.

- Вицепрезидент на Френската асоциация за термални изследвания

- Вицепрезидент на Френската термална и климатична асоциация

- Член на управляващия комитет на Конфедерацията за малките и средните предприятия