4,5 млн. лв. по-малко са платили заловените крадци на ток от 2014 г. насам заради по-ниската тарифа за дотаксуване на открадната енергия от редовните цени. Това стана ясно от думите на регионалния мениджър на ЧЕЗ България Карел Карл по време на конференцията срещу кражбите на ток, организирана от "24 часа".

Нарушителите са платили едва 7,56 млн. лв., а ако бяха редовни клиенти щяха да платят 12 млн. лв. Държавата пък е пропуснала да събере почти 1 млн. лв. като ДДС, подчцерта Карл.

Кражбите на електроенергия са проблем за сигурността, за бизнеса, но и заплашват живота. Имаме пет смъртни случая с хора, които опитват да крадат ток, обясни мениджърът на ЧЕЗ.

"Кражбите водят и до аварии за хората, които са редовни клиенти. Мрежата се претоварва и прекъсва. Стотици хиляди клиенти страдат от аварии заради кражби на електроенергия. 2016 г. успяхме да намалим часовете на прекъсванията, но хората, които са пострадали са повече от 2015 г. за първите осем месеца са 280 хил., а за цялата минала 272 хил. души", разказа Карел Карл.

Той представи добри идеи от Чехия и Румъния, които да спрат кражбите на енергия и кабели.

Кабели на скрап трябва да могат да предават само юридически лица, да имат документи за произход на стоката и плащанията стават само по банков път, за да са проследими, посочи Карл примери от Чехия и Румъния.

"България е с най-ниските санкции за кража на енергия. В някои страи дотаксуването, когато те хванат, е 3 години, тук е 6 месеца", посочи той.