Китаец обяви, че новият му смартфон Galaxy Note 7 е експлодирал, след като е бил купен тази седмица. Случаят повдига въпроси за това дали проблемът на южнокорейската компания Samsung Electronics със самозапалващите се батерии не се пренася и върху новите устройства, пише Bloomberg, цитира Investor.bg.

25-годишният мъж е заявил, че Note 7 е експлодирал в понеделник сутринта, по-малко от 24 часа след като е бил получен от сайта за електронна търговия JD.com. Мъжът твърди, че при инцидента са изгорени два от пръстите му, както и неговия MacBook.

Представители на Samsung са го посетили скоро след това и са поискали да вземат телефона, но той е отказал предложението, защото не вярва, че компанията ще разкрие причината за запалването и планира да направи въпроса публичен.

"Поддържаме връзка с потребителя и ще направим задълбочено проучване на устройството, веднага щом го получим“, обявиха от корейската компания в имейл.

Това е може би най-лошата криза в корпоративната история на Samsung, тъй като устройствата Note 7 започнаха да се запалват само дни, след като се появиха на пазара през август.

На 2 септември южнокорейската компания обяви, че ще замени 2,5 млн. телефона, продадени по света до този момент. Фирмата заяви, че е открила причината за запалването на батериите и е сигурна, че новите ѝ телефони няма да имат същия проблем.

Новият инцидент в Китай обаче повдига въпроса дали Samsung няма проблем с батериите на устройствата Note 7, които тепърва се появяват на пазара, а това увеличава риска от бъдещо изтегляне и големи щети за самия бранд. Анализатори оцениха, че първото изтегляне на устройства ще струва на компанията между 1 и 2 млрд. долара.