- ЧЕЗ предлага фонд за бедни и инвестиции от глобите
      - КЕВР очаква Върховният административен съд на
      - 6 октомври да реши дали комисията има право
      да определя цените за крадения ток
      - Министър прави работна група за решаване на проблема
      - Криминалист №1: Сега е модно да се краде масло от
трафопостове и цели квартали остават на тъмно с часове

Краденият ток да струва 20 ст. и да бъде 3 пъти по-скъп от тарифата, по която досега плащат заловените, че крадат електроенергия.

Около тази теза се обединиха министри, депутати и енергийни експерти по време на дебата на в. “24 часа” “Да спрем кражбите на ток и съоръжения”. Новината за бъдещите цени прогнозира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че заедно с КЕВР се обсъжда краденият ток да се събира 6 месеца назад, а не 3 , както е сега. (Какво още каза министърът- виж карето).

В дебата участваха още председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, комисарят Евгения Харитонова, които дойдоха направо от летището, председателите на енергийната и на правната комисия в парламента Делян Добрев и Данаил Кирилов, регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал, главният изпълнителен директор на “Енерго-Про Варна” Момчил Андреев и изпълнителният директор Стефан Абаджиев, председателят на УС на “ЕВН България” Робърт Дик, представители на ЕСО и на потребителски организации.

Ако домакинство или фирма бъдат заловени с манипулирани електромери или че директно са закачили мрежа към кабелите на енергото, санкцията да бъде по цена за недостиг, която е най-високата у нас, предлагат от електроразпределителните дружества. В момента излиза по-евтино да те хванат да крадеш ток, отколкото да си лоялен клиент, мотивираха се те.

Национален

спорт ли е

кражбата на ток?

Оказва се, че случаите са много, увеличават се и стават все по-драстични. Трябват бързи мерки, каза Венелина Гочева, издател на “24 часа”, която водеше дебата.

За осемте месеца на 2016 г. от ЧЕЗ са хванали краден ток за 24 млн. квтч. Нелоялните потребители платили за него 2,547 млн. лв. Ако енергодружеството го бе продало на честни клиенти, би получило 4 млн. лв., каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

От “Енерго-Про” съобщиха, че за 8-те месеца на годината имат 1460 кражби, за които е дотаксуван ток за 1,431 млн. лв.

По редовните цени на КЕВР той би струвал 2,296 млн. лв. Така компанията е ощетена с 865 хил. лв.

Председателят на УС на ЕВН Робърт Дик заяви, че за 5 г. са разкрити кражби на 64 млн. квтч, което е равно на потреблението на Бургас за месец и половина.

Сега е модерно да се краде масло от трафопостовете, каза гл. комисар Илко Илиев, началник на Криминална полиция. От един развален трафопост

крадците

изкарват 400 лева.

Пряката загуба

е над 15 000 лв.

80% от кражбите на тока се извършвали от бивши служители на електроразпределителни дружества, каза още Илиев.

На дебата министър Петкова пое инициативата да бъде създадена работна група в Министерство на енергетиката, която ще обсъди законодателни промени, за да се намалят кражбите на електроенергия.

Тя припомни, че в края на годината предстоят промени в Закона за енергетиката, свързани с пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас. Бихме могли да изготвим и текстове, с които да се разреши проблемът с посегателства срещу енергийни обекти. Кражбите да се разглеждат по-бързо производство, предложи още министър Петкова.

Теменужка Петкова,
министър на енергетиката:

Всички плащаме

сметката

Имаме воля заедно с
КЕВР да решим проблема

"Кражбата на електроенергия е в Наказателния кодекс, но трябва да направим така, че тази разпоредба да работи, включително предвидената санкция за затвор.” Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на дебата на “24 часа” за кражбите на ток. Тя подчерта, че наказанието може да включва и затвор, но не се прилага. "Налагането на наказания ще има превантивен ефект и към други, ако решат да посягат",каза Петкова. “Когато има посегателства върху електропреносната мрежа, страдат всички”, посочи енергийният министър. Всички плащаме сметката. Темата е важна и от гледна точка на енергийната сигурност. Всички ние - с общи усилия да намерим пътя с този много сериозен проблем. Милиони левове са щетите”.
След като изслуша данните от електроразпределителните дружества за увеличението на случаите на кражба на ток, министър Петкова сподели пред журналистите, че “заедно с Комисията за енергийно и водно регулиране имаме воля цената на електроенергията, която ще плащат хората, хванати да крадат ток, да се повиши на 20 стотинки на киловатчас”.
В момента дори и при доказана кражба тези хора плащат 6 стотинки на киловатчас. Така своеобразната “глоба” ще се вдигне над три пъти, допълни министърката и уточни, че това трябва да стане с решение на КЕВР, която да промени правилата за ценообразуване при кражби на ток.

Иван Иванов,

председател на КЕВР:

Да запишем в

закон правата

на КЕВР за

крадения ток

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че правилата за измерване на електроенергията, приети от друг състав на комисията, в които е записано как се таксува краденият ток, се обжалват пред петчленен състав на ВАС.

Тричленен състав е постановил, че комисията няма право да казва каква да е цената на крадения ток, както и за какъв период назад да се плаща. Петчленният състав ще се произнесе на 6 октомври. Ако бъде потвърдено решението на тричленния състав, комисията е в правото си само да напише констативен протокол за неизряден електромер.

Иванов предложи на депутатите да се запишат в закона права на регулатора да определя цени за краден ток. 

Робърт Дик,

председател на УС

на “ЕВН България”:

Крадците

на ток да

не плащат

наполовина

От януари до август 2016 г. има 130 посегателства върху електрическата инфраструктура в Югоизточна България, откраднати са 10 хил. м кабелни линии, щетата е за 92 000 лв. 32 трафопоста са разбити, загубите са за 24 800 лв., 6000 клиенти са засегнати, заяви Робърт Дик, председател на УС на “ЕВН България”.

Когато има прекъсване на доставките, се уврежда интересът на клиентите, напрежението се променя, може да повреди уреди. От последните 5 кражби имахме 287 жалби, което ни донесе щета от 112 400 лв., каза Дик.

Направихме редица инспекции, установихме множество манипулации на електромерите. От системата са източени за 5 г. 8,5 гигаватчаса електроенергия за 775 хил. лева. Това стига за потреблението на град като Бургас за месец. Профилът на крадците се променя - свидетели сме на организирана форма на престъпност, което означава, че хора печелят, увреждайки интересите на цялото общество. Робърт Дик призова да се работи в сътрудничество с институциите. Извършителите на този тип престъпления не се преследват с цялата строгост на закона, нужно е единно тълкуване на законите и по- строго прилагане, заяви Робърт Дик. 

Гл. комисар Илко

Илиев, шеф на

Криминална полиция:

Разкриваме

58%

58% е разкриваемостта на престъпленията по линия на кражбите на кабели, незаконните включвания в мрежата за електроразпределение и манипулацията на електромери. Това каза шефът на Криминална полиция главен комисар Илко Илиев на дебата на “24 часа” за кражбите на ток.

749 кражби на кабели са станали от началото на годината до края на август т.г. Миналата година са били с 49% повече, или 1448. При манипулирането също има спад - 727 при 797 през миналата година. 80% от кражбите на ток се извършват от бивши или настоящи служители на електроразпределителните дружества, каза Илиев. При кражбите на кабели обаче работи т. нар. контингент - хора, осъждани за други кражби, грабежи и хулиганство, посочи комисарят. Много е модерно да се краде масло от трафопостовете, каза криминалист №1. 

Данаил Кирилов, председател

на правната комисия в парламента:

113 присъди в 1/3 от

държавата е успех

Вече са внесени някои от исканите от бизнеса законопроекти, конкретно и изменението на НК за кражбата на съоръжения, посочи председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Този текст вече се обсъжда в парламента, каза той.

“За пореден път сме готови да създадем един специален състав и понасяме критики от експерти в наказателното право. 113 присъди за година в една трета от територията на България е сериозен успех за правосъдието, коментира още Кирилов. Друг е въпросът, че само 19 от тези присъди са ефективно лишаване от свобода, каза още той. Председателят на правната комисия в парламента обаче посочи, че кражбата на ток не е от най-тежките престъпления. “Щетата, която се причинява е огромна, но се вижда че ЕРП-та си изпълняват качествено задълженията. В други държави има партньорство между разследващите органи и доставчиците, защото тези престъпления са изключително трудно доказуеми", каза още шефът на правната комисия. 

Делян Добрев, председател на

енергийната комисия в Народното събрание:

Не е нормално

дотаксуването да

е 3 месеца

От примерите за останалите държави виждам, че само ние начисляваме крадения ток за 3 месеца, в останалите държави в ЕС е за 6 месеца. Бих чул регулатора какво може да се предприеме.

Изненада ме обаче нещо друго - спомена се, че най-често кражбите се извършват през софтуерно манипулиране. Това ме изненадва, защото когато изградиш умна мрежа, сложиш умен електромер, става много по-лесно да засечеш кражбата. Дори технически да е по-лесно да манипулираш този електромер, би трябвало да е още по-лесно да го засечеш и в момента, в който този някой се опита да го манипулира, да вземеш мерки и да хванеш кражбата.

“Умните електромери сами по себе си са добри и за бизнеса и за клиентите. Появиха се обаче престъпни групи от инженери”, обясни му Абаджиев. “Трябва да намалим пазара на тези престъпници”, каза пък Карел Крал от ЧЕЗ- България. 

Виж тук презентацията на ЧЕЗ

Виж тук презентацията на Енерго Про

Виж тук презентацията на EVN

Началото на дебата за кражбите на ток: От ляво на дясно - Делян Добрев, председател на енергийната комисия в парламента, Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт, Венелина Гочева, издател на “24 часа”, Теменужка Петкова, министър на енергетиката
Началото на дебата за кражбите на ток: От ляво на дясно - Делян Добрев, председател на енергийната комисия в парламента, Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт, Венелина Гочева, издател на “24 часа”, Теменужка Петкова, министър на енергетиката