Вдигат тройно санкциите, за да пресекат посегателствата

Може ли 24 млн. киловатчаса да струват един път 2,54 млн. лв., а втори път - 4,036 млн.? Оказва се, че може. По-малката сума трябва да бъде платена от крадците, които са задигнали ток от ЧЕЗ от януари до август 2016 г.

По-високата се плаща от тези, които ползват електроенергия като съвестни потребители.

Това стана ясно от презентацията, която изнесе регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал на дискусията “Да спрем кражбите на ток и съоръжения”, организирана от в. “24 часа”.

Данните за три години назад обрисуват още по-ярко цялата парадоксалност на ситуацията. От 2014 г. до август 2016 г. нарушителите, както ги нарича ЧЕЗ (крадците - бел. ред.), са платили 7,56 млн. лв. за ток. Ако са били редовни клиенти, е щяло да платят 12 млн. лв. Което означва, че печалбата за крадците е била 4,5 млн. лв.

Затова от компанията настояват

бързо да има

нови правила

за измерване на количествата електроенергия. Тъкмо в тях през 2013 г. е записана промяна, по която крадците се таксуват по цена за технологични разходи на електроразпределителните дружества. До 1 юли тази година тя беше 3 ст. за квтч - цената на АЕЦ “Козлодуй”, сега е 6 ст.

Повишаването на санкциите за крадците е теза, около която се обединиха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, депутати, председателят на КЕВР Иван Иванов и енергодружествата.

Петкова съобщи, че се създава работна група, която да подготви мерките, както и че хванатите крадци ще плащат 3 пъти по-скъпо - към 20 ст. за квтч (по цена за недостиг, която е най-високата).

Не искаме да се облагодетелстваме, каза Карел Крал. Той да предложи създаването на фонд, в който, след като се покрият щетите на енергодружествата, да отиват парите от санкциите на крадците.

С тях да се подпомагат енергийно бедните и да се подобрява инфраструктурата, заяви той от името на дружеството.

България е с най-ниските санкции за кражба на ток. В някои страни дотаксуването, когато някой бъде хванат да краде електроенергия, е 3 години, тук е 3 месеца, каза още Крал. 

ЧЕЗ настоява и

за увеличаване

на санкцията,

предвидена в

Наказателния

кодекс,

за да има тя възпиращ ефект и да се прилага по-ефективно действащото законодателство.

От компанията предлагат и по-добро сътрудничество между правоприлагащите институции и облекчаване на процедурите при констатиране и разследване на посегателствата.

Другият проблем, който застрашава сигурността на електроснабдяването, са кражбите на съоръжения. При ЧЕЗ от подобни посегателства са засегнати 280 000 потребители за осемте месеца на 2016 г. 150 пъти е прекъсвал токът в райони на ЧЕЗ заради кражби на кабели, на съоръжения от трафопостове и на трансформаторно масло. Общо засегнатите клиенти са били без електроенергия 326 часа. Какъв е редът за изкупуване на скрап в Чехия и Румъния - виж в карето.

По време на дебата на в. “24 часа” председателят на енергийната комисия Делян Добрев заяви, че въпреки законовите промени за изкупуването на скрап, след като кражбите продължават,

ще се затегне

още повече

режимът за

изкупуване

на елементи от инфраструктурата. Кражбите застрашават все по-често човешкия живот, както на извършители, така и на невинни хора. Само за миналата година ЧЕЗ регистрира 5 смъртни случая. Те ощетяват клиентите, тъй като влошават качеството на доставката, бюджета - заради невнасяне на данъци и такси, ощетяват ЧЕЗ, ЕСО и останалите компании, които вместо да инвестират, влагат пари в отстраняване на щетите, заяви още Крал.

До 12 г. затвор в Чехия при значителни вреди

В Чехия оператор на център за събиране на отпадъци може да бъде всеки, който отговаря на законовите изисквания и има разрешително, съгласувано с общината. В Румъния оператор може да бъде само юридическо лице.

При изкупуването на скрап операторът в Чехия поддържа списък с отпадъците, идентифицира лицата, които продават. Има отпадъци, които не могат да бъдат изкупувани от физически лица и за които не може да се плаща на ръка.

В Румъния се плаща в брой или по банков път.

Санкциите в Чехия за лицата, които събират скрап по незаконен начин, стигат до 72 000 лв. При кражба най-честото наказание е до 2 г. затвор или парична глоба. От 6 месеца до 3 г. зад решетките е, когато щетата е незначителна, а от 5 до 12 г., когато е значителна.

В Румъния кражбата на метали е престъпление. Санкцията при неспазване на разпоредбата, че изкупуването става само от юридически лица, е 30 евро, пише в презентацията на ЧЕЗ.