Площадката на “Белене” с фундамента на първия реактор, който бе разрушен. Сега ще се търси инвеститор за новите реактори.

НЕК няма за обжалва арбитражното решение за АЕЦ “Белене”. Това става ясно от становището на адвокатската кантора Whait&Casе, която защитава интересите на компанията по делото с “Атомстройекспорт”. То бе поискано от премиера Бойко Борисов и е публикувано на сайта на правителството.

Според адвокатите съарбитражът в Женева рядко приема обжалвания и имало риск да се платят допълнителни суми за разходите на двете страни, а през това време ще тече и лихвата. НЕК обаче може да обжалва, ако има принудително изпълнение от страна на руснаците.

Вече е подадено искане за коригиране на съдебното решение поради технически грешки. Става въпрос за изчисляването на лихвите, поясни преди време министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Общо седем иска е подала “Атомстройекспорт” срещу НЕК на стойност над 1,1 млрд. евро. Три от тях са отхвърлени.

НЕК е осъдена да плати изцяло три иска и един частично, които са на стойност 539,9 млн. евро, 11,9 млн. долара за разходи и митнически такси за 221 млн. рубли. Извън тези суми са лихвите, които се оспорват.

Арбитражният съд е осъдил НЕК не защото проектът АЕЦ “Белене” е спрян през 2012 г., а за изработеното от “Атомекспортстрой” оборудване.

И сега трябва да платим и да търсим инвеститор да реализира “Белене”, защото това е най-изгодният вариант, заяви в четвъртък по bТV министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Ако проектът не беше спрян през 2012 г., щяхме да говорим за десетки милиарди, допълни още тя. Според бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков “Белене” не трябва да се строи, единственият възможен инвеститор били руснаците.