Първата процедура за избор на изпълнители за образователната инфраструктура, от Инвестиционната програма по „Региони в растеж”, обяви Община Търговище. Обществената поръчка е с предмет: „Основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност по проект „Обновяване и модернизиране на общинската образователна инфраструктура”, съобщават от местната администрация. Условията за участие в процедурата за строителство и съпътстващата документация са публикувани на сайтовете на Община Търговище, Агенцията за обществени поръчки и официалния електронен вестник на Европейския съюз.

Обществената поръчка за строителство е разделена на 4 обособени позиции. Те са за основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на детски градини №7 „Снежанка” и №9 „Приказка”; І ОУ „Христо Ботев” и детска ясла №1 „Първи юни”. Заложени са ремонти и реконструкция на сградите и съответните мерки за енергийна ефективност. Предвидено е благоустрояване и озеленяване на дворове, изграждане или ремонти на спортни площадки, ново осветление, мерки за достъпна архитектурна среда. За всеки от обектите има одобрен работен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж. Общата прогнозна стойност на поръчката за строителство е над 6 млн. лв. Всеки участник в откритата процедура може да подаде оферта само за един обект, уточняват от Община Търговище.

След избора на изпълнители, което трябва да стане до 3 месеца, ще бъдат сключени договори с избраните фирми. Предвижда се строителството и ремонтите в обектите да започнат през пролетта на 2017 година и да приключат до септември 2018 година. По време на реализацията на проекта училището и детските заведения няма да работят, а занятията ще се водят в други сгради.

Екип от Община Търговище подготвя и останалите процедури по проекта за детските заведения и училището, които са за: строителен надзор; публичност; одит; доставка на обзавеждане и оборудване, както и за авторски надзор. Предстои те да бъдат обявени поетапно, за да стартира изпълнението на целия проект през март-април. Общата стойност на всички дейности в образованието по проекта е за близо 10 млн. лв.

Инвестиционната програма на Община Търговище е на стойност 17,7 млн. лв. и ще се изпълнява до 2023 година по Оперативна програма «Региони в растеж». Освен за образователната инфраструктура, ще бъдат обявени процедури за избор на изпълнители за ремонт на улици, изграждане на кръстовище, строеж на социални жилища, ремонт на културна инфраструктура, припомнят от администрацията.