Състав на Административен съд – Русе отхвърли особеното искане на „Монтюпе“ ЕООД, срещу заповедта на директора на РИОСВ, с която бе ограничена дейността на Завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части.

С акта, подписан на 12 септември от шефката на екоинспекцията Лилия Атанасова, принудително бяха изведени от експлоатация 108 вентилационни отвора на френската фабрикка. Пред съда от „Монтюпе” са твърдяли, че наложените от Регионалната инспекция по околната среда и водите мерки ще причинят както неимуществени вреди, като уронване престижа на предприятието, така и имуществени - намаляване ефективността и производственото натоварване на дружеството.

Представителите на Темида допускат, че за „Монтюпе” е възможно да настъпят загуби от редуцирането на производството, вследствие на наложената административна мярка, но предполагаемите неимуществени вреди не могат да бъдат противопоставени на важните държавни и обществени интереси, като правото на хората на здравословна околна среда и чист атмосферен въздух.


Така мотивиран съдът остави без уважение особеното искане на дружеството за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на директора на РИОСВ-Русе. Определението може да се обжалва с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.