НАЦИОНАЛЕН ДЕБАТ НА “24 ЧАСА”

Как да обучим качествени кадри за туризма и след като го направим, как да ги стимулираме да работят за България. Отговори и мерки за решаване на този проблем ще се опитат да очертаят на дебат министри, хотелиери и туроператори във вторник, 11 октомври, в София. Събира ги вестник “24 часа” като продължение на кампанията си “Учи, за да работиш”, насочена към развитие на професионалното образование в България.

Ще участват министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, собственици и мениджъри на най-големите курорти и хотели у нас, представители на туристически асоциации.

Ръстът в туризма направи 2016 г. най-добрата за бранша от 1992 г. насам. Съвсем пресните данни на Евростат сочат, че за 6 месеца на 2016 г. броят нощувки у нас (от чужденци и българи) е над 8 млн. - над 18% ръст спрямо 2015 г. Това нарежда България първа в ЕС по ръст в броя на нощувките.

И точно затова трябват спешни мерки за кадрите, така че ръстът да продължи.

Работници извън ЕС да бъдат наемани по облекчен режим в туризма, предвижда наскоро приета от кабинета наредба. Как ще работи, дали ще е в помощ на бизнеса и какво още да направи държавата за развитието на отрасъла, осигуряващ около 15% от БВП, ще стане ясно на дебата. Как бизнесът може сам да произведе нужните кадри и какво представлява инициативата “Ден на предприемача”, ще разкаже Атила Йенисен, изпълнителен директор на компанията “МЕТРО България”, която е партньор на събитието.