Данъчните декларации ще се подават изцяло по електронен път от 2018 г. Въвеждат се и данъчни облекчения за плащанията с банкови карти. Това са две от основните промени в данъчните закони, предложени от Министерството на финансите. Пакетът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството, както и на портала за обществени консултации.

От министерството обясняват, че с пълната електронизация на процеса по подаване на данъчни декларации ще се намалят административните разходи, а освободеният ресурс ще може да се насочи към други дейности. Ведомството очаква освен това да се намалят и грешките, несъответствията и корекциите в декларациите.

Въвежда се и възможност за еднократна корекция на годишната данъчна декларация по инициатива на данъчно задълженото лице след изтичане на законовия срок за подаване на декларацията, каквато възможност към настоящия момент няма. Корекции ще могат да се правят в срок до 30 септември в годината на подаване.

Що се отнася до данъчното облекчение за плащанията с банкови карти, всички, които получават заплатата си по сметка в банка и плащат безкасово 80% от разходите си, ще могат да ползват облекчение в размер на 1% от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лева.