Българската банка за развитие среща днес социални предприемачи с представители от Европейския инвестиционен фонд.

Българските компании ще се запознаят с инициативата на ЕИФ The Social Impact Accelerator. Общият бюджет за финансиране възлиза на 243 млн. евро.

За да представят възможности за финансиране, са поканени и мениджъри, и основатели на фондове от Франция, Италия и Великобритания, съобщават от ББР.

Банката за развитие участва като инвеститор в The Social Impact Accelerator от август 2015 г.

Това е първият паневропейски фонд в публично-частно партньорство за подкрепа на социални предприятия, създаден през май 2013 г.

На конференцията участниците ще се запознаят с особеностите на социалните облигации. Форумът се провежда под наслов: “#A chance to advance: инвестиции в социалното предприемачество”.

Сред лекторите са социалният министър Зорница Русинова, мениджъри и основатели на фондове, а събитието ще открие изпълнителният директор на ББР Билян Балев.

На форума ще бъдат дискутирани теми, свързани с финансови инструменти по програмата за развитие на човешките ресурси, какви умения трябва да притежават социалните предприемачи, възвращаемостта на инвестициите и др. ББР участва в програмата с 1 млн. евро наравно с Deutsche Bank и Credit Cooperatif.

“24 часа” реши да разкаже за някои от най-успешните социални предприемачи, превърнали идеите си в кауза. Техните решения помагат на хора в неравностойно положение да се чувстват и да бъдат пълноправни членове на обществото.