Измамници публикуват лъжливи, понякога опасни рецепти от името на д-р Неделя Щонова. Това сподели самата тя във Фейсбук и се обърна към приятелите и почитателите си да не хващат вяра на "плиткоумни" съвети за очистване, отслабване, детоксикация и други чудеса. Според популярната водеща на здравното предаване по бТВ, подобни заблуди са опасни, а хората които ги публикуват от нейно име подлагат на риск живота и здравето на читателите. "Не вярвайте на подобни свръхрецепти", съветва красивата лекарка от Пловдив. Тя се закани да съди сайтовете, публикували опасни информационни заблуди от нейно име.

Ето и гневното писмо на д-р Неделя Щонова, с което предупреждава, че няма нищо общо с "чудодейните рецепти":

Искам да кажа нещо, съвсем не мило и любезно, относно хигиената и безопасността на информацията, която се тиражира уж от мое име. Намирам го за тревожно явление.

Що за медийна култура е това, да се пишат и съчиняват от мое име съвети и рецепти, които никога не съм давала?!

Рецепти с банан за прочистване на бял дроб, моята супер диета с магданоз, свръхрецепти за пречистване на организма с куркума, диета от смокини за изцяло ново тяло, при това само за две седмици или пък светкавично стопени мазнини единствено с ябълков оцет. А също и най-силна рецепта за пълен детокс на черния дроб. Само за 7 дни.

Не е смешно. Нагло е.

Подобни "информационни пропадания" са нелепи.

Не приемайте, моля Ви, с охота и безкритично, такива лъжливи "рецепти подаръци" и "образцови примери".

Никога не съм давала подвеждаща информация за глобално плиткоумие.

Вярвам в научно обоснованата теза и фактология.

Свободата на изразяване в медиите е сред най-проблемните сфери в България, но моля Ви, бъдете разумни и критични, особено когато става дума за здравни съвети.

И още - понеже сега съм в Щатите, за подобно нещо тук, два сайта миналата седмица бяха осъдени.