19 общини и туроператори на работна среща в Троян - искат изсветляване на нощувките в хотели

Представители на 19 български общини и най-големите български туроператори се събраха на четвъртата работна среща между бизнеса и местната власт. Тази година домакин е община Троян. Организатор е Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти- АБТТА.

Идеята за сътрудничество с кметствата дошла преди 4 г. на форума за културен туризъм във Велико Търново не без участието на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Логично Велико Търново е бил първият домакин на работната среща, следват Казанлък, Русе и днес Троян, заяви Ирина Найденова, зам.-председател на УС на АБТТА.

5,2% е безработицата на територията на община Троян, обяви пред журналисти кметът Донка Михайлова. Младежката безработица е паднала с 6%. В община Троян има 320 мебелни фирми, които произвеждат най-вече за Западна Европа и Израел и изобщо не се оплакват от липса на пазари..

През 2015 г. в общината има ръст от 26% на туристите спрямо 2014 г. Троян развива планински и пешеходен туризъм, културен, спа и сватбен туризъм.

Все повече хораизбират да се оженят в община Троян. Всяка година има устойчив ръст в този вид туризъм, отбеляза кметът и обясни, че това се дължи на достатъчното спа хотели, с които доста двойки били емоционално свързани и разбира се Троянският манастир- любим за сключване на граждански брак. Най-много двойки идвали да се женят от София, от големите градове и от по-малките населени места около община Троян. Напоследък имало и доста двойки от смесени бракове, които търсели да се оженят сред природата и с ритуали, свързани с традиционни занаяти, каза кметицата на Троян. Сватбеният туризъм е много доходен, не скри тя. Вече се правели и изнесени граждански ритуали близо до манастирите.

Ръстът на туристите в България е с над 15% до септември тази година спрямо 2015 г., отчете на работната среща Даниела Стоева от УС на АБТТА. Туроператорите препоръчват обаче статистиката да се води по вид туризъм, сега данните на НСИ делят посещенията само на туристически и бизнес пътувания. Не е ясно например какви са резултатите от културния туризъм, от спа туризма по отделно.

"Българските общини са силно обезпокоени от сивия сектор в хотелиерството", каза кметът на община Троян Донка Михайлова, вече в качеството си зам.-председател на Националното сдружение на общините в България. Общините са поискали и законодателни промени от централната власт за изсветляване на нощувките, което ще помогне на общините да натрупат финансов ресурс и да създадат по-качествен туристически продукт..

"Ръстът на посетилите България туристи изпреварва ръста на приходите, а тази тенденция трябва да бъде обърната", допълни темата за сивия сектор Ирина Найденова. Тя припомни, че АБТТА от дълги години поставя въпроса за изсветляването на нощувките в хотелите. Освен електронният регистър за нощувките, който ще заработи догодина, туроператорите препоръчват МВР, общините и инспекторатите да правят проверки срещу сивия бизнес и някои хотелиери, които не отчитат нощувките.. Туроператорите в България са изцяло в светлия бизнес - при тях плащанията са в основна степен с банкови карти, казаха специалистите.

Срещата на туроператорите и общините продължава с презентации на представителите на местните власти и договаряне на съвместни туристически пакети..