Акумулиращите уреди топлят равномерно и намаляват сметката за ток

За комфортна температура на въздуха в помещенията през зимата се смята 20–22°С, през лятото 22-24 градуса. 21 градуса напримар са най-подходящи за помещенията през деня.

Учените са установили, че най-здравословно е през нощта да е е 18 - 19 градуса, защото по този начин се гарантира здравословен сън, а използваната топлинна енергия се понижава до 50%, с което разходите за отопление намаляват с поне 6 процента. Това обясни пред "24 часа" Димитър Ненов, търговски директор на фирма „Тедан”.

В коридорите трябва да е 16, в спалнята и кухнята - 18-19, във всекидневната - 20-22, а в детските стаи и баните - 20-23 градуса.

Препоръчителната стайна температура за детска стая е 21 - 23 градуса, по време на съня на детето е желателно температурата на въздуха да бъде с около 2 - 3 по-ниска. По такъв начин сънят ще е по-дълбок и спокоен.

Има тенденция за

все по-силно

търсене на

акумулиращите

уреди за

отопение,

казва Ненов.

Потребителите ги предпочитали, тъй като с тях се пести ток. Акумулиращият уред продължава да отдава топлина и след като бъде изключен, докато с климатик например става студено почти веднага, след като бъде спрян. Всички отоплители снабдени със седмичен програматор, са от “умните уреди”. Те могат да бъдат програмирани 24/7 спрямо желанията на потребителите.

“В определен час може да бъде настроена по-ниска температура, а преди да се приберете от работа например, да го настроите на по-висока, за да може след тежкия ден да се отпуснете и насладите на топлината в дома си”, казва Ненов.

Всяко помещение е препоръчително да се проветрява веднъж на ден, защото по този начин въздухът ще е освежен, но и количеството вредни вещества във въздуха ще бъде намалено. Необходимо е стаите да бъдат проветрявани по няколко пъти на ден, но за по-кратко, за да не изстива помещението.

Когато вечер в стаята се поддържа температура от 18-20 градуса, автоматично се предотвратява изсушаването на въздуха. Има отоплители, които го изсушават много. Най-доброто решение на този проблем са тези с вградени плочи, които не изсушават въздуха. Голяма част от уредите в днешно време имат вградена защита от прегряване, която не би позволила уредът да прегрее. Когато печката установи заплаха от прегряване, автоматично изключва термостата, докато уредът не поизстине.

Отоплителите от старото поколение, така наречените духалки, са един от уредите, които

вдигат праха от

пода и мебелите

най-много

Ако трябва да бъдем по-точни, всички уреди, които използват механична вентилация, в по-голояма или в по-малка степен разпръскват прах. Отоплителите “Тедан” използват естествената конвекция и по-тозин начин решават този проблем, казва Димитър Ненов.

Друго предимство са специално разработените крачета, които са вдигнати на височина над 10 см, с което се спомага за по-добрата циркулация на въздуха и по-малко разпръскване на прах. Ако пък се налага да се отоплява повече от една стая, едно от най-добрите решения е отоплителите да се свържат в мрежа и да бъдат управлявани едновременно, но в същото време всеки уред си е самостоятелен.

От “Тедан” намират решение и за големите тежки печки, които развалят интериора на стаята. Такива са уредите като акумулиращата печка и конвектор в едно от серия ECOMBI. Те са компактни, ефективни, елегантни и имат много режими и функции на работа.

“Ако още използвате стари отоплители, препоръчително е да ги замените с по-модерни”, казва Димитър Ненов.

Един такъв продукт е радиатор TEDAN от серия TT-KS. Уникалният му дизайн е разработен така, че топлината директно се съхранява в специалните керамични плочи почти без никакви топлинни загуби. Благодарение на ребрата си, този модел има

до 6 пъти

по-голяма

топлоотдаваща

повърхност,

която като се нагрее, заедно с плочите осигурява комбинация между акумулирана и конвекционна топлина. В момента, в който радиаторът достигне оптималната си температура, термостатът изключва и керамичните плочи започват да отдават топлина за около 45 минути в зависимост от стойността, на която е настроен уредът. Помещението се затопля равномерно, така че да се запази нивото на влага в него. Тези радиатори разпространяват топлината чрез естественото движение на частиците (естествена конвекция) и по този начин не вдигат прах, който би бил много опасен за вдишване от недоразвилата се дихателна система на вашите деца.

Много е важно детето Ви да не бъде излагано на резки температурни амплитуди, които се срещат много често при повечето видове отопление. В това отношение радиаторите от серия ТТ-КS са най-доброто решение на този проблем. Те са снабдени с интелигентна система за контрол и седмичен програматор, който позволява да бъдат програмирани по часове и дни, така че да осигурят максимален комфорт.

Радиаторите от серия ТТ-КS са снабдени с интелигентна система за контрол и седмичен програматор
Радиаторите от серия ТТ-КS са снабдени с интелигентна система за контрол и седмичен програматор