Ако сте решили да развивате собствен бизнес в България, още в самото начало ще стигнете до регистрация на фирма. По закон търговска дейност се извършва от търговски дружества или еднолични търговци (ЕТ). ЕТ обаче е неподходящ избор, тъй като рисковете в управлението на бизнес по този начин са значително по-големи отколкото при дружествата с ограничена отговорност - ЕООД и ООД.

Разликата между ЕООД и ООД се крие единствено в това, че при ООД има съдружници, докато при ЕООД - само един собственик. Над 90% от фирмите, които се регистрират в България, са именно този тип търговски дружества.

Колко струва регистрация на фирма в България?

Разходите по регистрация на фирма в страната далеч не са толкова големи, колкото хората си представят. С компании като Advokatami.bg можете да регистрирате своята фирма само за 129 лв. В тази сума се включват абсолютно всички разходи по регистрацията.

Колко време отнема?

Регистрацията на фирма в България вече отнема три дни и почти никакви усилия. Процедурата преминава през Търговския регистър и е възможно да се извърши изцяло по електронен път. Необходимо е внасяне на началния капитал по банкова сметка и заверка на подпис на управителя при нотариус, но тези действия отнемат по-малко от половин ден.

Има ли изисквания за откриване на фирма?

Законът не поставя почти никакви изисквания за регистрация на фирма. Възможно е това да бъде направено дори от чужд гражданин. Единствено условие е управителят да не е участвал във фирма, която е била обявена в несъстоятелност с решение на съда. Капиталът на фирмата пък е чиста формалност, тъй като законовият минимум е едва 2 лв.