Европейският инвестиционен фонд с инициатива за 243 млн. евро

Предприемачите е необходимо да се обединяват в екипи и да предоставят добри идеи, за да отговарят на изискванията на ЕИФ за финансиране. Това заяви в понеделник Билян Балев - изпълнителен директор на Българската банка за развитие, на форум за социалното предприемачество. Хората трябва да са почтени, с чисто минало, обясни Балев.

Стремим се да развиваме социалното предприемачество като възможност за истинско включване чрез реализация на пазара на труда, заяви социалният министър Зорница Русинова на форума.

Тя напомни, че е отворена схема за 15 млн. лв., като проектите могат да са на стойност между 50 000 лв. и близо 400 000 лв.

Други 5 млн. лв. са предвидени за развитие на предприемачески умения на хора, които желаят да създадат собствен бизнес.

Около 107 млн. лв. са предвидени за програмата за развитие на човешките ресурси, които ще послужат на микро- и малки предприятия, на социални предприемачи, на стартъпи.

Русинова каза, че в момента се разработват и други планове, които са отворени за обществено обсъждане.

“Срещи като днешната с обратна връзка от хора като вас, които имат интерес към финансиране, дават възможност вие с опита си да бъдете полезни на нас като държава, правителство”, обърна се Русинова към предприемачите в залата.

На форума участие взеха мениджъри и основатели на фондове от Франция, Италия и Великобритания.

Българските компании получиха възможност да се запознаят с инициативата на ЕИФ The Social Impact Accelerator. Общият бюджет за финансиране възлиза на 243 млн. евро.

Бяха дискутирани теми, свързани с финансови инструменти по програмата за развитие на човешките ресурси, какви умения трябва да притежават социалните предприемачи, възвращаемостта на инвестициите и др. ББР участва в програмата с 1 млн. евро наравно с Deutsche Bank и Credit Cooperatif.

Балев обясни, че идеята на събитието е да провокира предприятията да направят нещо значимо за обществото и за себе си. Банката участвала във фонда, за да се привлече вниманието му към България.

Филип Бернар - Трей от SIA, Андрю Левит от Bridges Social Impact Bond Fund, министър Зорница Русинова и Билян Балев обсъдиха възможности за финансиране пред предприемачи.