Документите показват, че Делян Добрев е действал в качеството си на министър и е издал разпореждане, с което е разпоредил всички действия на БЕХ и групата на БЕХ, включително и НЕК, да предприемат действия и да приведат своята дейност в съответствие с решението на МС и на българския парламент за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с отказа на Делян Добрев от депутатския му имунитет поради искане от главния прокурор Сотир Цацаров, основаващо се на доказателства за извършено престъпление в качеството му на министър, в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

„Мога да говоря единствено и само за това, което знам със сигурност и което се съхранява в архивите на Министерството на енергетиката”, посочи тя.

„Това, което е налице като документи във връзка с този въпрос е следното: на 25 юли 2012 година министър Добрев е издал протоколно решение, съгласно Търговския закон и Правилника за реда за упражняване на правата на собственост в дружествата с държавно участие в капитала и Устава на БЕХ, свързано с приемането на бизнес програмата на БЕХ и групата за 2012 и 2014 година. В това протоколно решение министър Добрев много ясно е разпоредил на БЕХ, че неговата бизнес програма следва да бъде приведена в съответствие с приетото решение на МС за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене”, обясни министърът.

„Оттук нататък ангажиментът по отношение на всички тези действия е в рамките на компетентността на БЕХ и съответно на НЕК”, уточни Теменужка Петкова. „Разбирам, че е изчистена темата, свързана с плащанията по времето, когато министър Добрев е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма”, коментира тя. „През този период, в който Делян Добрев е бил министър, от страна на НЕК не са извършвани плащания. Има издавани фактури, но няма плащания към „Уорли Парсънс”, поясни Теменужка Петкова.

„Такова плащане е извършено на 18 март 2013 година, в последствие има на 30 март 2013 година. Останалите плащания са в периода март-юни 2013 година по време на служебното правителство и правителството на Пламен Орешарски”, каза още тя.