Причината цените на жилищата "на зелено" да надхвърлят стойността на вече готовите жилища е тоталната продажба още в етап на строеж. Това обясни за БНР Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Много трудно се прави сравнение каква е била цената в началото на проекта и на финала, защото имотите вече са продадени, когато обектът е завършен, обясни тя.

Според Ирена Перфанова хората вече имат завишени изисквания при търсене на имот. Тя очерта профила на имотите, които са най-близо до очакванията на клиентите така - ново строителство или, ако е старо, да бъде в добро състояние, с добро местоположение и добре поддържани общи части. По-високите изисквания на търсещите имот предопределят и по-голямото предлагане на пазара.

Българските брокери са в очакване на новите международни стандарти, които уеднаквяват практиката в професиите, свързани с недвижими имоти. Те ще са готови до края на годината. Стандартите ще засегнат както начина на измерване на площта, така и самото строителството и посредническата дейност. Изключително важно е да има уеднаквен стандарт по измерването, защото това ориентира инвеститорите, каза още Перфанова.

Освен това пресмятането на площта е в основата на определянето на цената, отпускането на кредити и изготвянето на анализи за пазара на имоти.

Основният протест на брокерите от вчера е провокиран от технически проблеми при обработка на данните в Агенцията по вписванията, стана ясно още от думите на Ирена Перфанова.