В сайтове за колективно пазаруване общини хващат квартири и къщи за гости, които приемат нелегално туристи без да регистрират нощувки и да плащат туристическа такса. Във Велинград например само след справка в интернет се оказало, че 130 места за настаняване в общината се рекламират пред туристите чрез ваучери, В същото време регистрирани в общината били едва 15 места за настаняване. Това сподели Цвета Спасова от дирекция "Туризъм" на община Велинград пред колегите си от другите общини по време на Четвъртата работна среща на общините с бизнеса, която се провежда в Троян.

Идеята на форума, организиран от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти- АБТТА е да има директни срещи за договоряне на туристическите продукти с общините.

"След като "хванали" 130-те нелегални хотела от община Велинград любезно им изпратили покани за среща. Някои обяснявали, че "това с ваучерите е дело на децата, иначе те не работят с туристи". В крайна сметка обаче 30 от местата за настаняване подали молба да се регистрират като туристически обекти, а други 15 подписали декларации, че не работят от години. Много често хора, хванати, че дават нелегално стаи на туристи обяснявали, че са наемодатели и предлагат стаята за дълго време. В такъв случай обаче те нямат право да дават цена за нощ, а поне за месец и трябва да се регистрират като наемодатели и да платят данък в НАП. Други пък излизали с обяснението, че всичките 10 "гости" са им роднини.

"Надявам се със задължението да се регистрират онлайн нощувките, което ще влезе в сила на национално ниво от догодина сивият сектор да намалее", каза Цвета Спасова. Подкрепиха я всичките й колеги на форума в Троян. Изсветляването на бизнеса особено в обектите с 1 или 2 звезди е основна тема за общините. Те настояват за допълнителни мерки и контрол включително от МВР и НАП, защото туристическата такса от хотелите им дава финансов ресурс за развиване на качествени туристически продукти.