От 1 ноември стартира пилотна програма за 3,5 млн. лева

Общините могат да получат 50% субсидия и безлихвен кредит за останалата част, за да реализират проекти, с които да изградят инфраструктура към находищата с минерални води на тяхна територия.

Пилотната програма ще бъде финансирана с 3,5 млн. лв. от Националния доверителен екофонд, съобщи във вторник министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

На 1 ноември ще бъде обявена покана за подаване на проектни предложения. Срокът за кандидатстване е до 16 декември. Самите проекти ще бъдат реализирани през 2017 г.

Няма горна граница за инвестициите, с тях общините могат да подменят стари тръби и помпи. Министър Василева даде пример, че и в момента

има дървен

водопровод

от 1930 г.

за минерална вода във Велинград. Навсякъде тръбите за довеждане на минералната вода от находищата били на повече от 50 години.

Общините имат огромна нужда от финансиране, за да усвояват по-добре богатството от минерални води, които има България, обясни Василева. В момента 42 общини управлявали 63 находища, предоставени безвъзмездно от държавата. Отделно 37 находища са общинска собственост.

Повечето от изворите се използват, но не в пълна степен, уточни зам.-министър Атанаска Николова. Като цяло за страната данните показват, че се усвояват под 20% от минералните води у нас, които са

с дебит от 3800

литра в секунда

Страната ни е на едно от първите места в Европа по броя на изворите. Температурата на минералната вода е между 20 и 102 градуса. Тя е с дълбочинен произход, което означава, че няма примеси и вредни вещества. Минералните ни води са с разнообразен състав и освен за пиене могат да се използват за балнеопроцедури, спатуризъм, за отопление на сгради, оранжерии, спортни дейности.

Източник на финансирането за пилотната програма са средствата от ранните търгове с емисии парникови газове. Тя е с характер на финансов инструмент, защото след изпълнение на проектите общините ще генерират приходи. Затова и максималната субсидия за подобни инвестиции е до 50 процента. Най-важните критерии за подбора на проектните предложения на общините са наличие на готови предпроектни проучвания, технически проекти, както и бизнесплан, който доказва икономическата целесъобразност.

Целта е, ако пилотната програма се окаже успешна, тя да бъде надградена и да се приложи в по-голям мащаб, обясни още министър Василева.

И уточни, че сега ще се финансират преди всичко подмяната, изграждането или разширяването на инфраструктурата за пренос или подаване на минералните води до ползватели, резервоари, топлообменници, както и оборудване за експлоатация и водовземане.

Пилотната схема за подпомагане на общините е разработена след извършен анализ от началото на тази година. За целта са

изпратени

запитвания

до 111 общини,

които са посочили състоянието на инфраструктурните си съоръжения и нуждите от тяхното подобряване.

Програмата ще даде възможност за захранване на повече ползватели с минерална вода, за привличане на бизнеса и осигуряване на работни места в слабонаселени планински райони, както и за намаляване на общинските разходи за отопление.

При проектите от значение ще е гаранцията, която дава изпълнителят на инфраструктурата, това е принцип на всички “зелени” инвестиции, обясни и Камелия Георгива, шеф на Националния доверителен екофонд. Находищата на минерални води у нас, които са изключителна държавна собственост, са 102. С промени в Закона за водите от 2011 г. е въведена възможност те да се предоставят

безвъзмездно

на общините за

срок от 25 г.

Те от своя страна могат да дават ресурс от минерална вода на бизнеса за бутилиране чрез концесия или за други дейности. Общините и сами могат да ползват минералните води - например за басейни, което вече е направено от Бургас.

23 малки веца

ще бъдат глобени

Екоминистерството е проверило
224 обекта, нарушенията са 10%

“В 23 малки веца са открити нарушения. Те ще бъдат санкционирани в зависимост от вида и тежестта им”, съобщи пред “24 часа” екоминистърът Ивелина Василева. Най-масовото нарушение е, че не е осигурен минимално допустимият отток в реките след водохващанията. На 16 веца ще бъдат наложени санкции за това.

Сред другите нарушения са неспазване на предписания лимит на водите - тоест вецовете са ползвали повече количества от определените им. Тук има погазване не само на екологичното законодателство, но и засяга таксите за водоползване, които се изчисляват на база ползваната вода. Неправомерно изпускане на води от хидротехнически съоръжения, реконструкция на водохващания без необходимото разрешително по Закона за водите, липсващи пломби на разходомерно устройство са също в списъка с нарушения.

Проверката на малките вецове стана по заповед на министър Василева от юли. Поводът бяха груби нарушения на МВЕЦ “Луна” до село Ботуня. Тогава беше наложена максималната глоба от 500 000 лв. и е стартирана процедура за отнемане на разрешителното за водоползване. 

Ивелина Василева: Подкрепяме кандидатурата

на София за зелена столица на Европа

“Министерството на околната среда и водите подкрепя инициативата на Столичната община да се кандидатира за зелена столица на Европа. Това каза министър Ивелина Василева на международната конференция “Науката среща регионите”. И уточни, че няма да пести усилия да лансира тази идея, защото направеното от общината дава добри резултати.

Василева посочи, че София е пример за последователно реализиране на зелените политики в партньорство с научните среди. В столицата е изпълнен най-мащабният проект по Оперативна програма “Околна среда 2007-2013” – “Интегрираната система за управление на отпадъците”, за 350 млн. лв. Проектът допринася не само за намаляване на вредните емисии, но и за ефективното използване на ресурсите. В пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово работят съоръжения за третиране на утайки, от които се получава енергия. Това показва, че в София са внедрени най-съвременните технологии в управлението на отпадъците и водите. Със средства от оперативната програма бяха извършени инвестиции и в градския транспорт и е видно подобрението в качеството на атмосферния въздух, каза Василева. В София вече няма замърсяване с азотни оксиди, а фините прахови частици намаляват. Тя изрази надежда, че и през новия програмен период София ще бъде новатор с проекта си за оползотворяване на RDF горивото от завода за отпадъци в с. Яна.

“Почти целият бюджет на София е насочен към защита на околната среда. Строителството на метрото, модернизацията на градския транспорт, изграждането на завода за преработка на отпадъци са част от усилията ни за намаляване на вредните емисии и по-чист град. За по-малко от месец най-новата ни инсталация е произвела 15 тона екопелети, с които отопляваме няколко училища и детски градини. Използваме научния потенциал на града в почти всеки проект, който реализираме, и София има какво да покаже”, подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова. Вече е сформиран и специален комитет, който ще подготви кандидатурата на София за зелена столица на Европа. 

Общините могат да дадат минерални води на концесия за бутилиране.
Общините могат да дадат минерални води на концесия за бутилиране.