2000 блока ще се санират
безплатно, 3600 чакат
одобрение, каза
министър Лиляна Павлова

След 16-годишна пауза в България отново започна строежът на язовир. Това е “Луда Яна”, а рестарт на проекта даде във вторник министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Усилията от нашето правителство и подкрепата на Световната банка дадоха резултат и позволиха този чакан от повече от 30 г. проект да се случи, каза Павлова.

Изграждането на язовира ще струва 56,3 млн. лв., ще осигури питейна вода на 45 000 души. И най-важното - не допускаме в XXI век да има хора без достъпна чиста питейна вода, допълни Павлова.

“Инвестицията е важна и, надявам се, както България е известна с Панагюрското съкровище да оставим за поколенията нещо също изключително важно”, каза тя. Павлова вгради капсула на времето и се надява и след 100 г. направеното да бъде оценено.

Министърката очаква язовирът да бъде завършен предсрочно, а в края на 2018 г. да бъде въведено в експлоатация. Срокът за изграждането му е до март 2019 г.

Общият обем на “Луда Яна” ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м, ще има пречиствателна станция. Ще снабдява с вода Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, както и мина “Радка”, и площадките на “Оптикоелектрон” и “Асарел”. От него ще може да се осигури вода и за села от общините Пазарджик и Стрелча.

По-късно в Пазарджик министър Павлова заяви, че 2000 жилищни блока в страната са одобрени за саниране, други 3600 чакат да бъдат включени в националната програма. Заедно с кмета на града Тодор Попов Павлова откри най-големия саниран блок в града, който е със 170 апартамента.