Възможностите за сътрудничество в областта на икономиката, туризма и селското стопанство обсъдиха заместник-министърът на икономиката Любен Петров и Ю Сун, председател на Политическия консултативен съвет на китайския народ на провинция Хайнан, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката.

„Вярвам, китайските компании ще се възползват от предимствата, които България предлага като платформа за китайските продукти към Европейския съюз /ЕС/“, заяви заместник-министър Петров. Той представи инвестиционните условия у нас, свързани с прилагане на най-ниските данъчни ставки в ЕС в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа.

„Като член на Европейския съюз, България предоставя безмитен достъп до пазара на ЕС. Със своето географско положение, страната ни е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД. През 2015 г. България заема седма позиция като най-бързо развиваща се икономика в Европа с ръст на БВП от 3%.“, изтъкна заместник-министърът.

„Приоритетни за нас са електрониката, електротехника, автомобилостроенето, селското стопанство, туризмът“, каза още заместник-икономическият министър. Той допълни, че други проекти, по които работи Министерството на икономиката за привличане на китайски инвестиции са свързани с развитието на индустриалните зони, управлявани от „Национална компания индустриални зони” ЕАД. Компанията управлява три действащи зони (Видин, Русе, Свиленград) и пет в развитие (София-Божурище, Бургас, Варна, Карлово, Телиш-Плевен). Министерството на икономиката работи и по проект за изграждане на Икономическа и индустриална зона Стара Загора. Проектът включва развитието на индустриална зона с обща територия 2 500 000 кв. м.

Възможност за участие на високотехнологични китайски компании предлагаме и в първия научно-технологичен парк в България – „София Тех Парк“, който е 100% държавна собственост. Друг важен проект е Логистичен хъб Пловдив, който ще включва индустриална зона и свободна зона, обслужвани от карго летище. По време на срещата заместник-министър Любен Петров и председателят на Политическия консултативен съвет на китайския народ на провинция Хайнан Ю Сун обсъдиха развитието на проекта за изграждане на Евро-китайска зона за икономическо развитие в „Тракия икономическа зона“ в Пловдив и възможностите за насърчаване неговото реализиране.

Развитието на търговско-икономическите отношения между България и Китай през последните години се характеризира с увеличаване на българския износ и нарастване на двустранната търговия като цяло. Китай заема второ място сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз, след Турция, и е сред водещите ни 10 експортни партньори в световен мащаб. „Считаме, че редица стоки, които са традиционни за България и с които тя е известна на пазарите в Азия, имат потенциал да присъстват по-широко на пазара в Китай, като селскостопански продукти и храни, вино и минерална вода, етерични масла и козметични продукти от тях, както и стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката“, заключи Петров.

През последните десет години износът ни за Китай нараства близо осем пъти – от 78 млн. щ.д. през 2006 г. до 612 млн. щ.д. през 2015 г., което е показателно за интереса на българския бизнес към китайския пазар. Вносът от Китай през последните десет години също нараства, но с далеч по-умерени темпове (през 2006 г. е в размер на 961 млн. щ.д., а през 2015 г. е 1 млрд. и 76 млн. щ.д.).

Остров Хайнан е разположен в най-южната част на Китай (Южнокитайско море), с площ от 35 400 кв.м. и население 9 милиона (2014 г.). Островът е най-малката и най-младата провинция в Китай. О-в Хайнан е специален административен район на провинция Гуандун до 1988 г., когато с решение на централното правителство на Китай е определен за провинция и специална икономическа зона. Известен е преди всичко с туристическите си ресурси и активно се развива като туристическа дестинация. Има добре развита инфраструктура (пътна, водна и въздушна). Силно развито е също земеделието. БВП на провинцията за 2015 г. достига 370.28 млрд. китайски юана (≈50 млрд. евро), като средният годишен темп на растеж е 7.8%.