4-дневната карта за транспорт за туристи ще включва допълни магазини и заведения с отстъпка

Ретро кафене с храни от началото на XX век ще заработи в Музея за история на София вероятно в края на 2017 година. Това съобщи Иво Маринов, директор на общинско предприятие "Туризъм" към Столичната община, представяйки туристическите продукти на столицата в рамките на Четвъртата среща на бизнеса и общините, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Тази година събитието се провежда в Троян. В обособено помещение за ретро кафенето в музея ще има сладки и бисквити от социализма, питиета като лимонада и етър, а по заявка ще се приготвят и специални менюта и по рецепти от началото на XX век, каза Иво Маринов.

Чрез обществена поръчка ще бъде избрана фирмата, която ще поддържа кафенето. Музеят за история на София е един от най-посещаваните в столицата - около 60 000 души са минали през него, откакто е отворен. 7% е ръстът на туристите за столицата за периода януари-септември 2016 г., каза Маринов. 842 375 души са били в София с цел туризъм, нощувките по данни на хотелиерите са 1,48 млн. за същия период. 

От 1 октомври стартира проекта "Карта на София". С него на цена от 20 лева туристът получава 3-дневна карта за целия градски транспорт в София, както и отстъпки от 10 до 50% в някои музеи, като има дори безплатни визити в други, напомни Маринов. Заедно с картата, която се издава от Центъра за градска мобилност туристът получава и карта на обектите, които дават отстъпки. 10% е намалението в Subway, в момента се преговаря и с други вериги за хранене, които да се включат с отстъпки в проекта. Освен тях ще бъдат присъединени магазини за дрехи, бижута, книжарници, сувенири и други, каза Маринов. 

Пред подписване е договор за концесия на банята в град Банкя. За 35 години ще я вземе немски пенсионно дружество. Част от банята ще бъде хотелски комплекс, другата ще е за СПА процедури и лечебни процедури.