Догодина България няма да тегли нов външен заем

Ръст на доходите и запазване на ниски данъци - това е заложено в бюджета за 2017 г. Проектът за финансите на държавата бе публикуван в сряда от Министерството на финансите.

От ведомството на Владислав Горанов посочват, че ускоряването на реалната производителност, положителното изменение на цените и търсенето на труд ще подкрепят ръста на доходите до 2019 г.

Причината за това са подобрените очаквания за икономическа активност и съживяването на пазара на труда в страната. За тази година

средното

увеличение

на доходите

се очаква

да бъде 5,8%

През 2017 г. прогнозите са да се запази на почти същото ниво - 5,4%. Нарастването ще бъде повлияно от по-ниското увеличаване на заетостта и добавената стойност в индустрията. От министерството посочват, че темпът на изменение ще остане висок в резултат от ускоряването на реалната производителност, нарастването на цените и търсенето на труд. Тези фактори ще подкрепят възходящо развитие на доходите с 5,5-6,0% и през 2018-2019 г.

Нарастването на доходите ще изпреварва повишението на цените. В бюджета за 2017 г. е записано, че инфлацията се очаква да е 1,5%, а за периода 2018-2019 г. тя да се ускори при допускане за по-високи международни цени на петрола и неенергийните суровини и нарастване на вътрешното търсене.

Повишението да доходите ще е

съчетано с

намаление на

безработицата

Според прогнозата през тази година тя ще падне средно на 8,1% - с 1 на сто под миналогодишното равнище. Догодина ще е 7,3%, а през следващите две години ще е съответно 6,8 и 6,5%.

Това означава, че в следващите 2 години безработицата ще се върне на рекордно ниските нива, каквито беше преди кризата.

На пазара на труда догодина се очакват разнопосочни тенденции - заради влошаване във външната среда ще е по-малко търсенето на работна ръка в промишлеността, но вътрешната икономическа активност ще подкрепя заетостта в услугите. Министерството напомня, че заради увеличената възраст за пенсиониране по-малко хора ще напуснат пазара на труда.

В проектобюджета не се предвиждат данъчни промени - доходите на хората и на фирмите ще се облагат с 10%, ставката на ДДС се запазва.

Изключение са само акцизните ставки за цигарите, които ще растат плавно през следващите три години. Новите им размери вече бяха одобрени на първо четене от парламента.

Промените в данъчната политика се очаква да имат

слабо влияние

върху

потребителските

цени в страната

Приносът от планираното увеличение на акцизите върху цигарите щял да бъде от 0,1 до 0,3% върху общото поскъпване.

Финансовото министерство е заложило в бюджета увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и планира този размер да се запази за 2018 и 2019 г.

Средномесечният доход за получаване на помощи за дете за 2017 г. е 400 лв. Месечните помощи са: за едно дете - 37 лв., за две - 85 лв., за три деца - 130 лв., за четири - 140 лв., и за всяко следващо помощта да расте с 20 лв. За близнаци е 75 лв., е предвидено в проектобюджета.

Размерът на еднократната помощ при раждане е, както следва: за първо дете – 250 лв., за второ дете – 600 лв., за трето дете – 300 лв., за четвърто и всяко следващо дете – 200 лв.

Финансовият министър е планирал от догодина за дете с определени 90% увреждания да се плащат 930 лв., ако увреждането е от 70-90% - 490 лв., а за за дете с определени от 50 до 70% увреждания- 420 лв. и 350 лв. ако е под 50%.

През 2017 г. брутният вътрешен продукт ще стигне 92, 4 млрд.лв., а през следващите две съответно 97 и 100,5 млрд.лв.

Икономическият ръст леко ще се забави - до 2,5%, но през следващите две години ще се ускори до 2,7%.

Бюджетният дефицит ще бъде нисък - 1,4%, планира финансовият министър. И ще се свива през следващите 2 години - съответно до 1% през 2018 г. и до 0,5% през 2019 г.

Макрорамката на бюджета е разчетена при валутен курс на долара спрямо еврото от 1,121. Прогнозата се основава на наличието на фиксиран курс на лева към единната европейска валута и техническо допускане за разменния курс на еврото към щатския долар.

Цената на петрола през 2016 г. бе ревизирана на 43,6 долара за барел при очаквана от 39,7 долара според пролетната прогноза.

Очакванията за цените на неенергийните суровини също са за по-малък спад през 2016 г. В периода 2017-2019 г. се очаква всички

основни суровини

да започнат

да поскъпват

при засилване на търсенето и по-ограниченото предлагане.

Разчетите на финансовото министерство потазват, че 2016 г. ще бъде последната година с дефлация.

В края на 2017 г. във фискалния резерв трябва да има не по-малко от 4,5 млрд. лв.

Максималният размер на държавния дълг към края на 2017 г. не може да надвишава 23,9 млрд. лв., е записал министър Горанов. Това означава, че най-големият му размер, който може да бъде поет догодина, е 1,2 млрд. лв.

Няма да се поема обаче нов външен дълг, тъй като буферът в бюджетга, който остава от тази година ще позволи изплащането на еврооблигациите за 950 млн. евро, чийто падеж е в средата на 2017 г.

В рамките на текущата бюджетна година Министерският съвет може да проведе преговори и да сключи с Банката за развитие на Съвета на Европа

споразумение за

заем в размер

до 200 млн. евро

за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от фондовете на Европейския съюз до 2020 г. Такъв заем ще се ратифицира от парламента. В проекта за бъдеж е записано, че през следващата година разходите на държавата се очаква да се повишат с над 3,5 млрд. лева основно заради засиленото усвояване на еврофондовете.

Максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени по реда на Закона за държавния дълг през 2017 г., е в размер до валутната равностойност на 215 млн. лв., предвижда проектът.

И догодина няма промяна в

бюджетната

субсидия за

партиите - един

глас ще носи

11 лева

Финансовият министър е планирал за газовата връзка с Гърция 215 млн. лв. таван за издаване на държавни гаранции и 261 млн. евро гаранции за кредити за студенти и докторанти.

От финансовото министерств изтъкват, че приоритетите в бюджета за следващата година са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор “Образование”. За поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната са осигурени пари за нови самолети и кораби. Приоритет остава здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Очаква се идната седмица проектът за бюджет ще бъде да бъде приет на извънредно заседание на кабинета.