Двете ферми продавали в цяла Европа, имало количества дори в Хонгконг

Държим постоянна връзка с Районните здравни инспекции, до този момент няма информация за заразен българин със салмонела от полските яйца, съобщиха за "24 часа" от Българската агенция по безопасност на храните. В момента инспекторите изтеглят всички яйца, които са попаднали на българския пазар от две ферми в Полша. Върху съмнителните яйца има печат с кодове 3PL30221304 и печат 3PL30221321. Количествата, които са отишли магазините все още се уточняват, има и непродадени в склад на едро.

До този момент няма и категорични доказателства, че яйцата са със салмонела, има само съмнение, уточниха от агенцията по храните. Причината е, че в Холандия семейство се е оплакало, че развиват салмонелоза след консумация на полските яйца. Затова и веднага е подадена информация до всички страни в ЕС чрез системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF). Засега е ясно, че продукция от двете ферми е стигнала до поне в 4-5 страни в ЕС, сред които са Белгия, Холандия, България. Производителят от Полша е продал от тях дори и извън Европа - в Хонгконг.

В момента всички държави в ЕС правят същото като нас, само че ние сме по-бързи и веднага информирахме, твърдят от агенцията по храните. Оттам уточняват, че изтеглянето от пазара е задължително и само при съмнение в безопасността на продукта. В случая нямало как да се установи дали има една болна кокошка и съответно единични яйца със салмонела или опасността е по-голяма.

Над 90% от яйцата, които се продават у нас са българско производство, вносът от Полша е под 10 на сто.

Според инспекторите от агенцията по храните дори и яйцата да са със салмонела, тя се унищожава при варене и температура над 70 градуса. Мерките за безопасност включвали и добро измиване на ръцете след допир с черупките. Ако потребител има яйца с печат от двете ферми може да ги върне в магазина и да си получи обратно парите. Симптомите на салмонелозата са висока температура, повръщане и диария, които се появяват до 6 часа от консумацията на яйцата.