„Нарекоха Бюджет 2017 г. скучен, не предизвикващ дебати. Съгласен съм да бъде такъв, и да не предизвиква скандали, защото имаме много по-важни въпроси за решаване”. Това заяви финансовия министър Владислав Горанов в началото на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество. Правителство, работодатели и синдикати ще обсъждат финансите на държавата за догодина, бюджетите на НОИ и Здравната каса, както и промени в КСО.

Министър Горанов представи накратко новия бюджет. Той подчерта заложения в него нисък дефицит от 1,4%, ръстът на доходите и на капиталовите разходи. Той обърна внимание на това, че ръстът на икономиката ще се ускорява през следващите две години, на това, че заради наличието на достатъчен фискален резерв и на неизползвания при стрес тестовете на банките буфер, догодина страната ни няма да тегли нов външен дълг. „Най-вероятно ще емитираме ДЦК на върешния пазар”, каза министърът.

Като приоритети на новия бюджет министърът очерта модернизацията на армията, за която са предвидени общо над 600 млн.лв. в следващите три години, а през 2017 г. – за кораби и самолети 230 млн.лв.. Посочи като важни образованието и здравеопазването, за които са предвидени повече средства. Министърът подчерта и новия механизъм за финансово подпомагане на общини в лошо финансово състояние, които ще получат нисколихвени заеми.

Заседанието на съвета продължава. Очаквайте подробности.