Строителното министерство ще
контролира и влаганите материали

Всеки блок, който се санира със 100% финансиране от държавата, ще има досие с оригинални документи. Това предвиждат промени в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Досието се подготвя от кметовете и се предава на областния управител с приемно-предавателен протокол след саниране на сградата и въвеждането ѝ в експлоатация.

С промените, които предлага министър Лиляна Павлова, се засилват правомощията на министерството на регионалното развитие в контрола при харченето на парите.

Кметовете правят обществените поръчки, а общините водят регистър, в който се вписват подадените заявления от сдруженията на собствениците, както и поддържат база данни за санираните сгради.

Регионалното министерство контролира санирането на блоковете. Това се прави с проверки на място на извадков принцип. Инспектират се както обществените поръчка така и строителните материали по сключените договори за безвъзмездна финансова помощ.

Редът, по който ще се осъществява контролът, ще бъде определен от министъра на регионалното развитие и благоустройството, предвиждат промените.

Досега строителното министерство бе координатор по програмата. То ще продължи да има тази функция, но и ще наблюдава процеса на изпълнение, ще планира парите за саниране в рамките на бюджетната процедура. И министерството поддържа регистър за текущото техническо и финансово изпълнение на програмата и подава информация към финансовото министерство и към Българската банка за развитие (ББР). Строителният министър ще може да предлага на ББР и на областните управители временно спиране на програмата, тоест - да не се сключват договори. Това се прави след анализ на прогнозните данни за финансовото ѝ изпълнение.

За цялостното администриране на програмата - техническо и финансово, отговаря общината. Тя е отговорна от приемане на заявленията на сдруженията на собственицие през сключване на договори с банката и областния управител, през търговете, стоителното разрешение и самото изпълнение.