Талгат Кожабаев, Анна Кравцова, Лилия Орехова, Андрей Журавльов, Юлия Журавльова и още 45 танцьори от известния по света Московски сити балет (Moscow City Ballet) за първи път ще се представят на българска сцена в постановката "Ромео и Жулиета". На 24 ноември в зала 1 на НДК столичани ще имат възможността да видят оригиналната постановка на Виктор Викторович Смирнов-Голованов по музика на Сергей Прокофиев.

Балетният спектакъл ще могат да гледат във Варна на 26 ноември в Двореца на културата и спорта и в Бургас на 27 ноември в операта. Познавачи на балетното изкуство наричат естетически приятна и дълбоко емоционална версията на Виктор Викторович Смирнов-Голованов по музика на Прокофиев. Постановката „Ромео и Жулиета“ е последната и най-оригинална работа на отишлия си от този свят през 2013 г. солист и балетмайстор на Болшой театър, постановчик на знаменития балет „Анна Каренина“ (съвместно с Мая Плисецкая), създател на жанра телевизионен балет и на първата частна балетна трупа в Москва - театър „Смирнов Балет“.

В класическата любовна драма „Ромео и Жулиета“ участват 50 балетисти, които критиката нарича „млади звезди“. Повечето от тях са танцували на известни сцени, но привлечени от новите идеи на Виктор Викторович Смирнов-Голованов, влизат в състава на създадената през 1988 г. трупа.

От съществуването на театъра досега са поставени 10 балета и са играни над 20 000 спектакъла. „Версията на "Ромео и Жулиета" постига дълбочина и красота, която рядко може да се види на сцената. В такива силно емоционални води обикновено се стига до засенчване на останалия актьорски състав, но тук всеки има своето безупречно участие в целия спектакъл. Красива хореография, намерено перфектно решение за осветление (Евгений Селиванов), костюми (Марина Ершова и Тамара Чигирева), невероятен кордебалет и изряден във всяко отношение оркестър.

Какво повече да се каже за тази постановка, освен че не бива да бъде пропусната от зрителя“. Такива са отзивите за балетния спектакъл във Великобритания. За първи път зад граница Московският сити балет изтръгва аплодисментите на публиката в Сеул, след това бурно ги аплодират във Великобритания и Северна Ирландия, Япония, Белгия, Германия, Израел, Египет, Тайван, Хонконг, Китай, Португалия, Филипините, Сингапур, САЩ...

„Работейки в този театър, сбъднах две свои мечти. Танцувах в ролите на Жизел в едноименния балет и на Жулиета в балета “Ромео и Жулиета“. Следващата ми мечта е Пепеляшка“, споделя солистката Анна Кравцова. Художественият ръководител на Московския сити балет Людмила Нерубащенко допълва: „За първи път посетих България преди 19 години, бях на Златни пясъци и Слънчев бряг. Моите родители ме доведоха на почивка. Покори ме красотата на тази страна и добронамереността на нейните жители. Още помня това щастливо време. По-късно, когато бях в Одеския театър, отново посетих България. Играхме пред публиката във Варна "Лебедово езеро". Нашата трупа ще играе за първи път в България. Надявам се спектакълът да се хареса и на българския зрител“.

Именно на Людмила Нерубащенко – любима и спътница на Виктор Викторович, е посветен спектакълът, в който чистият хореографски рисунък и виртуозната техника, съчетани с дълбокото драматично решение на героите, превръщат действието в емоционално ярко и красиво преживяване. "Ромео и Жулиета" на Московския сити балет е несъмнено високо постижение, представящо изискано и вдъхновено класическата любовна история на Шекспир. И си струва да бъде видяно. Билети могат да бъдат купени в мрежата на EVENTIM. Цената е от 30 до 90 лева.