Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов връчи на “Стомана индъстри” АД уведомление за възстановяване на 8,9 млн. лв. по Наредбата за намаляване на тежестта върху бизнеса, свързана с разходите за възобновяема енергия.

Документа получи на церемония в Перник Константин Стаменов, директор “Стратегическо планиране и инвестиции" в компанията.

Наредбата бе нотифицирана от Европейската комисия през септември 2015 г., съобщават от министерството на енергетиката.

Общо 148 компании у нас са подали документи за възстановяване на средства. Предвижда се общо на индустрията да се изплатят 97 млн. лв. за периода от 1 август 2015 г. до 30 юни 2016 г.

По-рано през деня в петък зам.-министър Николов връчи уведомление за предоставяне на помощ по същата наредба и на “Монди Стамболийски” ЕАД, част от “Монди Груп”- международна компания за производство на хартия и опаковки.

“С държавната подкрепа, одобрена от Европейската комисия, правителството стимулира българския бизнес да е конкурентоспособен с европейския и световния”, заяви преди ден министър Теменужка Петкова, връчвайки първите подобни уведомления на “Биовет”- Пещера, и КЦМ- Пловдив. Подобна помощ получават от години индустриалните предприятия в другите държави от Европейския съюз.