Представете си, че сте на ски. Времето е като по поръчка – слънчево и снежно, а почивката надминава всички очаквания. Краят на ваканцията обаче наближава и тръпки ви побиват от мисълта, че бойлерът и конвекторната печка вкъщи са буквално замръзнали. Мозъкът ви върти по-бързо от калорифер в опит да пресметне колко ток биха глътнали тези електроуреди, за да ви посрещне затоплена къща с гореща вода в банята.

Както се казва, няма пълно щастие и всяко удобство се плаща. Но не е съвсем така, защото все пак сме в 21 век и подобни иновации вече не са научна фантастика.
В последните години компютрите станаха достатъчно мощни, за да управляват всичко в дома. На практика с една мъничка платка би могло да се командват различни уреди. Необходимо е да се напише съответният софтуер.

„Цялата къща може да се ръководи от дистанция през интернет. Така няма значение къде се намираме - дали сме у дома или не”, разказа пред „Иноватор” Иво Мирчев, управител на „Про Смарт”.

Компанията е сред победителите в последния конкурс „Големите малки” на вестник „24 часа” с разработено собствено устройство, което включва бойлер, газов котел, конвекторна печка от разстояние през интернет. От няколко месеца умният продукт е вече на пазара и струва точно 99 лева.

Той изобщо не е някаква глезотия. Чрез него се пести златна енергия, защото ефективно се използват ресурсите. „Нещо, с което страната ни никак не се слави“, допълва разпалено Мирчев. Роденият през 1980 г. добричлия е завършил маркетинг в Стопанската академия в Свищов, бил е директор в голяма софтуерна компания. За себе си казва, че от малък е голям IT ентусиаст.

Топлата вода може да е с 20% по-евтина

Обикновено хората включват бойлерите си през нощта, за да зареждат с по-евтина енергия. Водата обаче се ползва на другия ден вече поизстинала и трябва пак да се подгрява. Другият вариант е бойлерът да загрява през целия ден, но тогава той постоянно върти в режим „включи-изключи”.

Изобретението на „Про Смарт” управлява подгряването през интернет. Задава желаната температура и следи да се изпълнява графикът. Резултатът е поне 20 процента по-малка сметка за топла вода.

„Да приемем, че всички хора у нас закачат подобни устройства на бойлерите си, които са вторият домашен уред по консумация на ток. Тогава националната сметка за електричество може да падне между 5 и 7 процента”, пресмята предприемачът.
Умното устройство може да се закачи и за конвекторна печка, към газов котел и т.н. отоплителни уреди. Вместо да се поддържат 22-24 градуса постоянно, топлината се задава по часове според конкретните потребности. Всички промени се правят през телефон, таблет или компютър. Важното е да има интернет.

А когато устройството се включи към соларния бойлер, икономията ще се умножи. Не само жителите на морските селища може да се радват на евтина слънчева енергия. С изключение на зимните месеци от ноември до февруари, и софиянци е възможно да се къпят със слънчева вода.

Идеята е дошла от лампите в Истанбул

Въпреки, че „Про Смарт” е създадена през миналия ноември специално, за да пусне на пазара този продукт, екипът се труди върху идеята от 2013 година. Тогава получава задание от германска иновационна компания да разработи софтуер за управление на LED осветление в Истанбул. За разлика от България, в турския мегаполис уличната светлина се командва по часове чрез безжични устройства. Например, в 20 часа лампите светят със 100 % капацитет, през нощта светлината става все по-слаба и се увеличава призори, когато хората тръгват за работа.

Докато разработвали софтуера, българските специалисти забелязали, че в лампите има устройства, своеобразни миникомпютри. Предложили на тяхна база да направят нещо, което да оптимизира работата на домакинските уреди. Немците харесали идеята. Оказало се обаче, че нововъведението ще е скъпо и не може да излезе на пазара за под 300-350 лева. А това означава, че ще бъде непродаваемо.

Всъщност още преди 20 години е разработен подобен уред, но той струвал толкова много, че е бил абсолютно безмислен. Затова решили да възобновят проекта, когато успеят да постигнат крайна цена 99 лева.

Производството на умния уред започва преди броени месеци, в началото на 2016 година. Вече е сключен ексклузивен договор за продажба в България и в Унгария с голяма дистрибуторска компания.

В момента екипът на „Про Смарт“ е от 12 човека. Ще са необходими още хора при очакваното разрастване.

Но да правиш електроника в България се оказва скъпо удоволствие. Вече се прокрадва идеята да

Повече - в книжното тяло