METRO GROUP стартира нова специализирана програма за развитие на дигитални иновации, този път с приложение в търговията, съобщиха от компанията. METRO Accelerator for Retail ще търси стартъпи, които разработват технологични услуги и продукти, ускоряващи бизнес процесите в сектора на търговията. Те ще получат финансова помощ в размер на 120 000 евро. Обхватът на дигиталните предложения може да бъде от малки обекти, киоски, през местни хранителни магазини, компании за доставки и услуги, до вериги магазини и хипермаркети.

От две години насам немската верига провежда един път годишно акселераторска програма за набиране на иновативни приложения в помощ на ХоРеКа (хотели, ресторанти и кетъринг) сектора. През 2016 г. българският startup Reputize стана един от десетте финалисти в тази надпревара и ще бъде представен пред инвеститори, медии и широка публика на 7 декември на специален Демо ден в German Tech Entrepreneurship Center в Берлин.

С новата програма Метро ще подпомогне клиентите си да станат по-успешни, а хипермаркетът на METRO GROUP, Real - една от големите вериги в Германия, също ще се възползва от предложените проекти.

До 12 март 2017 година стартъпите, проявили интерес, могат да направят апликациите си на английски език през уебсайта www.metroaccelerator.com . Кандидатите трябва да попълнят въпросник, а също така, при желание, да качат и свое видео, обясняващо проекта. Комуникацията е на английски език. Директни срещи и телефонни интервюта с жури, съставено от инвеститори и ментори, ще определят 10-те най-обещаващи предложения.

Финалистите ще се възползват от експертизата на METRO и партньора му - предприемаческата мрежа Techstars, които ще осигурят над 100 ментори за 10-те компании, стигнали до финала.

METRO Accelerator for Retail е първият акселератор, който систематично ще промотира дигитални приложения за независими търговци и за водещата верига хипермаркети Real. Демо денят на акселератора ще бъде през септември 2017 г. в Берлин, а финалистите ще получат инвестиция от 120 000 евро, достъп до експертите от мрежите на METRO, Real и Techstars, възможност да използват co-working пространство за времетраенето на програмата и други.