От 4 август т.г. част от сървърите на НАТО се намират в България и се поддържат от наша компания. Това научи „Иноватор“ от Анелия Белогай, управител и съсобственик на софтуерната фирма „Тетраком Интерактивни Решения”.

Тя уточни, че партньорството с международната организация започва още преди 16 години. Тогава нашите програмисти правят система за НАТО и после я поддържат. В началото на т.г. от блока решават да преместят част от сървърите си у нас.
Това означава изключително доверие, защото се знае колко висока е степента на сигурност, която трябва да се осигурява и колко е важно да не се допусне технически пробив в системата.

Компанията е създадена през 1996 г. от трима съдружници, които по това време завършват докторантурите си по математика и информатика в Софийския университет.
Всъщност, конкретната идея идва малко по-рано при едно пътуване в Щатите. Както много образовани млади българи в онези години и те обмислят да пробват късмета си там. Дори посещават лекции в университета в Атланта и за пръв път разбират какви възможности предоставя интернет. Как е възможно да получаваш информация от цял свят и целият свят да има информация за теб.

Вместо да останат на работа в САЩ, те си купуват лаптопи и се връщат обратно в България, за да се опитат тук да внедрят новостите, които са видели зад океана.
Първо се свързват с рекламния отдел на Министерството на туризма. Показват как може брошурите вместо на хартия да са електронни, за да се пестят разходи. Създават и първия туристически сайт travel-bulgaria.com, който съществува и до днес. После правят сайтове на различни курорти, сред които „Златни пясъци”, „Слънчев бряг”, „Елените”, „Пампорово”, „Албена”.

Поръчките се увеличават, работата се разраства, а всеки път започват едно и също нещо от начало. Тогава им хрумва да измислят система, която ще създава сайтове и така се появява първата система за управление на съдържанието.

В швейцарски институт, който се занимава със сигурност и е финансиран от вътрешното министерство на конфедерацията, разбират за новата технология. Чуждите специалисти се учудват, че е възможно само за пет дни да се създаде един сайт. Пристигат в България да видят това с очите си и така започва сътрудничеството, което продължава цели 16 години. Това партньорство се оказва и ключово за контакта на българската фирма с централата на НАТО.

Днес зад гърба на „Тетраком” има и три изпълнени проекта - първият е сключен директно с Европейската комисия, другият е в рамките на Националния иновационен фонд и третият – по оперативна програма „Конкурентоспособност”.

Проектът с ЕК е за 4 млн. евро и обхваща 8 партньори. От 2010 до 2014 година се създава платформа, която може да обработва текст на 7 езика - арабски, китайски, френски, немски, руски, испански, английски.

„Много трудно се печелят проекти, директно в Комисията. Изискванията са железни, иновацията трябва да е на световно ниво”, казва Анелия Белогай. Но признава, че трудностите си струват упорството, защото успехът на подобно начинание дава голям тласък на изпълнителите.

След края на проекта програмистите продължават да надграждат системата. В момента са готови да пуснат на българския пазар три продукта. Първият е за четене на новини спрямо интересите на потребителя. Например, посочваш, че се интересуваш от „море в Гърция” и системата селектира всички информации, които отговарят на зададената тема. Достъпът е лесен – чрез мобилно приложение.

Другото е платформа за бизнес разузнаване. Чрез нея се

Повече - в книжното тяло