Майкъл Джексън и Лейди Гага в репертоара на военния бигбенд

  • 1
authorАвтор: 24 часа

Майкъл Джексън и Лейди Гага в репертоара на военния бигбенд

Как звучи арията на Лаурета от операта на Джакомо Пучини “Джани Скики” в джазаранжимент? Или пък популярната песен “О, соле мио”?

Скоро зрителите на БНТ ще видят това, защото е записала участието на единствения у нас военен бигбенд в Моцартовите празници в Правец. “Специално за нас аранжиментите направи големият пианист и композитор Васил Спасов. На сцената певицата пее оригинала, но акомпаниментът от оркестъра долу е в джаз версия.

Публиката в Правец го прие много добре. Неслучайно художественият директор на феста Христина Ангелакова ни покани там. Тя се опитва да разчупи форума, като търси връзката между опера и джаз. Оперните музиканти приеха, че теми от операта могат да се свирят успешно с джаз аранжимент”, разказва пред “24 часа” военният диригент кап. Цветомир Василев. Той е музикантът, който преди 5 г. създаде от военния оркестър на Втора тунджанска бригада първия у нас бигбенд в Българската армия “Джазът е допълнителен наш ангажимент извън преките ни задължения, който сме поели доброволно.

Първо изпълняваме задачите си на военен оркестър”, обяснява 44-годишният диригент. Кап. Василев е едновременно и музикант, и човек от строя. Защото, освен че репетира е и военен и има часове по строева и физическа подготовка. Подчинява се на устава, който повелява как да се марширува с тръбата на уста или как и къде, подобно на автомата, трябва да се държи инструментът при команда “Мирно” или команда “Свободно”.

Два тефтера на диригента са побрали задължителния строеви репертоар на оркестъра - подборка от маршове, предимно български, народни хора, включително и на Дико Илиев, музиката за различните церемонии - тържествена проверка, почетен караул, погребение. “Извън това режимът при нас е по-либерален и позволява на всеки диригент според неговите разбирания и усещания за музиката да подбира репертоара на оркестъра си - поп и рок музика, народна музика, джаз. В този смисъл и нашият репертоар е разнообразен, само в джаза имаме над 200 произведения, които поддържаме.

Да направим първия военен бигбенд, и то в Стара Загора, за нас бе нещо уникално и огромно предизвикателство, но работихме с огромно желание. Моята идея беше, че във всяка натовска държава има армейски бигбенд, който свири и представя по друг начин военния оркестър. Казах си: “Защо пък ние да не го направим в нашия град, нали музиката ни е хоби и задължение.” Освен това в основата на всеки бигбенд са духовите инструменти. Интересно бе и за музикантите - 90% от тях са с висше музикално образование. Първо бяха учудени, че ще го правим, но апетитът идва с яденето.

Някои поначало имаха отношение към джаза, други не - това е трудно изкуство, защото е далеч от принципите на класическата музика, която всички музиканти сме учили. Но може би в това бе и предизвикателството да започнем да суингираме, да мислим по друг, съвременен начин, нали бяхме първите в армията. Понякога се улавям, че подражаваме на Глен Милър И стана. Командването ни и градът, че и държавата, го възприе, а гилдията на джаз музикантите ни прие - обичат ни, изградихме сътрудничество, свирим с тях, композитори пишат за нас музика и вървим напред.

Работим в тясно сътрудничество с нашия приятел тромпетиста Венцислав Благоев, който е неделима част от оркестъра, приели сме певицата Милица Гладнишка като солистка, в сътрудничество сме с джаз музиканта Владимир Карпаров, който живее в Германия, пианист ни е Теодор Петков”, разказва маестрото. Оркестърът репетира 3 нови пиеси по български народни песни в джаз аранжименти, написани от млади композитори. Надяват се да ги изсвирят пред публика за първи път около 3 март.

За кап. Василев музиката е една от най-стабилните връзки между военните и гражданството. Целта му е да запали повече деца по музиката - не само да слушат, но и да свирят. Не е случайност, че на джаз форумите, които общината организира, има специални часове, в които Венци Благоев работи с най-малките. Благодарение на тези празници на джаза в града гостуваха и пяха с оркестъра американски звезди като Джанис Харингтън и Харви Томсън. Но и без да са почитатели на джаза, българите могат да се наслаждават на нашите военни оркестри. От 3 г. София е домакин на парада на военните оркестри, който се провежда на 6 май. От 10 г. във Велико Търново, родния град на капитана, се организира международен фестивал на военните духови оркестри. Специално за него е създаден фестивален оркестър - сборна формация на оркестрите на военния университет “Васил Левски” във Велико Търново и на Втора тунджанска бригада в Стара Загора.

“Този оркестър се дирижира от майор Николай Косев, аз помагам. Провеждаме фестивала през септември. Тази година дойдоха оркестри от 4 страни, успяхме да направим нещо почти невъзможно - събрахме на едно място и свириха заедно с нас “Моя страна, моя България” военни оркестри от Гърция и Македония - две страни с иначе сложни отношения”, допълва капитанът. Фестивалният оркестър е чест гост на подобни празници - били са в Белгия, Германия, Италия, Румъния. За там се подготвят специални програми от по 10-12 минути, в които оркестрантите и свирят, и танцуват едновременно.

Трябва да са най-малко 30 души, за да оформят сложни фигури със специална хореография в огромни зали за по 20 хил. зрители, или пък направо на стадионите. Чужденците особено се впечатляват, когато българските военни засвирят и заиграят народни хора в неравноделни тактове. Затова в репертоара на този оркестър има право, Дайчово и Ганкино хоро, но и парчета на Майкъл Джексън, Лейди Гага, Бионсе, Анастейша, Фарел Уилямс. “Освен всичко друго военният диригент трябва да бъде и артист”, смята кап. Василев. Затова като ловък фокусник е усвоил как да борави с тамбурмажора - това е особена диригентска палка под формата на жезъл с тегло към 2 кг, с която диригентът командва оркестъра си по време на марш, и то с гръб към музикантите.

Използва и класическата диригентска палка, но когато е във вихъра на джаза, предпочита да дирижира с ръце. “Аз съм първият в рода ми, който се занимава професионално с музика, но по майчина линия всички са свирили на пиано. И до днес вкъщи имаме старо ценно пиано, което се наследява от 4-5 поколения насам. Помня, че баба бе въвела много строг ритуал с това пиано - първо трябваше да си измия ръцете, след това да забърша праха, преди да седна да свиря След това пак си миех ръцете, заключвах го и давах ключа на баба. Другите деца ритаха топка, аз свирех на пиано, след това и на обой”, спомня си Цветомир Василев. Не всеки може да свири на обой, затова в този рядък инструмент той завършил средното сержантско музикално училище “Маестро Георги Атанасов”, днес то вече не съществува. С този инструмент постъпва първо като музикант в най-елитния български военен оркестър - представителния гвардейски духов оркестър. “Там изпълнявахме държавния протокол - свирил съм на 5 м от испанския крал Хуан Карлос, с музика в началото на 90-те години посрещнахме в София турския президент Тургут Йозал и руския Борис Елцин. Първо свирихме химна на страната, от която идва гостът. Най-трудно се изпълняват химните на южноамериканските страни, например Бразилия или Аржентина, защото са големи симфонични пиеси, писани за симфоничен оркестър”, уточнява Василев.

През 2003 г. той издържал конкурс за военен диригент. Най-напред ръководил оркестъра на Пета шипченска бригада в Казанлък, от 2007 г. е в Стара Загора. Получавал многократно покани да се премести в София, но предпочита да остане при музикантите, с които е създал единствения у нас военен бигбенд в Стара Загора.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Британската лира поскъпва рязко спрямо останалите валути, след като Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз прецени, че Великобритания има право едностранно да се откаже от Брекзит. Въпреки че решенията на генералния адвокат не са задължителни за Европейския съд и още по-малко за Обединеното кралство,

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Снети са ми показанията, казва председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата - Г-н Димитров, Марешки подава сигнал срещу вас до прокуратурата заради думите ви, че има двама крупни контрабандисти в горивата с политически чадър. Защо не сте подали сигнал, ако имате такива сведения?

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Най-коментирани

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Ски сезонът в Пампорово ще бъде открит на 8 декември, съобщи на пресконференция в София Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, предава БТА. На пресконференцията за представяне на новостите в курорта за предстоящия зимен сезон участва и олимпийската шампионка Катя Дафовска, която е сред хотелиерите в Пампорово.

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

Фонд "Земеделие" преведе 4,3 млн. лева в помощ на 2841 животновъди

Фонд "Земеделие" преведе 4,3 млн. лева в помощ на 2841 животновъди

Държавен фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4,3 млн. лева на 2841 животновъди, съобщават от фонда. По схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са получили 3 787 448 лева получиха.

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да утвърди цена на природния газ за първо тримесечие на 2019 г. в размер 44,80 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от обществения доставчик. В сравнение с утвърдената за четвърто тримесечие на 2018 г.

Растежът на турската икономика се забави до 1,6% през третото тримесечие на 2018 г.

Растежът на турската икономика се забави до 1,6% през третото тримесечие на 2018 г.

Икономическият растеж на Турция се забави до 1,6 на сто на годишна основа през третото тримесечие под натиска на високата инфлация и валутната криза. Това сочат обявените днес официални данни на турския статистически институт, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Те показват, че брутният вътрешен продукт на Турция се е увеличил с 1,

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Според публикуваните от Китайското статистическо бюро данни, през ноември индексът на цените на производителите се е увеличил с 2,7%, предаде bulgarian.cri.cn. Старшият статистик Шън Гуоцин заяви, че според оценките, 0,8 процентни пункта от 2,7-процентния ръст са повлияни от промените на цените през миналата година, а 1,9% от новото им увеличение.

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

Публикуваните вчера данни от Държавното статистическо управление данни показват, че през първите 11 месеца на тази година индексът на потребителските цени (CPI) на Китай се е повишил с 2,1% спрямо същия период на миналата година, а за ноември с 2,2%, предава bulgarian.cri.cn. По-конкретно увеличението в градовете и селата е било на едно и също

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Броят на частните компании и семейните бизнеси в Китай се е увеличил бързо след старта на политиката за реформи и отваряне преди 40 години, сочат данни на Държавната агенция за пазарна регулация. Към края на октомври 2018 г. в страната е имало 71,37 милиона семейни бизнеса и 30,67 милиона частни фирми, предаде bulgarian.cri.cn.

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

Стойността на основните индустрии, свързани с разработката на изкуствен интелект в Китай може да надхвърли 1 трилион юана (над 145 милиарда долара) до 2030 г., а тази на секторите, в които тази технология се използва – над 10 трилиона юана, прогнозира доклад на „Блумбърг" (Bloomberg Intelligence), предаде bulgarian.cri.cn.

Русия вече на второ място сред
най-големите производители на оръжие в света

Русия вече на второ място сред най-големите производители на оръжие в света

Русия се е изкачила на второ място сред страните производителки на оръжия през 2017 г. Така тя се нарежда след първенеца САЩ. Данните се съдържат в доклад на Института за изследвания на международния мир в Стокхолм (СИПРИ), предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Руските предприятия преживяват значителен ръст в техните продажби на оръжия

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Уважавайте бизнеса, който не търси работа, а създава работа, каза председателят на КРИБ на живо в предаването „Беновска пита“ по Канал 3. Кирил Домусчиев за бизнеса, представляван от КРИБ, като обединител на нацията срещу повишаването на цените на тока, срещу безотговорните изказвания на политици, срещу нежеланието и направо отказа за реформи в