Майкъл Джексън и Лейди Гага в репертоара на военния бигбенд

  • 1
authorАвтор: 24 часа

Майкъл Джексън и Лейди Гага в репертоара на военния бигбенд

Как звучи арията на Лаурета от операта на Джакомо Пучини “Джани Скики” в джазаранжимент? Или пък популярната песен “О, соле мио”?

Скоро зрителите на БНТ ще видят това, защото е записала участието на единствения у нас военен бигбенд в Моцартовите празници в Правец. “Специално за нас аранжиментите направи големият пианист и композитор Васил Спасов. На сцената певицата пее оригинала, но акомпаниментът от оркестъра долу е в джаз версия.

Публиката в Правец го прие много добре. Неслучайно художественият директор на феста Христина Ангелакова ни покани там. Тя се опитва да разчупи форума, като търси връзката между опера и джаз. Оперните музиканти приеха, че теми от операта могат да се свирят успешно с джаз аранжимент”, разказва пред “24 часа” военният диригент кап. Цветомир Василев. Той е музикантът, който преди 5 г. създаде от военния оркестър на Втора тунджанска бригада първия у нас бигбенд в Българската армия “Джазът е допълнителен наш ангажимент извън преките ни задължения, който сме поели доброволно.

Първо изпълняваме задачите си на военен оркестър”, обяснява 44-годишният диригент. Кап. Василев е едновременно и музикант, и човек от строя. Защото, освен че репетира е и военен и има часове по строева и физическа подготовка. Подчинява се на устава, който повелява как да се марширува с тръбата на уста или как и къде, подобно на автомата, трябва да се държи инструментът при команда “Мирно” или команда “Свободно”.

Два тефтера на диригента са побрали задължителния строеви репертоар на оркестъра - подборка от маршове, предимно български, народни хора, включително и на Дико Илиев, музиката за различните церемонии - тържествена проверка, почетен караул, погребение. “Извън това режимът при нас е по-либерален и позволява на всеки диригент според неговите разбирания и усещания за музиката да подбира репертоара на оркестъра си - поп и рок музика, народна музика, джаз. В този смисъл и нашият репертоар е разнообразен, само в джаза имаме над 200 произведения, които поддържаме.

Да направим първия военен бигбенд, и то в Стара Загора, за нас бе нещо уникално и огромно предизвикателство, но работихме с огромно желание. Моята идея беше, че във всяка натовска държава има армейски бигбенд, който свири и представя по друг начин военния оркестър. Казах си: “Защо пък ние да не го направим в нашия град, нали музиката ни е хоби и задължение.” Освен това в основата на всеки бигбенд са духовите инструменти. Интересно бе и за музикантите - 90% от тях са с висше музикално образование. Първо бяха учудени, че ще го правим, но апетитът идва с яденето.

Някои поначало имаха отношение към джаза, други не - това е трудно изкуство, защото е далеч от принципите на класическата музика, която всички музиканти сме учили. Но може би в това бе и предизвикателството да започнем да суингираме, да мислим по друг, съвременен начин, нали бяхме първите в армията. Понякога се улавям, че подражаваме на Глен Милър И стана. Командването ни и градът, че и държавата, го възприе, а гилдията на джаз музикантите ни прие - обичат ни, изградихме сътрудничество, свирим с тях, композитори пишат за нас музика и вървим напред.

Работим в тясно сътрудничество с нашия приятел тромпетиста Венцислав Благоев, който е неделима част от оркестъра, приели сме певицата Милица Гладнишка като солистка, в сътрудничество сме с джаз музиканта Владимир Карпаров, който живее в Германия, пианист ни е Теодор Петков”, разказва маестрото. Оркестърът репетира 3 нови пиеси по български народни песни в джаз аранжименти, написани от млади композитори. Надяват се да ги изсвирят пред публика за първи път около 3 март.

За кап. Василев музиката е една от най-стабилните връзки между военните и гражданството. Целта му е да запали повече деца по музиката - не само да слушат, но и да свирят. Не е случайност, че на джаз форумите, които общината организира, има специални часове, в които Венци Благоев работи с най-малките. Благодарение на тези празници на джаза в града гостуваха и пяха с оркестъра американски звезди като Джанис Харингтън и Харви Томсън. Но и без да са почитатели на джаза, българите могат да се наслаждават на нашите военни оркестри. От 3 г. София е домакин на парада на военните оркестри, който се провежда на 6 май. От 10 г. във Велико Търново, родния град на капитана, се организира международен фестивал на военните духови оркестри. Специално за него е създаден фестивален оркестър - сборна формация на оркестрите на военния университет “Васил Левски” във Велико Търново и на Втора тунджанска бригада в Стара Загора.

“Този оркестър се дирижира от майор Николай Косев, аз помагам. Провеждаме фестивала през септември. Тази година дойдоха оркестри от 4 страни, успяхме да направим нещо почти невъзможно - събрахме на едно място и свириха заедно с нас “Моя страна, моя България” военни оркестри от Гърция и Македония - две страни с иначе сложни отношения”, допълва капитанът. Фестивалният оркестър е чест гост на подобни празници - били са в Белгия, Германия, Италия, Румъния. За там се подготвят специални програми от по 10-12 минути, в които оркестрантите и свирят, и танцуват едновременно.

Трябва да са най-малко 30 души, за да оформят сложни фигури със специална хореография в огромни зали за по 20 хил. зрители, или пък направо на стадионите. Чужденците особено се впечатляват, когато българските военни засвирят и заиграят народни хора в неравноделни тактове. Затова в репертоара на този оркестър има право, Дайчово и Ганкино хоро, но и парчета на Майкъл Джексън, Лейди Гага, Бионсе, Анастейша, Фарел Уилямс. “Освен всичко друго военният диригент трябва да бъде и артист”, смята кап. Василев. Затова като ловък фокусник е усвоил как да борави с тамбурмажора - това е особена диригентска палка под формата на жезъл с тегло към 2 кг, с която диригентът командва оркестъра си по време на марш, и то с гръб към музикантите.

Използва и класическата диригентска палка, но когато е във вихъра на джаза, предпочита да дирижира с ръце. “Аз съм първият в рода ми, който се занимава професионално с музика, но по майчина линия всички са свирили на пиано. И до днес вкъщи имаме старо ценно пиано, което се наследява от 4-5 поколения насам. Помня, че баба бе въвела много строг ритуал с това пиано - първо трябваше да си измия ръцете, след това да забърша праха, преди да седна да свиря След това пак си миех ръцете, заключвах го и давах ключа на баба. Другите деца ритаха топка, аз свирех на пиано, след това и на обой”, спомня си Цветомир Василев. Не всеки може да свири на обой, затова в този рядък инструмент той завършил средното сержантско музикално училище “Маестро Георги Атанасов”, днес то вече не съществува. С този инструмент постъпва първо като музикант в най-елитния български военен оркестър - представителния гвардейски духов оркестър. “Там изпълнявахме държавния протокол - свирил съм на 5 м от испанския крал Хуан Карлос, с музика в началото на 90-те години посрещнахме в София турския президент Тургут Йозал и руския Борис Елцин. Първо свирихме химна на страната, от която идва гостът. Най-трудно се изпълняват химните на южноамериканските страни, например Бразилия или Аржентина, защото са големи симфонични пиеси, писани за симфоничен оркестър”, уточнява Василев.

През 2003 г. той издържал конкурс за военен диригент. Най-напред ръководил оркестъра на Пета шипченска бригада в Казанлък, от 2007 г. е в Стара Загора. Получавал многократно покани да се премести в София, но предпочита да остане при музикантите, с които е създал единствения у нас военен бигбенд в Стара Загора.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

Българи създадоха най-мощния слънчев колектор в света

Българи създадоха най-мощния слънчев колектор в света

Мобилна вана се бори за златото на “Есен 2018” Слънчев колектор, който е без аналог в света, изобрети българска компания. Супермощното съоръжение е една от новостите на международното изложение “Есен 2018” в Пловдив. Той ще се превърне в сензация на деловия форум, предричат учени. Колекторът произвежда топла вода,

Задължително! Новите водомери с дистанционно отчитане

Задължително! Новите водомери с дистанционно отчитане

Ще спират водата на крадци и ще им начисляват сметки за една година назад При смяната на водомери гражданите трябва задължително да поставят такива с дистанционно отчитане. Това предвижда нова наредба, пусната от МРРБ за обществено обсъждане. Данните от отчитането ще се публикуват на интернет страницата на съответния ВиК оператор.

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Близо 2 млн. души напуснали България за последните 30 г.

Близо 2 млн. души напуснали България за последните 30 г.

Политиците говорят за 15 милиона, но няма достоверни данни, които да ги опровергаят Според правилата на Евростат в една и съща година – 2021 г., преброяване на населението и жилищния фонд се провежда във всяка страна членка. Тъй като отговорът на въпроса за националността на всеки преброен е задължителен,

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

Предложение за обединяване на атомната централа "Козлодуй" и държавната "Мини Марица" в едно дружество, направено от Българския енергиен холдинг, вече е обсъждано на експертен съвет в Министерството на енергетиката. Ако това стане, стопански и финансово ще бъде съсипана атомната централа - едно от най-силните дружества в Европа.

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? (Обзор)

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? (Обзор)

“Да, открихме го” - казват митниците. Екипът на Миню Стайков: “Абсурд! Ако е отворен, ще се взривят заводът и гарата От митниците разпространиха клип, на който се вижда, че нелегалният кран действа.  И вчера работници от винпрома протестираха с искане заводът да бъде отворен. Съдът разпореди в неделя вечер да се отвори винзаводът в село

С 200 евро скача данъкът за българи с имоти в Гърция

С 200 евро скача данъкът за българи с имоти в Гърция

Българите с имоти в Гърция ще плащат по-високи данъци, съобщи в. "Монитор". Това стана ясно, след като южната ни съседка обяви увеличение на данъка на 950 xил. дoмa?инcтвa c по o?oлo 200 eвpo, сочат данните на финансовото министерство в Атина. Mинимaлнaтa данъчна оценка нa имoтa обаче, зa ?oятo ce нaлaгa дoпълнитeлният дaнъ?,

H&M обвинен, че не осигурява справедливо 
заплащане на работниците си по света

H&M обвинен, че не осигурява справедливо заплащане на работниците си по света

Компанията за облекла Ейч енд Ем (H&M) не изпълнява ангажимента си да осигурява справедливо заплащане на работниците си по света, което принуждава много от тях да работят допълнителни часове, за да оцеляват, съобщиха правозащитни организации, цитирани от Томсън Ройтерс. Въз основа на интервюта с 62-ма души от шест доставчици на Ейч енд Ем в

"Инерком" пак поиска ЧЕЗ

"Инерком" пак поиска ЧЕЗ

"Днес, 21 септември 2018 г., „Инерком България“ ЕАД, след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация, подаде в Комисията ново уведомление по реда на чл. 79, ал. 1 от ЗЗК". Това гласи официално съобщение на компанията „Инерком

Най-коментирани

Възможностите на китайския туристически пазар за Балканите дискутираха на форум в Черна гора

Възможностите на китайския туристически пазар за Балканите дискутираха на форум в Черна гора

Възможностите, които предлага китайския пазар за развитието на туризма в Източна Европа и на Балканите, бе във фокуса на годишния Форум за развитие Милочер, който започна вчера в черногорската столица Подгорица, предава bulgarian.cri.cn. Събитието, чиято основна тема е „Икономическо развитие чрез туризъм – предизвикателства и заплахи“,

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Неформалната икономика и недекларираният труд носят загуби за всички, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на форум по темата, организиран от КНСБ, предава БТА.  По думите му загубите са първо за работещите, които в момента може и да са доволни, че разполагат с повече средства,

Министър Ангелкова участва в Световния икономически форум в Ню Йорк

Министър Ангелкова участва в Световния икономически форум в Ню Йорк

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с Луис Алфонсо де Алба, специален пратеник на генералния секретар на ООН за Срещата на върха по въпросите на климата през 2019 г. Двамата разговаряха в рамките на второто издание на Световния икономически форум в Ню Йорк. Той се провежда в периода 24-25 септември,

Община Аксаково домакинства на международна конференция за социални услуги на една гише

Община Аксаково домакинства на международна конференция за социални услуги на една гише

Двудневна международна конференция “Социални услуги на едно гише - нов подход за социално включване” започна във Варна. Общата стойност на проекта, спечелен от Община Аксаково, е 198 000 лв. и е вход от ноември миналата година до края на 2018 г. Външните партньори са испанската община Игуалада и Полската асоциация за социална политика.

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Манолова: Новата наредба не решава проблема с високите сметки за вода

Манолова: Новата наредба не решава проблема с високите сметки за вода

„Предложената нова наредба на регионалното министерство няма да реши основните проблеми, които имат гражданите с ВиК дружествата, защото там не се решава основният проблем – за справедливостта при формирането на сметките за вода. Напротив, ще се появят нови междусъседски спорове и разправи, в резултат на това,

Очаква се цената на природния газ от 1 октомври да скочи с почти 14%

Очаква се цената на природния газ от 1 октомври да скочи с почти 14%

Цената на природния газ се очаква да се увеличи с почти 14 на сто от 1 октомври. На днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше разгледан доклад за утвърждаване на цени на "Булгаргаз" ЕАД, по които общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти,

БНБ чака по-висока инфлация от 2,1%

БНБ чака по-висока инфлация от 2,1%

До края на годината инфлацията може да достигне по-високи стойности от предварително планираните 2,1%, прогнозират експертите на БНБ. Като причина те посочват по-високото от очакваното поскъпване на храните, задържането на цените на петрола на високи нива и по-висок ръст на административно регулираните цени.

Брюксел: ДДС измамите в България намаляват

Брюксел: ДДС измамите в България намаляват

България е сред четирите държави в ЕС, в които измамите с ДДС са намалели с най-много - над 5% на годишна база, показва доклад на ЕК за 2016 г. Другите страни отличнички са Латвия, Кипър и Холандия. 150 млрд. евро годишно струва на ЕС укриването и източването на ДДС. Загубата е с 10,5 млрд. евро, или 12,3% по-малка спрямо 2015 г.

Спас Русев купува в Албания до 6 месеца  втория GSM оператор

Спас Русев купува в Албания до 6 месеца втория GSM оператор

Телекомът, за който българският бизнесмен играе сам без братя Велчеви, в момента е собственост на “Дойче телеком” Спас Русев - собственик на “Виваком” и на футболния отбор “Левски”, води преговори за закупуване на албанския оператор “Телеком Албания”, притежаван от германския “Дойче телеком”. Новината за сделката, появила се в “Блиц”,

Парите в банките достигнаха 76 млрд. лева

Парите в банките достигнаха 76 млрд. лева

Въпреки ниските лихви общият размер на депозитите в България продължава да се повишава рекордно и през август е достигнал 76 млрд. лв. Повишението на годишна база е с 8,8% и изпреварва ръста на кредитите за същия период, показват данните на БНБ. Домакинствата държат 49,5 млрд. лв. в банките, или със 7,6% повече, отколкото година по-рано.

Хакерска атака на сайта на "Юнион Ивкони"

Хакерска атака на сайта на "Юнион Ивкони"

Фалшива новина за изтекли лични данни от сайта на транспортната фирма "Юнион Ивкони" се получи на имейли на в. "24 часа".  В съобщението, което уж е от името на компанията се казва: "Бяхме уведомени, че поради дупка в системата е изтекла цялата лична клиентска информация от нашата база данни. Изтичането на данни означава поверителна информация да

Американската компания "Майкъл Корс" купи "Версаче" за малко над 2 млрд. долара

Американската компания "Майкъл Корс" купи "Версаче" за малко над 2 млрд. долара

Базираната в Ню Йорк модна компания "Майкъл Корс" (Michael Kors Holdings Ltd.) обяви във вторник, че ще придобие известната италианска модна фирма Gianni Versace S.p.A. ("Версаче") за 2,1 млрд. долара. След приключване на процедурата по закупуване, американската компания ще промени името си на Capri Holding?s Ltd, съобщават финансовите агенции,

Момчил Андреев - в надзора на "Енерго-Про", бивш шеф на КЕВР влиза в управлението на компанията

Момчил Андреев - в надзора на "Енерго-Про", бивш шеф на КЕВР влиза в управлението на компанията

Главният изпълнителен директор  Момчил Андреев преминава в надзорния съвет след три години начело на дружеството. През този период компаниите от групата на "Енерго-Про Варна" утвърдиха позициите си на българския енергиен пазар, увеличиха пазарното си присъствие и запазиха устойчивото си развитие, съобщават от фирмата.

Расте интересът за инвестиции в китайския сектор на високите технологии

Расте интересът за инвестиции в китайския сектор на високите технологии

Планираните или обмисляни инвестиции в китайския сектор на високите технологии показват стабилен ръст за осми пореден месец, сочат данни от онлайн платформата за одобрение и мониторинг на капиталови проекти, поддържана от Държавната комисия за развитие и реформи (ДКРР), предаде bulgarian.cri.cn. Те показват, че за месеците от януари до август т.г.

От КЕВР увериха: Цената на тока няма се увеличи от 1 октомври

От КЕВР увериха: Цената на тока няма се увеличи от 1 октомври

Цената на електроенергията от 1 октомври няма да бъде променяна. Това увери пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов. Той уточни, че Комисията е намерила необходимия буфер, за да не се увеличава цената на тока. По този начин е било записано и в доклада, който ще бъде разгледан от КЕВР. Той уточни, че е намерен излишък от средства,

Проучване сочи: икономическата свобода в България остава ниска

Проучване сочи: икономическата свобода в България остава ниска

България се нарежда на 46-то място от 162 държави и територии, включени в "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2018", изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика, съобщиха от ИПИ, цитирани от БТА. Докладът представя картината през 2016 г.

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Неформалната икономика и недекларираният труд носят загуби за всички, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на форум по темата, организиран от КНСБ, предава БТА.  По думите му загубите са първо за работещите, които в момента може и да са доволни, че разполагат с повече средства,

Китайската народна банка изтегли 90 млрд. юана от пазара

Китайската народна банка изтегли 90 млрд. юана от пазара

Китайската народна банка (КНБ) изтегли от пазара 90 млрд. юана (около 13 млрд. долара), за да поддържа ликвидността „на разумно и достатъчно ниво", предава bulgarian.cri.cn. В съобщение на институцията се посочва, че нивото на ликвидност в банковата система е в състояние да компенсира влиянието от ценните книжа с наближаващ падеж.