Майкъл Джексън и Лейди Гага в репертоара на военния бигбенд

  • 1
authorАвтор: 24 часа

Майкъл Джексън и Лейди Гага в репертоара на военния бигбенд

Как звучи арията на Лаурета от операта на Джакомо Пучини “Джани Скики” в джазаранжимент? Или пък популярната песен “О, соле мио”?

Скоро зрителите на БНТ ще видят това, защото е записала участието на единствения у нас военен бигбенд в Моцартовите празници в Правец. “Специално за нас аранжиментите направи големият пианист и композитор Васил Спасов. На сцената певицата пее оригинала, но акомпаниментът от оркестъра долу е в джаз версия.

Публиката в Правец го прие много добре. Неслучайно художественият директор на феста Христина Ангелакова ни покани там. Тя се опитва да разчупи форума, като търси връзката между опера и джаз. Оперните музиканти приеха, че теми от операта могат да се свирят успешно с джаз аранжимент”, разказва пред “24 часа” военният диригент кап. Цветомир Василев. Той е музикантът, който преди 5 г. създаде от военния оркестър на Втора тунджанска бригада първия у нас бигбенд в Българската армия “Джазът е допълнителен наш ангажимент извън преките ни задължения, който сме поели доброволно.

Първо изпълняваме задачите си на военен оркестър”, обяснява 44-годишният диригент. Кап. Василев е едновременно и музикант, и човек от строя. Защото, освен че репетира е и военен и има часове по строева и физическа подготовка. Подчинява се на устава, който повелява как да се марширува с тръбата на уста или как и къде, подобно на автомата, трябва да се държи инструментът при команда “Мирно” или команда “Свободно”.

Два тефтера на диригента са побрали задължителния строеви репертоар на оркестъра - подборка от маршове, предимно български, народни хора, включително и на Дико Илиев, музиката за различните церемонии - тържествена проверка, почетен караул, погребение. “Извън това режимът при нас е по-либерален и позволява на всеки диригент според неговите разбирания и усещания за музиката да подбира репертоара на оркестъра си - поп и рок музика, народна музика, джаз. В този смисъл и нашият репертоар е разнообразен, само в джаза имаме над 200 произведения, които поддържаме.

Да направим първия военен бигбенд, и то в Стара Загора, за нас бе нещо уникално и огромно предизвикателство, но работихме с огромно желание. Моята идея беше, че във всяка натовска държава има армейски бигбенд, който свири и представя по друг начин военния оркестър. Казах си: “Защо пък ние да не го направим в нашия град, нали музиката ни е хоби и задължение.” Освен това в основата на всеки бигбенд са духовите инструменти. Интересно бе и за музикантите - 90% от тях са с висше музикално образование. Първо бяха учудени, че ще го правим, но апетитът идва с яденето.

Някои поначало имаха отношение към джаза, други не - това е трудно изкуство, защото е далеч от принципите на класическата музика, която всички музиканти сме учили. Но може би в това бе и предизвикателството да започнем да суингираме, да мислим по друг, съвременен начин, нали бяхме първите в армията. Понякога се улавям, че подражаваме на Глен Милър И стана. Командването ни и градът, че и държавата, го възприе, а гилдията на джаз музикантите ни прие - обичат ни, изградихме сътрудничество, свирим с тях, композитори пишат за нас музика и вървим напред.

Работим в тясно сътрудничество с нашия приятел тромпетиста Венцислав Благоев, който е неделима част от оркестъра, приели сме певицата Милица Гладнишка като солистка, в сътрудничество сме с джаз музиканта Владимир Карпаров, който живее в Германия, пианист ни е Теодор Петков”, разказва маестрото. Оркестърът репетира 3 нови пиеси по български народни песни в джаз аранжименти, написани от млади композитори. Надяват се да ги изсвирят пред публика за първи път около 3 март.

За кап. Василев музиката е една от най-стабилните връзки между военните и гражданството. Целта му е да запали повече деца по музиката - не само да слушат, но и да свирят. Не е случайност, че на джаз форумите, които общината организира, има специални часове, в които Венци Благоев работи с най-малките. Благодарение на тези празници на джаза в града гостуваха и пяха с оркестъра американски звезди като Джанис Харингтън и Харви Томсън. Но и без да са почитатели на джаза, българите могат да се наслаждават на нашите военни оркестри. От 3 г. София е домакин на парада на военните оркестри, който се провежда на 6 май. От 10 г. във Велико Търново, родния град на капитана, се организира международен фестивал на военните духови оркестри. Специално за него е създаден фестивален оркестър - сборна формация на оркестрите на военния университет “Васил Левски” във Велико Търново и на Втора тунджанска бригада в Стара Загора.

“Този оркестър се дирижира от майор Николай Косев, аз помагам. Провеждаме фестивала през септември. Тази година дойдоха оркестри от 4 страни, успяхме да направим нещо почти невъзможно - събрахме на едно място и свириха заедно с нас “Моя страна, моя България” военни оркестри от Гърция и Македония - две страни с иначе сложни отношения”, допълва капитанът. Фестивалният оркестър е чест гост на подобни празници - били са в Белгия, Германия, Италия, Румъния. За там се подготвят специални програми от по 10-12 минути, в които оркестрантите и свирят, и танцуват едновременно.

Трябва да са най-малко 30 души, за да оформят сложни фигури със специална хореография в огромни зали за по 20 хил. зрители, или пък направо на стадионите. Чужденците особено се впечатляват, когато българските военни засвирят и заиграят народни хора в неравноделни тактове. Затова в репертоара на този оркестър има право, Дайчово и Ганкино хоро, но и парчета на Майкъл Джексън, Лейди Гага, Бионсе, Анастейша, Фарел Уилямс. “Освен всичко друго военният диригент трябва да бъде и артист”, смята кап. Василев. Затова като ловък фокусник е усвоил как да борави с тамбурмажора - това е особена диригентска палка под формата на жезъл с тегло към 2 кг, с която диригентът командва оркестъра си по време на марш, и то с гръб към музикантите.

Използва и класическата диригентска палка, но когато е във вихъра на джаза, предпочита да дирижира с ръце. “Аз съм първият в рода ми, който се занимава професионално с музика, но по майчина линия всички са свирили на пиано. И до днес вкъщи имаме старо ценно пиано, което се наследява от 4-5 поколения насам. Помня, че баба бе въвела много строг ритуал с това пиано - първо трябваше да си измия ръцете, след това да забърша праха, преди да седна да свиря След това пак си миех ръцете, заключвах го и давах ключа на баба. Другите деца ритаха топка, аз свирех на пиано, след това и на обой”, спомня си Цветомир Василев. Не всеки може да свири на обой, затова в този рядък инструмент той завършил средното сержантско музикално училище “Маестро Георги Атанасов”, днес то вече не съществува. С този инструмент постъпва първо като музикант в най-елитния български военен оркестър - представителния гвардейски духов оркестър. “Там изпълнявахме държавния протокол - свирил съм на 5 м от испанския крал Хуан Карлос, с музика в началото на 90-те години посрещнахме в София турския президент Тургут Йозал и руския Борис Елцин. Първо свирихме химна на страната, от която идва гостът. Най-трудно се изпълняват химните на южноамериканските страни, например Бразилия или Аржентина, защото са големи симфонични пиеси, писани за симфоничен оркестър”, уточнява Василев.

През 2003 г. той издържал конкурс за военен диригент. Най-напред ръководил оркестъра на Пета шипченска бригада в Казанлък, от 2007 г. е в Стара Загора. Получавал многократно покани да се премести в София, но предпочита да остане при музикантите, с които е създал единствения у нас военен бигбенд в Стара Загора.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

В Пловдив живеят и работят много богати хора - повече отколкото в София, сочи анкета на marica.bg. В топ 10 на всеки от основните 25 стопански отрасъла на българската икономика има най-малко две компании с пловдивски корени. На първо място е кметът на града Иван Тотев. Така смята всеки трети участник в анкетата,

"Юнион Ивкони" -  продадена

"Юнион Ивкони" - продадена

"Синтетика" АД е продала автобусния превозвач "Юнион Ивкони" ООД. Сделката е финализирана на 15 март 2019 г. Това се казва в съобщение на компанията до Българската фондова борса. Решението за продажба е част от пренасочване на усилията на компанията към инвестиции в недвижими имоти с по-висока доходност. КЗК разреши сделката на 1 октомври м.г.

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Кой не е слушал за легендарния мавруд? А тези, опитали го веднъж, питат за още. Тракийската низина е известна и като район на мавруда, с който страната ни се е прославила. “Около Асеновград вирее най-добре, защото през лятото температурите са високи и така този сорт трупа захари”, казва Ламбрин Топузлиев,

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след спешна среща в Министерския съвет. Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща вицепремиерът Томислав Дончев.

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

НАП: Регистрираните по ДДС сменят касовите си апарати до края на март

НАП: Регистрираните по ДДС сменят касовите си апарати до края на март

Регистрираните по закона за данък върху добавената стойност лица, които не използват софтуер за управление на продажбите, а отчитат продажбите си само на фискално устройство, имат 2 седмици, за да ги сменят или модифицират, напомнят от НАП. Лицата, които не са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност и не използват софтуер за

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Оферта от него се чака през април, “Инерком” и “Индия пауър” също остават в сделката ЧЕЗ е започнала преговори с трети купувач за придобиване на българските ѝ активи. Това потвърдиха пред “24 часа” от централата на компанията в Прага. Новината е съобщил вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плескач, цитиран от чешкото издание “Лидове новини”.

Съединиха морската и сухоземната част на "Турски поток"

Съединиха морската и сухоземната част на "Турски поток"

Завършващата връзка, съединяваща морската и наземната част на газопровода Турски поток, беше заварена днес в Турция, съобщи операторът на проекта Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.), цитиран от ТАСС и БТА. В съобщението е посочено, че това "символизира завършването на целия комплекс от дейности по създаването на газопроводната

Завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция

Завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция

Проектната компания ICGB завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция - България, съобщиха от компанията. След открита процедура, комисията, сформирана от възложителя, консорциум "ТИБЕИ" е избран за изпълнител на проекта, допълниха от ICGB.

Най-коментирани

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

20-ят китайски форум за развитието, който е ежегодно международно събитие, ще се проведе от 23 до 25 март в Пекин, съобщава "Радио Китай". Тазгодишната му тема ще бъде „По-широко отваряне за взаимноизгодно сътрудничество". Участниците във форума ще се фокусират върху ключови въпроси като структурната реформа,

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

В Министерство на земеделието, храните и горите се проведе среща с Управителния съвет на Български ветеринарен съюз и областните колегии, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните. Тя е във връзка с извършени проверки в страната от екипи на Министерството за изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор,

Ивайло Калфин: Промените в пенсионната система са направени да се спестят пари

Ивайло Калфин: Промените в пенсионната система са направени да се спестят пари

Промените в изчисляването на пенсията са въведени, за да се спестят пари, заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в предаването "Още от деня" по БНТ. По думите му през 2015 г. държавната субсидия за пенсии в НОИ е била 4,5 млрд. лв., докато сега е 3,8 млрд. "Това означава, че 700 млн. лв. държавата е "спестила" и плаща по-малко на НОИ днес.

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след спешна среща в Министерския съвет. Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща вицепремиерът Томислав Дончев.

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

През 2018 г. са извършени инвестиции за въвеждане в действие на две нови регионални дирекции включващи два нови командни пункта и 63 нови ракетни площадки при с. Тъжа, област Стара Загора и Хасково. Това заяви в отговор министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

До началото на 2023 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула.Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента в. След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени НОИ вече няколко дни

Комисар Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

Комисар Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел откри срещата на високо равнище на европейската стартъп общност в румънския град Клуж-Напока. Пред ръководителите на най-големите стартъп компании, инвеститори, институции и журналисти тя представи европейската визия за развитието на този стратегически сектор на икономиката.

Меркел не изключва „Хуауей" от надпреварата за изграждането на 5G мрежата в Германия

Меркел не изключва „Хуауей" от надпреварата за изграждането на 5G мрежата в Германия

Вчера стартира конкурсът за изграждането на честотния спектър за 5G мрежата в Германия. В отговор на въпрос дали китайската компания „Хуауей" ще участва в него, канцлерът Ангела Меркел заяви, че няма да изключи нито един кандидат в надпреварата, информира bulgarian.cri.cn. Вашингтон предупреди, че ако Германия използва технологиите на „Хуауей",

Обжалване спря поръчка за 45 км газопровод за 67 млн. лв.

Обжалване спря поръчка за 45 км газопровод за 67 млн. лв.

Поръчка за подмяна на магистрален газопровод за 67 млн. лв. е спряна, след като италианската фирма “Салп Сочиета Апалто Лавори Публичи Спа” АД обжалва в КЗК. Тя е за подмяна на 45 км тръби от преносната система - от Беглеж до Дерманци и от Дерманци до Батулци. Предвижда се демонтаж на съществуващите газопроводни тръби и монтаж на нови.

"Забавно лято, грижовна есен" помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

"Забавно лято, грижовна есен" помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

Програмата се осъществява от Фондация “Бикоуз” и “Филип Морис България” Близо 2000 деца, 5000 възрастни хора и над 200 местни предприемачи са взели участие в програмата “Забавно лято, грижовна есен” от началото ѝ през 2015 г. Тя подпомага местното население в тютюнопроизводителните региони в България.

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

С правилата за измерване на електроенергията, които е написала КЕВР, сме принудени да искаме от клиентите, които са крали ток, да го плащат по-евтино, отколкото сме го купили. Това заявиха от трите електроразпределителни дружества по време на обществено обсъждане на новите правила. С тях трябва да се сложи ред в изчисляването на загубите от

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци. Това каза Светослав Станулов - председател на Асоциацията на българските авиокомпании, при годишния отчет на авиационния пазар. У нас работят италианци, словенци, французи, сърби, хървати, македонци, поляци. Недостигът на година е около 20-30 пилоти при 750 лицензирани.

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

КЗК разреши сделката за най-голямата медийна група, за която Кирил и Георги Домусчиеви платиха 185 млн. евро Истинска техническа революция в Нова телевизия ще е първата стъпка на новите собственици на най-голямата медийна група в България. Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката по продажбата на Нова тв,

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

Със 73% намалял приемът за администрация, с 60 на сто - за психология В 16 професионални направления в различни университети ще има нулев прием през следващата академична година. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По този начин министерството иска да спре нерационалното търсене на висше образование.

Заличават регистрацията на 18 туроператора заради застраховки

Заличават регистрацията на 18 туроператора заради застраховки

Министерство на туризма започва процедура по заличаване на регистрацията на 18 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че дружествата не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, уточниха от Министерството на туризма.

Рязко отстъпление на петролните цени от техните 4-месечни върхове

Рязко отстъпление на петролните цени от техните 4-месечни върхове

Петролните фючърси се понижават с над 1,5% по време на търговията в петък, отстъпвайки от техните вчерашните 4-месечни върхове с оглед на подновени притеснения относно забавящата се глобална икономика и преди новите търговски преговори между САЩ и Китай, които се очакват да стартират през следващата седмица в Пекин, предава БНР.

Половин милион българи и румънци работят в Германия

Половин милион българи и румънци работят в Германия

Половин милион българи и румънци работят в Германия пет години след отварянето на пазара на труда. Това е четири пъти повече в сравнение с 2013 година. Успоредно с това тройно е нараснал броят на българи и румънци, взимащи социални помощи – те са общо 150 000. В края на 2013 година само 2,6% от българите и румънците са били на помощи,

До 2018 г. в Китай са били регистрирани 1,6 млн. патента

До 2018 г. в Китай са били регистрирани 1,6 млн. патента

През изминалата 2018 година броят на регистрираните в страната патенти е достигнал 1,6 милиона, което представлява увеличение с 20% на годишна база. „И през настоящата година Китай ще продължи да подобрява законодателството в областта на защитата на интелектуалната собственост, като в същото време разширява международното сътрудничество",

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

До началото на 2023 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула.Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента в. След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени НОИ вече няколко дни