Майкъл Джексън и Лейди Гага в репертоара на военния бигбенд

  • 1
authorАвтор: 24 часа

Майкъл Джексън и Лейди Гага в репертоара на военния бигбенд

Как звучи арията на Лаурета от операта на Джакомо Пучини “Джани Скики” в джазаранжимент? Или пък популярната песен “О, соле мио”?

Скоро зрителите на БНТ ще видят това, защото е записала участието на единствения у нас военен бигбенд в Моцартовите празници в Правец. “Специално за нас аранжиментите направи големият пианист и композитор Васил Спасов. На сцената певицата пее оригинала, но акомпаниментът от оркестъра долу е в джаз версия.

Публиката в Правец го прие много добре. Неслучайно художественият директор на феста Христина Ангелакова ни покани там. Тя се опитва да разчупи форума, като търси връзката между опера и джаз. Оперните музиканти приеха, че теми от операта могат да се свирят успешно с джаз аранжимент”, разказва пред “24 часа” военният диригент кап. Цветомир Василев. Той е музикантът, който преди 5 г. създаде от военния оркестър на Втора тунджанска бригада първия у нас бигбенд в Българската армия “Джазът е допълнителен наш ангажимент извън преките ни задължения, който сме поели доброволно.

Първо изпълняваме задачите си на военен оркестър”, обяснява 44-годишният диригент. Кап. Василев е едновременно и музикант, и човек от строя. Защото, освен че репетира е и военен и има часове по строева и физическа подготовка. Подчинява се на устава, който повелява как да се марширува с тръбата на уста или как и къде, подобно на автомата, трябва да се държи инструментът при команда “Мирно” или команда “Свободно”.

Два тефтера на диригента са побрали задължителния строеви репертоар на оркестъра - подборка от маршове, предимно български, народни хора, включително и на Дико Илиев, музиката за различните церемонии - тържествена проверка, почетен караул, погребение. “Извън това режимът при нас е по-либерален и позволява на всеки диригент според неговите разбирания и усещания за музиката да подбира репертоара на оркестъра си - поп и рок музика, народна музика, джаз. В този смисъл и нашият репертоар е разнообразен, само в джаза имаме над 200 произведения, които поддържаме.

Да направим първия военен бигбенд, и то в Стара Загора, за нас бе нещо уникално и огромно предизвикателство, но работихме с огромно желание. Моята идея беше, че във всяка натовска държава има армейски бигбенд, който свири и представя по друг начин военния оркестър. Казах си: “Защо пък ние да не го направим в нашия град, нали музиката ни е хоби и задължение.” Освен това в основата на всеки бигбенд са духовите инструменти. Интересно бе и за музикантите - 90% от тях са с висше музикално образование. Първо бяха учудени, че ще го правим, но апетитът идва с яденето.

Някои поначало имаха отношение към джаза, други не - това е трудно изкуство, защото е далеч от принципите на класическата музика, която всички музиканти сме учили. Но може би в това бе и предизвикателството да започнем да суингираме, да мислим по друг, съвременен начин, нали бяхме първите в армията. Понякога се улавям, че подражаваме на Глен Милър И стана. Командването ни и градът, че и държавата, го възприе, а гилдията на джаз музикантите ни прие - обичат ни, изградихме сътрудничество, свирим с тях, композитори пишат за нас музика и вървим напред.

Работим в тясно сътрудничество с нашия приятел тромпетиста Венцислав Благоев, който е неделима част от оркестъра, приели сме певицата Милица Гладнишка като солистка, в сътрудничество сме с джаз музиканта Владимир Карпаров, който живее в Германия, пианист ни е Теодор Петков”, разказва маестрото. Оркестърът репетира 3 нови пиеси по български народни песни в джаз аранжименти, написани от млади композитори. Надяват се да ги изсвирят пред публика за първи път около 3 март.

За кап. Василев музиката е една от най-стабилните връзки между военните и гражданството. Целта му е да запали повече деца по музиката - не само да слушат, но и да свирят. Не е случайност, че на джаз форумите, които общината организира, има специални часове, в които Венци Благоев работи с най-малките. Благодарение на тези празници на джаза в града гостуваха и пяха с оркестъра американски звезди като Джанис Харингтън и Харви Томсън. Но и без да са почитатели на джаза, българите могат да се наслаждават на нашите военни оркестри. От 3 г. София е домакин на парада на военните оркестри, който се провежда на 6 май. От 10 г. във Велико Търново, родния град на капитана, се организира международен фестивал на военните духови оркестри. Специално за него е създаден фестивален оркестър - сборна формация на оркестрите на военния университет “Васил Левски” във Велико Търново и на Втора тунджанска бригада в Стара Загора.

“Този оркестър се дирижира от майор Николай Косев, аз помагам. Провеждаме фестивала през септември. Тази година дойдоха оркестри от 4 страни, успяхме да направим нещо почти невъзможно - събрахме на едно място и свириха заедно с нас “Моя страна, моя България” военни оркестри от Гърция и Македония - две страни с иначе сложни отношения”, допълва капитанът. Фестивалният оркестър е чест гост на подобни празници - били са в Белгия, Германия, Италия, Румъния. За там се подготвят специални програми от по 10-12 минути, в които оркестрантите и свирят, и танцуват едновременно.

Трябва да са най-малко 30 души, за да оформят сложни фигури със специална хореография в огромни зали за по 20 хил. зрители, или пък направо на стадионите. Чужденците особено се впечатляват, когато българските военни засвирят и заиграят народни хора в неравноделни тактове. Затова в репертоара на този оркестър има право, Дайчово и Ганкино хоро, но и парчета на Майкъл Джексън, Лейди Гага, Бионсе, Анастейша, Фарел Уилямс. “Освен всичко друго военният диригент трябва да бъде и артист”, смята кап. Василев. Затова като ловък фокусник е усвоил как да борави с тамбурмажора - това е особена диригентска палка под формата на жезъл с тегло към 2 кг, с която диригентът командва оркестъра си по време на марш, и то с гръб към музикантите.

Използва и класическата диригентска палка, но когато е във вихъра на джаза, предпочита да дирижира с ръце. “Аз съм първият в рода ми, който се занимава професионално с музика, но по майчина линия всички са свирили на пиано. И до днес вкъщи имаме старо ценно пиано, което се наследява от 4-5 поколения насам. Помня, че баба бе въвела много строг ритуал с това пиано - първо трябваше да си измия ръцете, след това да забърша праха, преди да седна да свиря След това пак си миех ръцете, заключвах го и давах ключа на баба. Другите деца ритаха топка, аз свирех на пиано, след това и на обой”, спомня си Цветомир Василев. Не всеки може да свири на обой, затова в този рядък инструмент той завършил средното сержантско музикално училище “Маестро Георги Атанасов”, днес то вече не съществува. С този инструмент постъпва първо като музикант в най-елитния български военен оркестър - представителния гвардейски духов оркестър. “Там изпълнявахме държавния протокол - свирил съм на 5 м от испанския крал Хуан Карлос, с музика в началото на 90-те години посрещнахме в София турския президент Тургут Йозал и руския Борис Елцин. Първо свирихме химна на страната, от която идва гостът. Най-трудно се изпълняват химните на южноамериканските страни, например Бразилия или Аржентина, защото са големи симфонични пиеси, писани за симфоничен оркестър”, уточнява Василев.

През 2003 г. той издържал конкурс за военен диригент. Най-напред ръководил оркестъра на Пета шипченска бригада в Казанлък, от 2007 г. е в Стара Загора. Получавал многократно покани да се премести в София, но предпочита да остане при музикантите, с които е създал единствения у нас военен бигбенд в Стара Загора.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

“Мтел” полека и без много шум става А1

“Мтел” полека и без много шум става А1

Българският оператор вече добави към името си, че е част от международната телеком група Шест месеца след като бе обявено, че “Мтел” ще смени логото и името с това на австрийския бранд А1, първият български мобилен оператор вече го прави, но полека, негласно и без да вдига много шум. Пример за това е,

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Търговци от европейски държави продават по-скъпо на българи, отколкото на съгражданите си. Има случаи, при които хора от България капарират коли под наем. Когато отидат да вземат ключовете и да платят с кредитна карта, фирмата отказва да им даде автомобила, защото не е издадена в съответната държава. Освен това не връщат и капарото.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Най-евтините къщи
ще струват $4000,
печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Най-евтините къщи ще струват $4000, печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Американската компания ICON уверява, че е създала технология, с чиято помощ се изработват най-евтините пълноценни къщи, пише Inhabitat.com. Те ще са с площ от 55 - 57 кв. м и ще струват само 4000 долара при масово производство. Друго голямо тяхно предимство е фактът, че една може да бъде изградена в рамките на 24 часа на съответното място.

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната. Сделката е на стойност 81,3 млн. лева. Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър

Най-коментирани

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

Не високата скорост, а незаключена стрелка е причина за трагедията в Хитрино, каза на пресконференция зам.- управителят на “Булмаркет” Светослав Първанов. Той цитира експертиза, поръчана от фирмата в чужбина и правена от немски и румънски експерти. От нея ставало ясно, че проблемът възникнал при преминаването на шести вагон,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

"Знаете какъв е вашият министър председател. Той изважда карти, схеми", така обясни вицепрезидентът на европейската комисия Марош Шефчович закъснението си с над половин час за конференцията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". С Бойко Борисов са обсъждали тази сутрин инфраструктурата на западните

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Добрият туризъм без добрата храна, не върви. Всеки който пътува някъде иска да опита местната кухня. Идята за винени маршрути е добра и за българите едва ли е подходящо да рекламираме страната си, без да знаем какво има в нея. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов на кръглата маса за обсъждането на проекта „Сподели България“.

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари - общо 230 611 за месеца, което представлява намаление от 2.8 на сто спрямо януари. Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на Международната организация на труда, огласена при вчерашното откриване на пролетната сесия на управляващия й орган, съобщиха от пресцентъра на КНСБ, цитирани от БТА.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Без български праскови тази година

Без български праскови тази година

Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите температурни разлики в последните седмици овошките измръзнаха. Над 70% са засегнатите дървета. Долината на прасковите тази година ще остане без праскови. В Сливенско не са виждали подобно поголовно измръзване на овошките повече 30 години. „Поражението е 100%.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 лица са участвали в организирани схеми за данъчни или осигурителни измами през 2017 г. Това показва отчет на финансовото министерство за предходната година. Щетите са на стойност над 23 млн. лв. Проверени са общо 55 732 души в 386 проверки и 168 ревизии. Допълнително начисленият данък е около 11,2 млн. лв.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Избираме с конкурс името на плавателния съд, чието изграждане е сред приоритетните проекти на Дунавската стратегия Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разгледа строителството на български кораб за маркиране на плавателния път в долното течение на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър