Цялата сума в личните партиди се наследява

Лична партида в доброволен фонд може да си открие всеки, навършил 16 години. Заради демографската криза съотношението 4-5 работещи срещу 1 пенсионер през 80-те години сега е 1 работещ/ 1 пенсионер. Тези вноски осигуряват около 60% от бюджета на НОИ, останалите 40% са дефицит който покрива държавният бюджет.

Т. нар. коефициент на заместване на доходите показва каква част от последния чист доход се замества от пенсията. НОИ осигурява до 30-40% заместване, при това коефициентът на заместване е по-висок за хората с по-ниски доходи. Универсалните фондове могат да гарантират още 20 - 30% в зависимост от продължителността и редовността на вноските. Заместването от универсалните фондове е еднакво справедливо, както за хората с по-ниски доходи, така и за тези със средни и по-високи, тъй като не се допуска преразпределение. Ефективността на капиталовото осигуряване е очевидна, защото разчетите показват, че с вноска, която е само 5% от осигурителния доход, може да се постигне заместване, близко до това от ДОО, където вноската е по-висока.

Тъй като родените преди 1960 г. не се осигуряват в универсалните фондове, те няма да получат “добавка” към държавната пенсия. Единствената възможност те да увеличат парите си за старост са лични спестявания в доброволен пенсионен фонд. Правилото при тях е повече пари в личната партида, по-висока пенсия. От “Алианц България” напомнят, че колкото по-рано се започне, толкова по-добър е крайният резултат. Ако спестяването започне, когато човек е на 20 или 30 г., това осигурява достатъчно висока допълнителна пенсия и с много по-малко от 10% от дохода си. Масово обаче хората откриват партиди, когато им остават 10 или 15 години до пенсия. Тогава, съветват експертите, е добре да спестяват по-интензивно, т.е. по-големи суми.

У нас най-големият доброволен пенсионен фонд е “Алианц България” - част от световния финансов лидер Allianz SE. Към 30.09.2016 г. активите на трите пенсионни фонда, които “Алианц България” управлява, са 2,4 млрд.лв. , което е 23% от активите на всички пенсионни фондове в България. В пенсионните фондове на Алианц България се осигуряват над 1 милион клиенти.

Какви са принципите

на осигуряването

в доброволен пенсионен фонд?

1. Средствата на осигурените се натрупват в индивидуални осигурителни партиди. Няма ограничения за размера на вноските, както и за тяхната периодичност - месечни, шестмесечни, годишни или еднократни. Изборът е свободен и зависи от динамиката и обема на получавания доход.

2. При пенсиониране осигурените сами решават как да получат натрупаните средства. Изборът е между еднократно платима пенсия, теглене по индивидуален пенсионен план или сключване на пенсионен договор и отпускане на пожизнена пенсия или пенсия с фиксиран срок.

3. Наследяването на натрупаните средства по индивидуалната партида е едно от основните предимства на допълнителното пенсионно осигуряване – доброволно или задължително. Още при сключването на договора или по-късно осигурените могат да определят кой да получи парите в партидата им при смърт. Ако няма изрично посочени лица, средствата в пенсионния фонд се наследяват от законните наследници.

4 Допълнителното пенсионно осигуряване е стриктно регулирано и контролирано от държавата.

Какви предимства носи този вид осигуряване?

Първо. Доходност, по-висока от банковите лихви. Конкретната доходност зависи от общата ситуация на финансовите пазари. През 2005 - 2007 г. пенсионните фондове постигаха доходност от порядъка на 10 - 15%. От началото на тази година постигнатата доходност на Доброволен пенсионен фонд “Алианц България” е 2,55%. На фона на клонящите към нула лихви по банкови депозити и доходности на ДЦК, това е доста добър резултат.

Второ. Пестят от данък. Най-важният мотив и причина без никакво колебание е необходимостта да имаме допълнителни спестявания за пенсия. Наред с това един от най-ключовите стимули за доброволно осигуряване са данъчните облекчения. Всеки има право на данъчно облекчение до 10% от облагаемия си доход за осигуряване в доброволен пенсионен фонд. Това означава, че когато ползваме тази възможност, с всяка вноска от 100 лв. например печелим 10 лв. още при внасянето им във фонда. Друг е въпросът, че определено има необходимост от увеличаване на данъчните облекчения, смятат експертите на “Алианц”.

Трето. Всеки сам може да определи размера на пенсията и срока на получаване. При това, ако е заявена пожизнена пенсия, а конкретното лице надживее възрастта, то ще продължи да получава договорената пенсия. Причината е, че всеки фонд отделя резерви за този вид пенсии.

Четвърто. Лихвата по личните партиди е освободена от данък за разлика от лихвите по влогове. Например, ако има натрупани 10 хил. лв., от които 2 хил. лв. са от лихви, 2 хил. лв. могат да се теглят по всяко време. Ако сумата по личната партида бъде изтеглена преди навършване на пенсионна възраст и ако сме ползвали данъчно облекчение за вноските в доброволния пенсионен фонд, изтеглената сума от вноски се облага с 10% еднократен данък, удържан при източника. Ако вноските във фонда не са ползвали облекчения, не се облагат с никакви данъци при изтеглянето им.

Пето. Няма риск от фалит. Пенсионният фонд представлява сбор от средствата на осигурените лица и пенсионерите. Той е отделен от пенсионно осигурителното дружество и не е възможно да фалира. Теоретично едно пенсионно осигурително дружество може да изпадне в затруднения и дори в несъстоятелност, но дори и в този случай пенсионният фонд остава отделен и непокътнат. А точно в него се съхраняват средствата на хората. Доколкото съществува, рискът за пенсионния фонд е свързан с оценката на направените от него инвестиции. В зависимост от движенията на финансовите пазари, оценката на активите на пенсионните фондове може да нараства или да намалява. Именно тук е ролята на регулациите, от една страна, и на инвестиционния мениджмънт на фондовете, от друга - да контролират и да сведат до минимум този риск. След референдума за Брекзит финансовите пазари паднаха, след което се възстановиха за около една седмица. Но ако тогава пазарите паднаха с около 10%, при пенсионните фондове спадът беше около 1%, именно защото тези фондове са далеч по-консервативни и сигурни.

Шесто. Сумите по партидите са достъпни по всяко време. Когато човек е спестявал лични средства, може да ги ползва по всяко време и когато му потрябват. И макар че е най-добре да пазите спестяванията си в пенсионния фонд за пенсия, те не са “заключени” и недостъпни. По-различен е режимът за вноските, които работодателите правят за своите служители – те могат да се ползват при пенсиониране или при намалена работоспособност.

Владислав Русев, прокурист на ПОД "Алианц България": 

Доброволните фондове са гаранция, че няма да сте беден пенсионер

Защо да не си внеса парите на депозит в банка, а да предпочета доброволен пенсионен фонд, г-н Русев?

- Доброволното пенсионно осигуряване е най-подходящата форма за всеки, който иска да допълни размера на своята пенсия и да си осигури по-добър стандарт на живот след пенсиониране. Продуктът и услугите, които предлагаме, са организирани така, че ще ви е много по-удобно, много по-евтино и по-ефективно, ако за спестяването си ползвате такъв фонд. Когато наближи краят на годината и човек започне да изчислява своите доходи и данъци, е много важно да обърне внимание върху възможностите, които му дават законите за ефективно данъчно спестяване. Така, освен че се плащат по-малко данъци, се увеличават и парите в сметките на осигурените, които са се възползвали от възможността да спестяват за допълнителна пенсия.

- Казвате, че доброволно осигуряване се доближаваме до жизнения минимум, така ли?

- С него можем не просто да се доближим, а да надскочим жизнения минимум и да си осигурим нормален доход за пенсия. Точно доброволното осигуряване е това, което може да ни отдалечи от положението бедни пенсионери.

- Нали има и задължително допълнително осигуряване?

- Универсалните фондове са изключително важен елемент на пенсионната система. Осигуряваните през целия си трудов стаж в такъв фонд биха могли да разчитат на още една пенсия, съпоставима с тази от ДОО, а дори и по-висока от нея. Възможностите за натрупване на средства в универсалните пенсионни фондове обаче са ограничени до размера на задължителната вноска - 5% от осигурителния доход. Освен това в тях се осигуряват родените след 1960 г. За родените преди това, а те са хората най-близо до пенсия, единствената задължителна осигуровка е тази в ДОО. За тях доброволното осигуряване е единствената възможност за по-високи доходи след пенсиониране.

- Наследяват ли се личните партиди при вас?

- Безусловно и 100%. Както средствата от доброволните, така и тези от универсалните се дължат в пълен размер на наследниците. Единствената разлика е, че в универсалните фондове кръгът на наследници е ограничен, докато в доброволните няма ограничения.

- Предлагат ли пенсионните фондове различни продукти?

- “Алианц България” предлага всичко позволено от закона в момента, но то за съжаление не е много широко. Най-сериозната празнота в него е липсата на възможност за управление на т. нар. мултифондове. В момента средствата във всеки един пенсионен фонд се инвестират еднакво. Но част от тези средства са на клиенти на 25-годишна възраст, а друга част на хора - на които скоро им предстои пенсия. За да направим най-доброто за осигурените, би трябвало да инвестираме много по-агресивно срествата на младите ни клиенти и много консервативно спестяванията на по-възрастните. Това са т.нар. портфейли, обвързани с жизнения цикъл, и за ги предлагаме, е необходима не особено сложна промяна в законодателната рамка.

- Имате ли различен набор от пенсии?

- Практиката по света познава различни видове пенсии - със или без наследяване, с гарантирани размери или с гарантирани периоди на плащане и т.н. Подобно разнообразие би дало възможност на всеки да избере тази, която най-добре отговаря на неговите намерения и житейска ситуация. Но и в тази област законодателството ни изостава и все още не позволява на пенсионноосигурителните дружества да отпускат и изплащат пълната гама от пенсии.

Вноски в доброволен пенсионен фонд са гаранция за прилични доходи на старини.
Вноски в доброволен пенсионен фонд са гаранция за прилични доходи на старини.