Опасни или вредни са компютърните игри? По този въпрос мненията са коренно противоположни. Някои смятат, че човек, който прекарва голяма част от времето си с джойстик в ръка, не може да мисли за нищо друго. Други пък са на мнение, че видеоигрите развиват въображението.

Специално проучване на проблема прави д-р Линда Джаксън, професор по психология от университета в Мичиган, цитирана от Inc.com.
Тя изследва 500 дванадесетгодишни деца, които всекидневно използват телефон, компютър и конзола за игра. Всяко едно от тях попълва теста на Торънс за творческа мотивация. Резултати показват, че малчуганите, които се забавляват с видео игри, имат по-висок резултат на теста, т.е. видеоигрите помагат на децата да мислят извън стандартите.

А могат ли игрите да помогнат на „порасналите момчета“. Няма нужда 30-40-годишни мъже тайничко да поглеждат към джойстика и да крият тази своя страст. Оказва се, че вируталните игри могат да помагат в офиса. Така поне смятат специалистите.
Ето три начина, които ще направят екипа по-креативен, използвайки виртуалните игри.

Включете елементи от гейминга в ежедневието

Компании като mLevel са вмъкнали елементи от някои видеоигри във всекидневни задачи на служителите си. Например, създали са игра, чрез която колегите се опознават. В сайта на дружеството има интересни примери за компании, които използват виртуалните забавления и така показват как игрите помагат в решаването на креативни пъзели.

Както всички знаем, стресът е големият враг на креативността. Ако се чувствате напрегнати, изиграйте няколко рунда от вашата любима видео игра. По този начин ще изчистите съзнанието си и ще бъдете готови за новите задачи.

Идеите не идват, какво да правим?

На всеки екип се е случвало да попадне в задънена улица. Няма място за паника, защото решението може би се крие в джойстика. Служителите не само си почиват по време на една игрова сесия, но също така се подобрява тяхната комуникация. Игра, харесвана от целият отбор, може да помогне в изграждането на по-добри връзки между колегите. А това означава и по-добра работна среда.

С любима мелодия работата е песен

В най-напрегнатите часове в офиса любимата мелодия може да донесе така нужното спокойствие. Но преди да натиснете старт бутона, трябва да знаете в кои случаи и как музиката се отразява на мозъка ви.

Изучаването например изисква мозъкът ви да анализира и да запомня различни инструкции и факти. В този мисловен процес музиката може да попречи на пълното запаметяване. Заради вършенето на няколко неща едновременно, мозъкът може да интерпретира указанията погрешно, да направи различни асоциации и в крайна сметка да попречи на преценката кое е достатъчно важно, за да бъде запаметено. Следователно, ако трябва да запомняте нещо по време на работата, най-добре е да изключите музиката и да се концентрирате изцяло.

Ако е много шумно

Понякога офисът е доста шумно място. Тогава мозъкът ще се опита да задържи мислите независимо от врявата. Целият този труд изразходва повече енергия. Също така увеличава нивата на кортизол, наричан стрес хормон, и намалява нивата на допамин. Заради тези хормонални промени продуктивността от работата може да намалее. Слушайки музика, вие си изграждате преграда срещу страничния шум.

Ако работата е монотонна

Редица изследвания показват, че хора, които слушат музика докато извършват повтарящи се задължения, се справят по-бързо и правят по-малко грешки. Тези резултати се обясняват с факта, че докато харесваната музика върви, се увеличават хормоните допамин, серотонин и норепинефрин. По този начин се чувствате отпуснати, щастливи и се фокусирате по-добре в задачите.

Редица хирурзи редовно слушат музика по време на операция. Така те се освобождават от стреса, който може да има ефект върху работата им. Не само грешките се намаляват, но и контактът с колегите се подобрява. Ако се чувствате добре, обикновено сте по-спокойни и солидарни, което води до по-ползотворна работа. Но запомнете: ако искате да се концентрирате, не слушайте нова музика.

Музиката може да има благотворно влияние в офиса. Не се притеснявайте да натиснете play бутона, когато шумът ви превръща в охлюв. Направете си плейлиста от любими парчета и се залавяйте за работа.