„Кварталът на богатите“ в Монтана бил незаконен . За екологични, здравни и строителни нарушения от къщите, новопостроени в сервитута на язовир “Огоста” алармира до премиера и областния управител на Монтана Ивайло Петров и до министрите в оставка на земеделието, околната среда и водите и здравеопазването

Петър Пенчев. Екологът е член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на Национално движение „Екогласност” и често смущава управляващите със своите сигнали за нарушения.

Той твърди,че след оглед на място, извършен при сухо време на 03.12.2016 г. екип установил, че изходни води се вливат в язовира.

Екозащитникът пръв поставя проблема за незаконното строителство в сервитута на язовира. Той представя и карта от документацията на проекта на яз. “Огоста” с ‘Кариера № 3 за добив на баластра’ - този незаконно ‘запазен’ от 80-те години на миналия век терен е превзет днес от ‘местни босове’ за техните новоизградени къщи, незаконно допуснато въпреки разполагането им в сервитута на втория по големина на Балканския полуостров язовир и наличните доказателства че в тази дясна част на язовирната стена след преливника има 240 метра неизградена инжекционна завеса.

Това доизграждане заради сигурността на хидротехническото съоръжение ще бъде възпрепятствано от незаконните къщи, казва Пенчев. Той настоява за проверки от националните контролни институции. Губернаторът на Монтана е разпоредил проверка по сигнала.

Някои от къщите на жадните за красива гледка са на ръба на рушащия се бряг, смятат местните.

„Няма никакво нарушение на закона. Тези земи са преотредени за жилищно строителство. Според новия устройствен план този квартал ще бъде приобщен като част от града. Изградена е канализация и водите на язовир „Огоста“ не се замърсяват. Това са дренажни води“, каза зам.-кметът по строителството инж. Диман Георгиев.

Започнало свлачище точно под новите къщи - отсеченият бряг в дълъг участък отдясно на язовирната стена е поради нарушение на проекта на яз. “Огоста” още при строителството му. Кариера № 3 за добив на баластра вместо на проектираното място(точно където сега са построени новите къщи) - е преместена против строителните норми в естествения контур на брега на язовира, което от своя страна е създало източника на днешните растящи огромни филтрации в десния бряг, над новопостроените рибарници, твърди екологът.