И двата финалиста в процедурата за продажба на Обединена българска банка (ОББ) са подали ценови предложения, като срокът за избор на ексклузивен купувач е до края на годината. Претендентите са белгийската KBC, която е собственик на Сибанк, и унгарската OTP Group, която притежава втората по големина банка в страната – ДСК. Информацията потвърждават източници на "Капитал", запознати със сделката, като в сряда следобед и агенция Reuters я съобщи.

На финалната права

На този етап няма данни какъв е диапазонът на офертите, но първоначалните очаквания бяха, че заради добрия кредитен портфейл, особено в частта корпоративни клиенти, кандидатите ще предложат над 400 млн. евро, което се равнява на около 60% от капитала й. Това е много висока оценка, като се има предвид нивата, на които се търгуват банките в Европа. След като през тази седмица бе гласувано разпределянето на 260 млн. лв. дивидент обаче, сумата най-вероятно ще бъде по-ниска.

Засега няма информация за нивата на офертите. И двата кандидата разглеждат покупката на четвъртата по активи банка в България като възможност за окрупняване на пазарен дял. При KBC евентуално сливане със Сибанк би и дало трето място, докато за OTP обединение на двете банки би дало отново втора позиция, но чувствително по близо до лидера на пазара Уникредит Булбанк.

Продажба под натиск

Собственик на банката е Националната банка на Гърция (NBG), която заедно с останалите системно важни гръцки банки има ангажимент пред европейските донори на спасителна помощ да се раздели с нестратегически активи до края на 2017 г. Последната процедура за ОББ обаче бе задействана в момент, когато интересът към нея е висок. Рисковете бяха при поредно отлагане цената й да спадне значително.

Най-вероятно името на одобрения купувач ще стане ясно до Нова година, след което страните ще влязат в преговори. Регулаторните одобрения на сделката се очакват до 60 дни след подаване на заявлението, с което окончателната продажба може да стане факт в първата половина на 2017 г.